płyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien wchłonąć część płynów i zrobić się gęstszy. Gotowy odcedzamy przez drobne sitko (lub przez gazę), następnie dwukrotnie go mielimy. Za drugim razem mak mielimy z połową cukru (100 g). Na koniec dodajemy miód, aromat migdałowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie margarynę ucieramy z drugą połową cukru
PatiGotujePół małej cukinii, duża marchewka, duża czerwona cebula 160 g przecieru pomidorowego, 3 duże łyżki ketchupu łagodnego, pół szklanki octu, 5 łyżek cukru, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka pieprzu grubo mielonego, łyżeczka słodkiej papryki, ziele angielskie 5 sztuk, 3 liście laurowe, łyżka soli Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w plastry, zasypujemy około łyżką soli. ostawiamy, aby puściły sok na około
Lena Gotujekanapeczki z pastą łososiową Składniki: 400 g łososia wędzonego na ciepło 6 jajek ugotowanych na twardo 100 g twarogu 2 usmażone cebule na złoto 1 pęczek szczypiorku dużo kolorowego mielonego pieprzu 4 łyżki majonezu sól do smaku 2 łyżki masła lub oleju Wykonanie: Jajka ugotowałyśmy na twardo, obrałyśmy ze skorupek i dodałyśmy do miski z wędzonym łososiem. Cebulkę pokroiłyśmy
Sprawni w smakusię w sezonie grillowym. 6 dużych ziemniaków 6-7 plastrów ananasa z puszki 20 dag kiełbasy krakowskiej pieczonej lub innej dobrej wędliny 1 nieduży por przyprawa curry pieprz czarny mielony 3 duże łyżki majonezu Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy całkowicie wystygną, pokroić w drobną kostkę. Podobnie pokroić pora, ananasa i wędlinę. Pora
Praktyczna plbiała część) 1 seler 1 pietruszka 1/2 kalafiora 3 łyżki makaronu "trybiki" 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól biały pieprz mielony Przygotowanie: Filety zalewamy zimną wodą razem z warzywami (oprócz pora), lekko oprószamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, filety i warzywa wyciągamy z wywaru. Wrzucamy różyczki kalafiora, por krojony w krążki, makaron
R'n'G Kitchenoleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli Sos chrzanowo-koperkowy: 180 g jogurtu naturalnego 1/2 cytryny mały pęczek koperku 2 łyżeczki chrzanu sól, świeżo mielony pieprz Farsz: 150 g łososia wędzonego MOWI 1/2 ogórka 1/2 pomarańczy 500 g szparagów zielonych 1 łyżeczka cukru opcjonalnie kiełki do dekoracji WYKONANIE Gofry: Do miski wbić jajko, dodać pozostałe składniki
Passions hobbies lifewersji). Do dekoracji zamiast koperku można wykorzystać kiełki lub szczypiorek. SKŁADNIKI Krakersy: 95 g mąki typ 500 (np. Wrocławska) 170 g sera (np. Radamer) 55 g masła sól, świeżo mielony pieprz kolorowy Farsz: 150 g wędzonego łososia MOWI 200 g serka śmietankowego 1 mała czerwona cebula 1/2 owocu granatu 2 gałązki koperku WYKONANIE Krakersy: Ser zetrzeć na tarce
Passions hobbies lifewędzonego boczku 150 g wędzonej polskiej kiełbasy 500 ml wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek, po usunięciu skóry pokroiłem w drobną kostkę. Użyłem tłusty boczek, ponieważ na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażyłem pozostałe składniki. Pokrojony w kostkę boczek wrzuciłem
R'n'G Kitchenktórej piekł się biszkopt) i odklejamy delikatnie papier. Przy pomocy papieru (lub ręcznika kuchennego), na którym leży ciasto zwijamy wszystko w ciasny rulon. Formujemy roladę. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem (np.trzcinowym) lub po wystudzeniu smarujemy lukrem, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i kremówka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), można zastąpić
Smaczne Zdrowepomidorami i w kilka minut mam zupę. Składniki na 4 porcje : ok. 1200 kg pomidorów (najlepiej mięsistych, np. malinowych) 1 łyżka oliwy suszone bazylia i oregano sól, świeżo mielony pieprz do smaku 100 ml wody (lub niedzielnego rosołu) 1 kulka mozarelli light z zalewy (125g) listki bazylii do dekoracji talerzy (opcjonalnie) Pomidory nakroić na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać
Dietologdodajemy w tych samych ilościach. Rogaliki rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z powidłami śliwkowymi. Kto uwielbia takie szybkie, nieskomplikowane przepisy? Składniki na 2 blachy rogalików : 300 g twarogu mielonego chudego lub półtłustego 300 g mąki pszennej 300 g masła 1 żółtko 30 g cukru pudru słoik domowych powideł śliwkowych, albo Śliwka w syropie Manufaktura Wielkopolska cukier puder
Ze smakiem i z pasjątarce na największych oczkach, cebulę kroimy w małą kostkę - wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki migdały, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy
Kardamonovypęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Płatki chili lub piri piri do smaku Sposób przygotowania: Krewetki rozmrozić w lodówce, osuszyć, oderwać ogonki. Posypać solą pieprzem i odrobiną płatków chili. Cebulę
Wanilia i Kardamonwymieszać łyżką wszystkie składniki i do pieca. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL skórka otarta z małej cytryny Przygotowanie: Mąkę
Ze smakiem i z pasjąkapusty 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka 3 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ewentualnie łyżeczka kminku mielonego Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy przygotować wywar. Kawałek dowolnego mięsa włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim
talerz przyjemności