SIMIT – TURECKI BAJGIEL 150W marcowej Piekarni zapraszamy razem z innymi blogerkami na Simit, czyli turecki bajgiel. Dawno już nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu, więc z wielką ochotą podjęłam
Pieguskowa Kuchnia
KARKÓWKA Z POŃCZOCHY 153Dzisiaj w temacie świątecznym zapraszam na karkówkę z pończochy. Bardzo lubię wędliny tego typu i często je kupowałam. Teraz miejscowe sklepiki mięsne stracą klienta. Mięso z
Pieguskowa Kuchnia
ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 183chrupiącej, migdałowej panierce to ostatnio nasz obiadowy hit. Podany na buraczanej owsiance, podpatrzonej na Kuchni Lidla od Karola Okrasy jest wariacją na temat płatków owsianych, podawanych zazwyczaj na śniadanie. Zamiast płatków migdałowych możecie panierować rybę w płatkach owsianych, podsmażyć i krótko podpiec w piekarniku. Jeżeli nie boicie się wyzwań smakowych to jest to danie dla Was. Polecam:) ŁOSOŚ
Pieguskowa Kuchnia
CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY 175Chleb wieloziarnisty piekę już od wielu, wielu lat. Zazwyczaj była to obowiązkowa pozycja z okazji wszelakich świąt, jednak ostatnio wypiekam go coraz częściej. Wszyscy go uwielbiamy
Pieguskowa Kuchnia
CHLEBEK Z FETĄ I ZIOŁAMI 176Pyszny chlebek z fetą i aromatycznymi ziołami to zdecydowanie „must have” tego lata. Idealny na piknik, grilla czy ot tak na kolację. Przygotowanie ciasta
Pieguskowa Kuchnia
DORSZ W WARZYWACH 206Dorsz w warzywach to danie nie tylko na święta i imprezy. Sprawdza się wyśmienicie na piątkowe, bezmięsne kolacje czy śniadania. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że dawno na blogu nie było rybki. Trzeba było to naprawić, więc dzisiaj zapraszam na pysznego dorsza w warzywach. Danie swego czasu bardzo popularne na imprezach ale ja lubię je przygotować ot tak bez szczególnej okazji
Pieguskowa Kuchnia
BUŁECZKI DYNIOWE 181Moim tegorocznym odkryciem są śliczne bułeczki dyniowe. Sezon dyniowy w pełni, a ja uczę się jak wykorzystywać to wspaniałe w obróbce warzywo. W tym roku zrobiłam
Pieguskowa Kuchnia
PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK 226Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na bardzo prosty pasztet z udek kurczaka z pieczarkami. Jest przy okazji dość tani i szybki w przygotowaniu, więc
Pieguskowa Kuchnia
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 210W tym roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe
Pieguskowa Kuchnia
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 210Jakoś tak się złożyło, że ostatnio ciągle mam ochotę na śledzie. W różnej postaci, bo przecież można je podawać na tysiące sposobów. Niestety ostatnio nie mogę
Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 390Sałatka warstwowa z wędzonym łososiem chodziła za mną od dawna. Nastał taki czas, że na okrągło jadłabym sałatki. Dzisiejsza smakuje mi bardzo. Sałatka z wędzonym łososiem
Pieguskowa Kuchnia
ZAWIJANA PIZZA – CHLEBEK PIZZA 213Bardzo lubię chlebek pizza i gdy zobaczyłam ten przepis w internecie wiedziałam, że długo nie będę zwlekać z wypróbowaniem go w zaciszu mojej kuchni. Podoba
Pieguskowa Kuchnia
Brzoskwinie w prosciutto z grilla – czyli gastronomiczny orgazm 264kompletnie i okrągło, że już niczego jej w każdym jednym gryzie nie brakowało. To samo uczucie miałam po pierwszym kęsie tych grillowanych w prosciutto brzoskwiń. Nie wiem, czy zjadłam śniadanie, lunch, obiad czy deser. Wiedziałam tylko, że nie mogę się oderwać od miski i muszę jeść, jeść, jeść… Boże, jakie to jest dobre! Szczerze. Było tak dobre, że zjadłam
Karo in the Kitchen
Tuszonka czyli mięso w słoiku 221Wakacje. Spanie do 10-tej, leniwe śniadania, wypady na miasto, spacery po lesie, pikniki... Idealnie, prawda? U nas było jednak nieco inaczej, choć to wcale nie oznacza, że gorzej. Po prostu inaczej:) Niemal codziennie pobudka o 7-ej, szaleństwo na trampolinach, spływ kajakowy i niestety komary, które skutecznie uprzykrzały leśne wędrówki, śpiewanie piosenek na balkonie (Despacito w duecie chyba
Obiad gotowy
Serowe placki z bananem i mąką ryżową 182mąż w upały zdecydowanie odmawia konsumpcji wielu rzeczy. Na śniadanie kanapki są be. Trzeba ratować się wymyślając inne rzeczy . Przygotowanie dla niego obiadu do pracy jest nie lada wyzwaniem. Bo obiad ma być obiadem, a do tego musi mieć możliwość konsumpcji na zimno. Najlepiej jeszcze jakby obiad był chłodzący. No nic…porzućmy kwestię mężowskich obiadów a wróćmy
Mieszam w Garnku