choć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała właśnie na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość, że smaczna, to i efektowna! Składniki na 1 roladę o długości ok 30cm 1kg mielonej szynki wp lub łopatki 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka lubczyku Sól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka
Kuchnia w czekoladziekawałku się nie skończy ;) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej 60g masła 40 g cukru pudru 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mak: 250 g suchego mielonego maku 1,5 szkl mleka 75 g miodu 60 g masła 60 g cukru 2 jajka + 1 żółtko szczypta soli kilka kropel olejku migdałowego garść suszonej żurawiny garść kandyzowanych
Smakołyki Asikiszonych 60 g cebuli czerwonej 150 g papryki czerwonej 500 g kapusty pekińskiej 15 g (3 łyżeczki) przyprawy gyros (patrz na skład) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony 50 ml ketchupu (patrz na skład – u mnie bez cukru) lub użyj domowego bądź doprawionego dobrej jakości przecieru pomidorowego lub pasty-ketchupu 100 ml majonezu (patrz na skład
Ola la LCHFszybkich i jednogarnkowych. Szpinak do tego tortellini u klopsiki i nie trzeba nic więcej na obiad w zimowy dzień ;) Tortellini z klopsikami i szpinakiem składniki: 200 g wieprzowego mięsa mielonego 1 opakowanie tortellini 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki sera gorgonzola dwie duże garści szpinaku 700 ml bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortellini z klopsikami i szpinakiem wykonanie
Delusional Trineplastrów. Plastry tofu przełożyć do zalewy (powinna przykrywać tofu) i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Obsmażyć na nim plastry tofu, oprószając je świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do obsmażonego tofu wlać zalewę, zwiększyć moc palnika i zredukować sos. Plastry tofu podawać np. z ugotowanym bulgurem polanym sosem z marynaty. Do tak przygotowanego tofu świetnie
Weekendy w domu i ogrodziemiska. Do Sylwestra zegar tyka więc może dacie się skusić na taki pyszny specjał. Składniki na sałatkę: - kapusta pekińska ok. połowy dużej główki lub jedna mała - 1/2 kg mięsa mielonego, ja użyłam z szynki - 1 czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 4 pomidory - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g gęstego jogurtu naturalnego
Apetyczna babeczkaNowy Rok, albo zwyczajnie na weekend Składniki na ciasto (na 6 szt): 150 g mąki 80 g masła pokrojonego w kostkę 70 g cukru 1 jajko 60 g mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego szczypta soli Składniki na krem: 120 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie ciasta: Mąkę przesiałam
Kuchnia u Krysipomidorów krojonych szklanka passaty 2 duże cebule 1 posiekane chili – ostrość w zależności od upodobań 1 -2 szklanki bulionu, w zależności czy chcemy bardziej gęsty gulasz sól, pieprz, mielona kolendra, słodka papryka, zioła prowansalskie i oregano – do smaku do podania: posiekany pęczek świeżej natki i/lub tarty ser, np. parmezan, cheddar, żółty gouda oliwa PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję
Zasmakuj Kuchniwypróbowania przepisu. składniki na 10-12 sztuk 200 g mąki pszennej 130 g masła 2 serki topione ( po 100 g ) 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Na stolnicę wsypujemy mąkę, w mące robimy dołek, dodajemy oddzielone od białka żółtko, pokrojone masło oraz serki topione i wszystko siekamy nożem, całość
Smakowite Daniawyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto, by je odgazować. Na posypanej mące stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy ciasto roztopioną margaryną. Posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy ją na około 2-centymetrowe plastry. Kładziemy je na blasze do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia
Dieta bez mlekaogórka kiszonego 30 g (2 łyżki) majonezu domowego lub dobrej jakości (patrz na skład!) 3 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie inne przyprawy jak papryka, bazylia, zioła prowansalskie itp. Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (ok. 10 minut) a następnie odcedzić, przelać zimną wodą i lekko ostudzone obrać, dzięki
Ola la LCHFPolecam! SKŁADNIKI: ( 24 x 30 ) BISZKOPT: * jajko rozm.M – 6 szt * mąka pszenna – 6 czubatych łyżek * cukier – 6 łyżek MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony ( wiaderkowy dobrej jakości ) * masło – 250 g * jajko rozm M. – 3 szt * cukier – 240 g * wanilia ( ziarna lub esencja lub cukier z wanilią ) – do smaku * budyń waniliowy
Ostra na SłodkoGofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym Grissini Mini calzone ze szpinakiem, szynką i mozzarellą Drożdżowa rolada z mięsem mielonym, kapustą i grzybami Quesadilla z kurczakiem i warzywami Tarta z kurkami Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado
Passions hobbies lifeciepłego mleka (125 ml) 10 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru małe jajko 1 łyżka masła sól 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam biały i czarny Mięso: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki ostrej musztardy czosnek granulowany pieprz 1-2 łyżki oleju Dodatki: 6-7 plasterków żółtego sera kilka małych pomidorków młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty
PatiGotujeupieczonych lub uwędzonych mięs (ja użyłam wędzonych szynek, baleronu, pieczonej gęsi) 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 plaster cytryny 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej wody 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Mięsa
Kardamonovy