mielone - 47549 przepisów (strona:1365/3170)

Proste ciasto na pizzę 215

czasu w sklepach coraz łatwiej dostać jednak mąkę na pizzę typ 00 i myślę, że warto choć raz spróbować z niej upiec pizzę. Mąka na pizzę jest bardzo drobno mielona, “na pyłek”, dzięki temu upieczona pizza jest delikatna i chrupiąca na zewnątrz. Jeśli marzy Wam się pizza, która będzie smakowała dokładnie jak na wakacjach we Włoszech

Ciastkozercy
Makowe gwiazdki z cynamonowym kremem mascarpone. 173

szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku Na krem: 25 dag serka mascarpone 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu 2 płaskie łyżki cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek z kremem: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy

Izabelawkuchni
Golonka peklowana pieczona w piwie 274

pietruszka 1 marchew kawałek pora kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego   MARYNATA: 400ml ciemnego piwa 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżka kminku 4 ząbki czosnku       *** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy

Blog z Apetytem
Figi z niebieskim serem, to pyszny pomysł na podwieczorek w pracy 138

był zawsze pod ręką. Oczywiście możesz je tak przygotować w domu używając piekarnika. Figi z niebieskim serem ( 1 porcja ) 1 figa 1 plasterek sera z niebieską pleśnią odrobina świeżo mielonego pieprzu   Figę kroimy w plasterki układamy na talerzyku, posypujemy pokruszonym serem i posypujemy pieprzem. Wstawiamy do mikrofalówki na 2 minuty na największą moc. Po 2 minutach wyciągamy

Kuchnia na wzgórzu
Tarta z karmelizowaną cebulą i fetą na cieście francuskim 125

fety 5 cebul czerwonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 10 dkg masła 3 łyżki octu balsamicznego 1/ 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki cukru pieprz świeżo mielony   Obieramy czerwoną cebulę i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, dodajemy cebulę i czosnek i dusimy. Cebula i czosnek mają

Kuchnia na wzgórzu
Jajko po turecku, pyszny pomysł i kilka słów o książce Jajko 121

lekko proporcje przeze mnie dopasowane do nas ) 2 jajka 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka czosnku olej rzepakowy do smażenia 1 łyżeczka świeżej mięty pół łyżeczki słodkiej papryki mielony pieprz odrobina soli chili w płatkach kromki chleba pokrojone liście kolendry i mięty W małym garnuszku zagrzałam olej i dodałam do niego pieprz, chili, pokrojone listki mięty i całość

Kuchnia na wzgórzu
Kurczakowe fajitas 121

cebule (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczakowe fajitas wykonanie: Kurczaka kroimy w długie plastry, paprykę w słupki a cebulę w piórka. Przenosimy na naczynie żaroodporne. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką ostrą papryką, mielonym imbirem, curry i oregano. Skrapiamy oliwą z oliwek i całość dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut lub do momentu upieczenia kurczaka, mieszając od czasu

Delusional Trine
Muszle makaronowe faszerowane kanapkowym serkiem i suszonymi pomidorami 612

Drobno kroimy. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek dodajemy serek kanapkowy, pomidory suszone oraz większość szczypiorku (część odkładamy do dekoracji). Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem (mniej więcej po 1 pełnej łyżeczce na 1 muszlę). Posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Źródło

Smaki Na Talerzu
WEGE BURGER 205

średnie buraki (upieczone wcześniej) - 50 g ugotowanej kaszy jaglanej - 1 mała cebula (drobno pokrojona i podsmażona na złoty kolor) - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej - sól, świeżo mielony pieprz - oregano, koperek, natka pietruszki - do smaku - olej z pestek winogron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Gotujemy kaszę jaglaną. Upieczone wcześniej buraki ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy drobno a następnie podsmażamy na złoty kolor

wege i kropka
PIERNIK BEZ MIODU Z KAJMAKIEM 181

MIODU Z KAJMAKIEM (blaszka 20*20 cm) składniki sypkie: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu mielonego składniki mokre:  2 jajka 0,25 kostki miękkiej margaryny 1 szklanka cukru 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego (pojemność 280g) 1 szklanka mleka  dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z kiszoną kapustą 179

odstawionej na 3 minuty). farsz: 2 – 3 łyżki masła, 2 duże białe cebule, 1 kg kapusty kiszonej, sól do smaku, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku. Przygotowanie:  ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Wodę gotujemy, mieszamy z olejem, wlewamy do mąki. Na początku mieszamy za pomocą drewnianej łyżki

Moniki Smakołyki
Pierogi ruskie (ciasto bez jajek) 203

poznańskiej na pierogi typ.500, 2 łyżki   oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka soli, ok. 300 ml gorącej przegotowanej wody (3 min niech postoi zanim się ją wleje), szczypta, dwie mielonej kurkumy.   na farsz: ok. 2 kg ziemniaków,  ok. 250 g twarogu półtłustego, sól, pieprz do smaku, 1 średnia biała cebula, 2 łyżki masła, ponadto: mąka do podsypania

Moniki Smakołyki
Rolada orzechowa 177

jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa pół szkl mielonych orzechów laskowych 100 ml mleka pół szkl cukru pudru 125 g masła kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka wódki 2 łyżeczki kakao Jajka z cukrem ubijamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy proszek do pieczenia mąkę i kakao. Ubijamy jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka cynamonowe 168

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -500 g mąki pszennej -1 łyżeczka sody -2 łyżeczki mielonego cynamonu -1 cukier waniliowy  -1/2 szklanki cukru pudru -szczypta soli -200 g zimnego masła -sok z połowy cytryny -4 żółtka -1 łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany

Kulinarne przemyslenia
BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM PORZECZKOWO-SEROWYM 177

szczypta soli 1/4 litra mleka  75 ml oleju  sok z jednej cytryny plus skóra otarta  Składniki na krem:   100 g konfitury porzeczkowej  50 g mielonego tłustego twarogu  140 g miękkiego masła  2 łyżki cukry pudru  perełki do dekoracji Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misce roztrzepać jajka

pieprzny smaczek