Doskonałe falafele 237Ciecierzyca to zdecydowanie mój ulubiony strączek. Z niej powstaje przepyszny hummus , który często towarzyszy moim śniadaniom. Z ciecierzycy można także przygotować leczo , które smakuje wyśmienicie! Dziś do kolekcji przepisów dołączają idealne falafele. Falafele to potrawa bardzo popularna w krajach arabskich. Są to smażone kulki lub kotleciki, które przygotowuje się
Vegan Taste
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 203nadzieniem na bazie masła, cukru i cynamonu. Najczęściej dostępna w wersji z polewą z serka typu cream cheese oraz cukru pudru, stanowi pyszny deser, choć coraz częściej też element śniadania. Dziś mam dla Was przepis na takie właśnie pyszności. Spróbujcie koniecznie, pycha! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["Na ciasto:\r","120ml szklanki ciep\u0142ego mleka\r","7g suchych
Mostek w kuchni
Pasta paprykowa z awokado 212Idealna pasta do smarowania kanapek zamiast masła. Idealna pasta do maczania w niej słupków warzyw. Idealna pasta do jedzenia łyżeczką. Nadaje się zatem na śniadanie, obiad i kolację. Pasta paprykowa z awokado. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Placki bananowo-jogurtowe 237Szybkie i proste placuszki. Świetnie komponują się z syropem klonowym, dżemem brzoskwiniowym lub gorzką czekoladą. Często przygotowuję je na śniadanie, gdy nie mam czasu a chcę zjeść coś na ciepło i słodko 😊 Składniki: 1 banan 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli opcjonalnie syrop klonowy, cukier puder
Słodka Strefa
Dżem z jabłek 193Jesienią warto przygotować pyszny dżem z jabłek, który zimą świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, śniadań i kolacji. Wykonanie takiej aksamitnej marmoladki jest bardzo łatwe i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Najsmaczniejszy dżem jabłkowy wychodzi z bardzo dojrzałych i soczystych jabłek, które dostępne są właśnie jesienią. U mnie dżem z jabłek powstał z bardzo słodkich antonówek
Kuchcik gotuje
Paprykarz weganski 243jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z rybą a tymczasem wersja wege jest jeszcze pyszniejsza! I idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza. Paprykarz wegański 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie czerwonego) 1 puszka ciecierzycy 2 starte
Dzieje kuchennej Wiewióry
DYNIOWE CIASTECZKA Z MUSLI 234glukozowo-fruktozowy, olej palmowy oraz substancje konserwujące, nawet te, które leżą obok zdrowej żywności. Więc zamiast kupować gotowe batoniki zrób swoje ciasteczka! Idealnie sprawdzą się jako przekąska na drugie śniadanie. Składniki: 2 jajka 3-4 łyżki cukru 100 g masła ok. 250-300 g dyni (ważona ze skórką) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu
Kuchnia MagdaLeny
Cebularze 186jakby podkreślił całość. Idealnie miękkie i słodkawe ciasto i słodki cebulowy środek. Tak, takie drożdżówki to my możemy jeść każdego dnia. W dodatku wyszły słusznych rozmiarów więc na drugie śniadanie jak znalazł. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
Healthy bowl czyli miska pełna zdrowego jedzenia 233Już od jakiegoś czasu pojawił się nowy trend na blogach jak jeść zdrowo. Healthy bowl czyli miska pełna zdrowego jedzenia to idealny pomysł na śniadanie, lunch do pracy lub kolację. Oczywiście każdy ma swoje pojęcie zdrowia ale generalna zasada healthy bowl to zbalansowany posiłek bogaty w zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany. Proporcje poszczególnych składników zależą od tego co akurat
codojedzenia
Żytnie bułeczki razowe na drożdżach 196jest, jeśli spać się nie daje, a tyle przepisów czeka na wypróbowanie W dodatku to chyba miłe obudzić męża i zaserwować mu pyszne, świeżutkie pieczywo. Bułeczki na takie leniwe śniadania nadają się idealnie. Bułeczki musiały być żytnie i to z mąki żytniej razowej, żeby były zdrowe. No dobra, mamy tutaj też mąkę pszenną ale za to chlebową. Bułeczki zrobiłam
Mieszam w Garnku
GRZANKI Z FIGAMI, KOZIM SERKIEM I MIODEM 191Zawsze z utęsknieniem czekam na sezon figowy 🤗 Za każdym razem tak samo zachwycają mnie te piękne, słodkie kulki... Najczęściej przygotowuję z nich sałatki albo dodaję do
Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki pszenno -orkiszowe 233Idealne na śniadanie, bułki pszenno -orkiszowe. Miękkie, pachnące i proste do zrobienia. Składniki (6 małych bułek): 125 g mąki orkiszowej (polecam Skworcu ) 125 g mąki pszennej (typ 650) 150 ml ciepłej wody łyżeczka miękkiego masła łyżeczka miodu 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli -------------------------- sezam do posypania bułek Wykonanie : Składniki bułek umieszczamy w misce i wyrabiamy około
Smak mojego domu
Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów 236Są takie dni, kiedy nic się nie chce. Nie chce się wymyślać pysznych i zdrowych dań, nie chce się stać przy kuchni zbyt długo. W takie
Wiszniówka
Pasta z białej fasoli i suszonych pomidorów 236Są takie dni, kiedy nic się nie chce. Nie chce się wymyślać pysznych i zdrowych dań, nie chce się stać przy kuchni zbyt długo. W takie
Wiszniówka
Jogurt z borówkami i płatkami ekspandowanymi 180będzie cukru :). Polecam robić na bieżąco i od razu zjeść, bo gdy płatki namokną to już nie jest taki smaczny! Dla kogo: dla szukających pomysłu na zdrowe śniadanie dla lubiących wplatać jogurt do swojej diety dla niemających czasu Składniki: mały jogurt naturalny 2-3 garście płatków ekspandowanych (polecam orkisz lub pszenicę ekspandowaną) borówki amerykańskie (mogą być też inne owoce
Mania Wypiekania