łyżeczka cukru Sos: 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz Dodatki: 250 g sera mozzarella z zalewy 100 g szynki dojrzewającej, ja użyłem prosciutto crudo 2 garście rukoli kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
kuron.com.plmalin lub truskawek. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 200ml kefiru – 100g mąki (u mnie 50g mąki owsianej i 50g mąki orkiszowej) – 20g maku (u mnie niebieski mielony) – 1 łyżka aromatu migdałowego – szczypta soli – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – słodzidło wg smaku Jajko ubić ze szczyptą soli i słodzidłem, dodać kefir i aromat
Smaki Armineoryginalna ale zdecydowanie lepsza w przypadku tego przepisu od typowej mąki żytniej typ 720. Wystarczy mieć sito, ideałem byłoby mieć 2 o różnych oczkach. Mąkę żytnią razową grubo mieloną przesiewamy, najpierw na sitku o większych oczkach, potem na sicie o oczkach mniejszych. Przesiana mąka, będzie „udawać” pytlową oryginalną. Nic nie może się zmarnować, powstałe otręby, można zużyć, dodając
Proste Potrawyczubate łyżeczki musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżki sosu Worcestershire 5 łyżek rzadkiej śmietany 12%, jogurtu albo maślanki 2 czubate łyżeczki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz dowolny tłuszcz do smażenia – smalec, masło klarowane, olej rzepakowy lub olej ryżowy
Karo in the Kitchensuszone pomidory, mieszam, przyprawiam, dodaję cukier puder. Po kilku minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek
Zasmakuj KuchniTartaletki z mięsem mielonym z indyka, oliwkami, kukurydzą, dynią w sosie pomidorowym z dużą ilością przypraw. To propozycja na śniadanie, kolację, przekąskę, smakują na ciepło i zimno. Posypane cheddarem lub/i fetą, wytrawne, udekorowane świeżą natką lub rukolą – idealne do czerwonego wina! Tartaletki z indykiem, oliwkami i dynią SKŁADNIKI na 12 sztuk: ciasto francuskie 275 g kilka łyżek farszu
Zasmakuj KuchniSchab po węgiersku – wędlina na kanapki Składniki: ok 2 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 4 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka cukru sznurek lub siatka wędliniarska około 2 litry wody – z kranu 1 łyżka oleju *** Schab myjemy, osuszamy
Blog z Apetytemapetycznie wygląda. Nie wymaga dużo pracy dlatego też zachęcam do zapoznania się z przepisem i przygotowania na obiad lub ciepłą kolację. Składniki 4 kalarepki czerwona cebula 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki szczypta … Czytaj dalej Kalarepki nadziewane
gotuj ze mnąlepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery w chlebku Pita
gotuj ze mnąCiasta z makiem są dobrze znane wszystkim i przez większość bardzo lubiane. Często odstraszało mnie osobiście przygotowanie masy makowej. Teraz można już kupić mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe
gotuj ze mnądowolnych) -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150g ksylitolu -100g oleju rzepakowego -110-30g napoju roślinnego -3 łyżeczki babki jajowatej -3 łyżeczki cynamonu -2 łyżeczki mielonego imbiru Nadzienie gruszkowe -1kg gruszek miękkich -2 łyżeczki skrobi -cukier kokosowy -cynamon Dodatkowo -kukurydza popcornowa -olej rzepakowy -cukier kokosowy -cynamon -gorzka czekolada + sylikonowa forma na lód/czekoladki KAKAOWY
Candy PandasDietetyczne pulpety w aksamitnym sosie Składniki: 400 g mielonego mięsa indyczego (najlepiej udźca) 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 cebula 2 czerwone papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 700 ml wrzątku szczypta oregano 1 pełna łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso wyrabiamy z musztardą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę i papryki siekamy
R'n'G Kitchenwindow.adsbygoogle || []).push({}); Dodajemy ser pleśniowy. Dokładnie ucieramy blenderem, aby nie było grudek. Pod koniec wrzucamy masło (50 g) i mieszamy, aż się roztopi. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem wedle uznania. Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
Kuchnia Łukaszaszybki i sycący obiad. Ja użyłam makaronu razowego w kształcie muszelek, który świetnie sprawdza się w takich daniach. Składniki: ok 300 g makaronu 500 g mięsa wołowego mielonego 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 puszka pomidorów 1 mniejsza cukinia 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego mąka pszenna
magiczna kuchnia Kasi