mielone - 47549 przepisów (strona:1369/3170)

Przyprawy które leczą -lecznicza moc natury Karolina i Maciej Szaciłło 161

szczegółową wiedzę na temat ziół i przypraw zawartych w nich substancji czynnych oraz właściwości leczniczych.Proste i zaskakujące przepisy na pyszne dania, i naturalne metody leczenia, lek na przeziębienie z mielonej czarnuszki i miodu lub shot z imbiru,cytryny i miodu na niestrawność, sposoby na wydobycie smaku i aromatu z przypraw.  Przedstawione są wszystkie zioła i przypraw od czosnku

Sama słodycz i szczypta chili
Rolada schabowa ze szpinakiem 199

łyżek tartego żółtego sera sos sojowy ciemny Sposób wykonania: 1. Mięso wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić na płat o grubości 1 cm. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zwinąć i włożyć do lodówki. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać posiekaną cebulkę i chwilkę dusić. Dodać szpinak, chwilkę dusić, po czym dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka cynamonowe 177

planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej) 40 g ksylitolu pół łyżeczki cynamonu żółtko 80 g masła Do miski przesiej mąkę jaglaną, orkiszową oraz mąkę z migdałów. Dodaj cynamon, ksylitol, żółtko jaja oraz masło

365 dni dookoła kuchni
Strucla makowo-orzechowa. 204

jajko, szczyptę soli masło i zagniatamy gładkie ciasto (około 8-10 minut). Gotowe ciasto zawijamy w filię spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. NADZIENIE MAKOWE: 100 g mielonego, suchego maku 125 ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu (do smaku) 1/4 szklanki rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy aromat arakowy (ewentualnie migdałowy) 1 ubite

Rozpustne gotowanie
Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe – Vanillekipferl 192

głównie proporcji idealnych), a potem ileś czasu zabierałam się za ich zrobienie. Wciąż coś przeszkadzało. Ale wreszcie są! Najlepsze na świecie adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe z prawdziwą wanilią i mielonymi migdałami. Ich smak trudno opisać, jest tak niezwykły, choć same ciasteczka wydają się zupełnie zwyczajne. W czasie poszukiwań idealnych proporcji natknęłam się też na wersję z orzechów włoskich (jest

Pociąg Do Kuchni
Schab gotowany w rękawie 347

jego przygotowaniem nie było żadnych problemów – można powiedzieć, że robiło się samo, a ja miałam czas na inne sprawy. Spróbujcie:) 1-1,2 kg schabu bez kości mielona papryka słodka majeranek czosnek granulowany 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy białych błonek. Nacieramy mieszanką przypraw (papryka, majeranek

Smaki Na Talerzu
ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 158

łyżeczki zmielonego kardamonu, 2 zmielone goździki 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 ziarenko ziela angielskiego lub 1 łyżeczka gotowej dobrej jakości przyprawy piernikowej pieprz czarny świeżo mielony 10 g posiekanych orzechów włoskich 60 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin i/lub oleju lnianego Śledzie moczyć przez minimum 3-4 godziny w zimnej wodzie ( mnie na ogół stoją

Ola la LCHF
Rolada z indyka faszerowana tapenadą 130

zwykle możecie kombinować ile wlezie. Teraz np. wpadł mi pomysł na farsz bakaliowy... Może za rok. Składniki: 500 g piersi z indyka 2 łyżki  tapenady pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Pierś rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca. Chodzi o to, żeby powstał jeden duży płat mięsa. Jeżeli jest za gruby, rozbijamy go na grubość

Kardamonovy
Pierniczki świąteczne do wycinania - łatwe, od razu miękkie 531

miodu 150 g masła 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 300 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania 100 g mąki żytniej 1050 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka mielonego imbiru Składniki na glazurę: 140 g czekolady gorzkiej 60% 100 ml śmietany kremówki Przygotowanie: w małym rondelku podgrzać wyciśnięty sok z pomarańczy, ksylitol i miód. Zdjąć z pieca

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z jajkiem, brokułami i kukurydzą 270

jajka ugotowane na twardo, rozmiar "L", z wolnego wybiegu 1/2 brokuła 200 g konserwowej kukurydzy 1 średnia cebula 3-4 łyżki majonezu 2 łyżeczki czarnuszki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: 1/2 brokuła dzielimy na różyczki i gotuje w osolonym wrzątku, aż będą miękkie. Należy pilnować czasu gotowania, aby brokuły nie była zbyt miękkie, ale jędrne

Moja smaczna kuchnia
Ciasto z mandarynek. Ciasto mandarynkowe 132

przeważnie jadłam je nie przetworzone. Ale wczoraj wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do ciasta. Kiedyś na BBC widziałam jak Nigella Lawson piekła ciasto z klementynek bez mąki z mielonymi migdałami, postanowiłam sama pokombinować ze składnikami, nie miałam akurat migdałów, postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem mąki pszennej, z małą ilością jajek, a zamiast klementynek wykorzystałam słodkie, bezpestkowe mandarynki. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sajgonki z warzywami i kurczakiem 174

wrzucajcie na głęboki olej to wtedy będzie rewelacja. Ja na pewno spróbuję jeszcze nie raz! Wariacji sajgonek jest naprawdę bardzo dużo. Myślę, że kolejne spróbuję zrobić z mięsem mielonym. Składniki na sajgonki z warzywami i kurczakiem  (kilkanaście sajgonek w zależności od tego jaką wielkość robimy): filet z kurczaka około 300 g duża marchewka czerwona papryka kapusta pekińska około

Karola gotuje
Śledzie sułtańskie 145

pokroić w piórka, zeszklić na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie zmiksowane i zredukowane pelatti z puszki) oraz przyprawy do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz i pieprz cayenne. Gotować przez ok. 2 minuty od zagotowania, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Ostudzić a następnie wymieszać z rybą. Przechowywać

Pyry na Gaz
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka 208

Ziemi Lubaczowskiej” udostępniły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Moszczanicy.   Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g kaszy gryczanej 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 główka białej kapusty 3-4 cebule tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) sól i pieprz Sos borowikowy: 50 g suszonych borowików 30 g mąki pszennej 1 cebula 1 liść

Trzeci talerz