dania z jednego. Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu. Mięciutkie pulpeciki z gorącym sosem pomidorowym . Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego jajko cebula czosnek chleb/bułka 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, przyprawy ( przyprawa do mięsa, ziele angielskie, liść laurowy, oregano) pasta pomidorowa w kartonie świeża bazylia Chleb/bułkę moczę
Na moim talerzułyżki oleju, 4 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka miodu płynnego, 1 czubata łyżka przyprawy do mięs (do pieczeni/kurczaka itp.) s ól morska, pieprz świeżo mielony, majeranek, czosnek w granulkach, kilka kuleczek ziel a angielskiego, 2 lub 3 szt. liś cia laurow ego Olej, wod ę , sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance. Wsypuję
Na moim talerzuwody pół szkl . ś mietany 2 trójkąciki serka topionego lub 2 łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2) kostka rosołowa chilli natka pietruszki pieprz świeżo mielony 2 łyżki mąki ziemniaczanej Schab kroję na kotlety (6 sztuk), dobrze rozbijam, przyprawiam: k ilka kropli sosu sojowego , trochę przyprawy do kurczaka/mięsa wsmarowuję w kotleta odstawiam do lodówki
Na moim talerzupuszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ogórki kiszone śr ednia kapusta pekińska majonez ketchup 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz czarny świeżo mielony jogurt naturalny przyprawa do gyrosa Pierś umyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju z przyprawą do gyrosa. Wyłożyłam do szklanej miski. Ogórki pokroiłam w kostkę, wyłożyłam na mięso
Na moim talerzuzamieszczam przepis na rozgrzewającą, aromatyczną zupę. Przepis mojej mamy, zapisany w niebieskim zeszycie, który powstał pod koniec liceum i z którego bardzo często korzystam. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 duże cebule mały koncentrat pomidorowy puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka soi (ja nie miałam) 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki majeranku łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Mięso
Na moim talerzuówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.) Najpierw obieram i kroję w sporą kostkę dwie cebule . W większym garnku rozgrzewam olej, główkę kapusty białej myję, szatkuję. N a olej najpierw wrzucam cebulę, solę i chwilę
Na moim talerzułyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 750 ml wody sól morska, pieprz świeżo mielony, vegeta chilli, imbir ilość uzależniona od upodobań 1. Dynia - kroimy na ćwiartki, usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 2. Na maśle smażymy cebulę + dynię
Na moim talerzurobi moja mama, uwielbiam je jeść gorzej z przygotowaniem, jednak znalazłam sposób na szybsze parzenie kapusty i za każdym razem wychodzą coraz lepsze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego średnia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa
Na moim talerzułyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną
Na moim talerzurybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę, natkę pietruszki, posiekaną cebulę i czosnek, miksujemy na gładką masę za pomocą miksera. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy
Na moim talerzuSkładniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną połówkę chwilę podsmażamy
Na moim talerzugołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory
Na moim talerzucebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach. 7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach. 8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie
Na moim talerzuKotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem to oryginalne i smaczne danie, na obiad lub gorącą kolację. Koteciki z ugotowanych ziemniaków są doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych a także świetnym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. składniki na około 15 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pieczarek 3 cebule 1 jajko
Smakowite Daniasuszonych pomidorów lub 50 g pomidorów osączonych z oliwy wrzątek 25 g masła 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej szczypta suszonego imbiru pół łyżeczki soli 100 g sera typu feta Szpinak opłukać i przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię. Przykryć pokrywką i odczekać, aż liście zwiędną
Weekendy w domu i ogrodzie