Poranki są coraz zimniejsze, więc najwyższy czas przerzucić się na ciepłe, rozgrzewające śniadania. Dawniej tradycyjna owsianka była dla mnie początkiem każdego dnia. Teraz nadal często do niej wracam, jednak staram się eksperymentować i poznawać nowe smaki i nietypowe połączenia. Po długiej przerwie wracam też do ryżu w wersji na słodko. Kiedyś zdarzało mi się jeść go w przedszkolu
365 dni dookoła kuchniurodzą a z czego nie. Z truskawek zrodziły się pięknie i stąd powstał chleb z czipsami. Jak zrobić czipsy znajdziecie na blogu. Chleb jest pyszny i aromatyczny, idealny na śniadanie czy kolację a także na kanapki do pracy czy szkoły. Dzieciaki będą zachwycone. Chleb na dzikich drożdżach z truskawek z czipsami truskawkowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie! Składniki - 250 g mąki kukurydzianej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 g cukru/słodzika - 30 g oleju kokosowego - 2 jajka - 1 duża łyżka jogurtu greckiego - dowolne sezonowe
Health-Fit-LifeCóż więcej chcieć na pożywne śniadanie? Kubek ciepłego mleka i zdrowe muffinki prosto z piekarnika :) Prawie nie słodkie - jak dla mnie wprost ideał :) Składniki -2,5 szklanki otrąb owsianych -3 łyżeczki proszku do pieczenia -6 łyżek mąki -1-1,5 łyżki cukru -2 jajka -niepełna szklanka mleka -pół szklanki rodzynek -łyżka oliwy -szczypta soli Przygotowanie W jednej misce wymieszać
Zielona KuchniaCzyli szybkich studenckich śniadań ciąg dalszy. Kiedyś piekłam te muffinki kilka razy, jednak w końcu zawieruszyłam gdzieś przepis, nie pamiętałam skąd pochodził. Dopiero niedawno, kiedy przeglądałam blog Doroty , natrafiłam na niego ponownie. Niesłodkie, typowo śniadaniowe, czyli takie, jakie uwielbiam. Przepis cytuję: Składniki -1 1/4 szkl. mąki kukurydzianej -3/4 mąki pszennej -1/2 szkl. sezamu + na posypanie -4 łyżki
Zielona KuchniaMoja muffinomania trwa nadal. Różnorodność sposobów, na jakie można je przyrządzić, oszczędność czasu i zapewnienie sycącego śniadania zjadanego w porannym pośpiechu z kubkiem mleka. Duże, apetyczne i kryjące w sobie bananowy smak. Któż by się nie skusił? Składniki -150 g masła lub margaryny -200 g cukru -4 jajka -2 banany -łyżka soku z cytryny -300 g mąki -2 łyżeczki
Zielona Kuchniajuż od dawna. Przepis znalazłam na jednym z blogów kulinarnych, jednak dziś nie mogę go nigdzie znaleźć... Jeśli tylko mi się to uda - podam adres ;-) Świetna propozycja na zdrowie śniadanie. Składniki -dojrzałe awokado -puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie -odrobina soku z cytryny -pietruszka -pieprz i sól Przygotowanie Awokado obrać i pokroić w malutką kosteczkę (lub, jeśli jest na tyle
Zielona KuchniaDelikatne, pachnące i wilgotne, z lekko wyczuwalną bananową nutą. Idealne na drugie śniadanie ;-) Przepis pochodzi z ulotki z Biedronki, trochę przeze mnie zmodyfikowany. Składniki -200 g mąki -200 g cukru -1 dojrzały banan -100 g masła -200 ml mleka -3 jajka -1 łyżeczka cukru wanilinowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju -szczypta soli -5-8 dag suszonych
Zielona KuchniaNiesamowicie pomidorowe, o pięknym kolorze i zapachu. Idealnie na śniadanie, smakują wyśmienicie nawet z samym naturalnym serkiem. Pomimo, że są naturalne i bez konserwantów, pozostają miękkie przez kilka dni, a później odzyskują ją po kilku minutach w piekarniku. Składniki -ok. 450-500 g mąki -1 jajko -1 łyżeczka soli -ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie (użyłam pomidorów suszonych
Zielona Kuchnianastraja, jak poranne pieczenie. A jak na dodatek są to pięknie wyrośnięte śniadaniowe muffinki.... Zapieczone chrupiące z wierzchu, a w środku kryją... pysznego tuńczyka i biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z kubkiem zupy :-) Twaróg można równie dobrze zamienić na ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej wyrazisty. Składniki -2 szkl. mąki
Zielona KuchniaPrzeprowadzka do mieszkania z nieczynnym piekarnikiem rozleniwiła mnie w kuchni już totalnie. Tęsknię za wege pasztetami do śniadania, za tartami i aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-) Składniki -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -ok 250g szpinaku -1 bulwa kopru włoskiego -400g ciecierzycy
Zielona KuchniaWolne dni i długie weekendy same z siebie domagają się śniadań na ciepło. Cóż może być lepszego od klasycznych naleśników z serem? Delikatnie podsmażone na patelni co dodaje im chrupkości i scala ser podbiją serce każdego ;-) Świetnie komponują się polane śmietaną z cukrem, dodatkiem owoców, bitej śmietany albo sosu czekoladowego. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -2 jajka
Zielona KuchniaTosty powstały spontanicznie w ramach szybkiego pomysłu na sobotnie śniadanie. Z idealnie ciągnącym serem. Dobrze smakują polane keczupem lub innym ulubionym sosem. Składniki (2 porcje): - 2 duże kromki pszennego chleba - 100 g boczku - pół papryki - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 jajka - 30 g startego żółtego sera - sól, pieprz Przygotowanie Olej rozgrzać na patelni. Wsypać drobno pokrojony w kostkę
Zielona KuchniaProsty i szybki przepis na zdrową i sycącą przekąskę, bardzo polubiłam te kuleczki, są idealne do kawy, herbaty czy jako śniadanie szczególnie dla tych, którzy rano niczego nie mogą przełknąć, dwie kulki i energia na cały poranek, nerkowce zwierają białko, zdrowe tłuszcze, mnóstwo witamin i minerałów, do tego kokos, słodkie daktyle i orzeźwiająca cytryna, smak idealny, koniecznie wypróbujcie
zdrowa vege kuchniawiecie naleśniki uwielbiam! ( cholera znów się powtarzam! :D ). Mówiłam to już chyba z milion razy, ale na prawdę tak jest! Naleśniki są takim daniem, które mogłabym jeść codziennie na śniadanie, obiad i kolację. Chyba nigdy mi się nie znudzą. Dziś ma dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe i bezlaktozowe naleśniki marchewkowe, ktore ostatnio totalnie podbiły moje serce! Świetne zarówno
Ostra na Słodko