mielone - 47549 przepisów (strona:1369/3170)

Zupa grzybowa 242

duża cebula (150g) kawałek selera korzennego (200g) 2-3 nieduże ziemniaki (300g) 1,5l bulionu warzywnego* kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka estragonu mielony biały pieprz sól natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Grzyby kroimy w grubą (2-3cm) kostkę i bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Marchewkę, cebulę, seler i ziemniaki obieramy

Kulinarna Pokusa
Schab pieczony ze śliwką (niesamowicie soczysty) 175

jego zrobienia potrzebne nam będą: -1 kg schabu wieprzowego bez kości -20 dag suszonych moreli -20 dag suszonych śliwek – odrobina miodu -2 łyżki oleju -łyżeczka sosu sojowego -szczypta mielonego imbiru -ząbek czosnku -sól Soczysty schab pieczony – wykonanie Schab dokładnie myjemy. Po osuszeniu kroimy go wzdłuż, jak pokazuje zdjęcie poniżej. Nacięcia mają mieć głębokość około 2 cm. Następnie

Arbuziaki
smażone śledzie w sosie cebulowo-porowym... 194

Składniki: świeże śledzie 1,3 kg, kucharek 1 łyżka, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz świeżo mielony - ile potrzeba, cebula 3 sztuki większe, pory 2 sztuki średnie, cukier 2 łyżki, papryka ostra 1/2 łyżeczki, sok pomidorowy 1/2 litra, woda 1 szklanka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka mam dostęp do śledzi od rybaków

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik krówka z orzeszkami 10974

orzeszkami – Składniki: Składniki na spód z ciastek owsianych: ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami np. Bonitki 50g masła Składniki na masę serową: 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego (może być z wiaderka, ale gęsty! np. z Piątnicy) 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy – 16g 4/5 szklanki (200 ml) śmietanki kremówki

Kulinarne Przeboje
Kluski z makiem 216

orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu na mielenie maku i robienie wszystkiego od podstaw, co jest trochę czasochłonne i wymaga użycia maszynki do mielenia

Zasmakuj Kuchni
Dorsz z koprem włoskim w sosie kokosowym 164

filetowanego dorsza 1 sztuka kopru włoskiego 2 łodygi selera naciowego ok. 10 cm pora 200 g mleka kokosowego (pół puszki, stała część i woda) przyprawy: sól, kolendra mielona, sok z połowy cytryny Warzywa kroimy na małe kawałki. Na patelni lub w garnku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Dodajemy kawałki ryby, doprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny

Kucharzyca
,,SERNIK Z KULKAMI MAKOWYMI’’ 210

żółtka 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kuleczki: Puszka masy makowej z bakaliami Helio Około 6 łyżek kaszy manny Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka) 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka śmietany 30% 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 4 żółtka 2 jajka sok wyciśnięty

Podróż w kulinaria
Humus z grillowaną papryką 139

czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny sól do smaku pieprz kajeński lub mielona papryka chilli (do smaku) Wykonanie: Ciecierzycę można użyć z puszki, ale polecam namoczyć ją na noc i ugotować. Warto zachować wodę z gotowania cieciorki czy z puszki, tzw. aquafabę

Lamarida.pl
Wafle z mlekiem w proszku 194

szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao naturalnego 1/2 szklanki mleka lub wody 2 szklanki mleka w proszku (niegranulowane) 3 krople aromatu rumowego opakowanie wafli kwadratowych 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie) Do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml. Jak zrobić wafle z mlekiem w proszku? Rozpuścić i delikatnie zagotować masło, cukier, kakao, mleko

Kuchcik gotuje
Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami 157

filetu z łososia 1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomarańcze 1 czerwona cebula garść obranych orzechów włoskich sok z połowy cytryny 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka jasnego sosu sojowego sól pieprz olej rzepakowy olej rzepakowy extra virgin (można użyć oliwy) (przepis na 3 porcje) Łososia kroimy w dużą kostkę, doprawiamy imbirem i sosem sojowym

Kardamonovy
Piernik staropolski z powidłami i suszonymi śliwkami 447

szklanki zimnego mleka 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao MASA ŚLIWKOWA: 3 szklanki powideł śliwkowych 200 g suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 łyżeczka goździków mielonych POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki wody 2 łyżki kakao 50 g masła 1 czekolada gorzka Miód, cukier i masło umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż się

https:KKuchniaMniam
Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa 828

soli himalajskiej kolor mięsa jest szary.     Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 3 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 3 kulki pieprzu 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka cukru sznurek lub siatka wędliniarska około 2 litry wody – z kranu

Blog z Apetytem
Rolmopsy - koreczki śledziowe 249

roladkę, przekłuwamy w dwóch miejscach wykałaczką, aby się dobrze trzynały, kroimy na pół. Jogurt mieszamy z chrzanem i koperkiem. Przekładamy do małej miseczki. Przed podaniem posypujemy śledzie świeżo mielonym kolorowym pieprzem

Lena Gotuje
CHRUPIĄCE UDKA KURCZAKA Z PIEKARNIKA 199

pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę umyć i pokroić w paseczki. Pędy bambusa osączyć z zalewy (nie wylewać zalewy) Krok 2. W miseczce wymieszać oliwę z sosem sojowym, dodać sól, mieloną słodką paprykę, limonkę kafir, trawę cytrynową, chili, pędy bambusa i około 2 łyżki zalewy z bambusa- wymieszać. Krok 3. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso, ułożyć w salaterce, dodać pozostałe warzywa

Moja Książka Kucharska