smażymy Składniki: ok 0,5 kg schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka pietruszki 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego ok 1 szklanka bułki tartej olej lub smalec do smażenia *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem
Blog z Apetytemugotowane pyzy można zamrozić na później. PRZEPIS NA CEPELINY Z MIĘSEM Składniki na cepeliny z mięsem: 3 kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól farsz: 800g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz majeranek olej Jak zrobić cepeliny z mięsem: Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na oleju. Mięso mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą
Dorota SmakujeDzisiaj Klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim – koniecznie wypróbujcie przepis! PRZEPIS NA KLOPSIKI Z INDYKA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM Składniki na klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim: 500g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki suchej kaszy manny sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku
Dorota Smakujeduża cebula – ok. 180 g 1 duża papryka – ok. 300 g 4 średnie ogórki kiszone – ok. 360 g 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta pieprzu chilli cayenne ok. 3-4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki
Kulinarne Przebojeząbki czosnku 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy 2 -3 łyżki masła Sól morska do smaku lub jarzynka Świeżo mielony pierz do smaku Ser parmezan lub grana padano do posypania Sposób przygotowania: Boczek wędzony pokroić na cienkie paseczki, cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na dużą głębszą patelnię wrzucić
Wanilia i Kardamonmąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżka płynnego masła tłuszcz do smażenia następnie: 1 litr kiszonej kapusty ok. 100g wędzonego boczku 250g pieczarek 1 cebula sos sojowy i pieprz czarny mielony do smaku Przepis na łazanki z kiszonej kapusty: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, odcisnąć i pokroić. Następnie włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości, ale nie rozgotować
Moja Książka Kucharskakiełbasy chorizo 20 dag pomidorków koktajlowych cebula 2 ząbki czosnku 200 g ryżu brązowego ok 0,75 l wywaru drobiowego ( rosołu) łyżka słodkiej mielonej papryki sól,pieprz Umyte,osuszone mięso posypać solą i pieprzem,obsmażyć na 2 łyżkach oleju. W dużej brytfance rozgrzać 2 łyżki oleju,zeszklić posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Wrzucić plasterki chorizo,przesmażyć
Niespełnione zdolności kulinarnemleka 50 g masła Skórka z jednej pomarańczy 1 goździk Łyżeczka kardamonu Łyżeczka cynamonu 7 g drożdży Garść rodzynek i żurawiny 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 jajko Do posmarowania: 1 jajko rozkłócone z odrobiną mleka Krzyżyki: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki wody 0,5 łyżki cukru Glazura 1 łyżka drobnego cukru
noteskulinarnyfigajego wybitne carpaccio z albacory, wymyśliliśmy sobie to oto danie :) Składniki: garść rukoli cienkie plastry awokado cieniutkie zrobione obieraczką plastry ogórka plastry świeżego tuńczyka posiekany por kolendra pieprz świeżo mielony sok z limonki sos tamari sos sriracha (jeśli ma być pikantne - u nas było) oliwa z oliwek/olej sezamowy
Cytryna&Co.koniakiem i smażymy do odparowania alkoholu. Koniak na patelni zacznie się palić więc bądźcie ostrożni, płomień może być naprawdę wysoki. 5. Na koniec doprawiamy wątróbkę tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 6. Przekładamy zawartość patelni do naczynia blendera i miksujemy na gładką masę. 7. Przekładamy gotowy pasztet do kokilek i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 8. Przed podaniem
W kuchni KatieKarkówka w ciemnym sosie własnym- mięciutka i delikatna w smaku. Idealna do klusek śląskich lub kopytek . Składniki: 0,5 kg karkówki sól pieprz mielony 1 cebula pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku olej Wykonanie: Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. Karkówkę podsmażamy
Smak mojego domuhistorią. Hot cross buns z żurawiną na 12 szt. Potrzebujesz: 20g świeżych drożdży / 10g suchych drożdży 300ml letniego mleka 75g cukru 500g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu skórka otarta z 1 cytryny 40g masła 80g suszonej żurawiny 2 szczypty soli 1 jajko Pasta na krzyżyki 75g mąki 100ml wody Sposób przygotowania
Kuchnia w Słońcu Skąpana