Ciasta z makiem są dobrze znane wszystkim i przez większość bardzo lubiane. Często odstraszało mnie osobiście przygotowanie masy makowej. Teraz można już kupić mielony mak, więc połowa pracy za nami. Ciasto dość proste, dlatego też nie bójmy się skorzystać z przepisu i upieczmy swój makowiec. Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 3 czubate łyżki … Czytaj dalej Kruche drożdżowe
gotuj ze mnąktóra mam nadzieję miło i smakowicie Was zaskoczy Składniki na 3 osoby : 1 kg żeberek ekstra mięsnych 1 piwo karmelowe , ciemne 1 płaska łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka mielonego chilli (można zastąpić ostrą papryką lub łagodną jeśli nie lubicie ostrości) 1,5 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżeczki powideł śliwkowych 2 łyżeczki
Ogrodnik w podróżySkładniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Farsz: 0,5kg mięsa mielonego (u mnie wołowe) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz 3-4 ogórki konserwowe kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki
Blog z Apetytemroztopione masło. Mieszamy wszystko dokładnie. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Dno wykładamy masą, ubijając ją dokładnie. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: 800 g mielonego twarogu 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + łyżka soku z cytryny 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe
Walijskie Pichceniesłodkiego i domowego. Drukuj Sernik gotowany, bez pieczenia Prosty do zrobienia, sernik o delikatnym smaku Składniki Ciasto 5 jajek 1 szkl. cukru 200 g masła dałam 125g 1 kg mielonego sera białego dałam wiaderkowy z mascarpone 0,5 szkl. mleka 1 op. budyniu waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego bakalie do ozdobienia 250 g herbatników Polewa 3 łyżki mleka
Mieszam w Garnkuprzykryciem około 20 minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
NA MOIM TALERZUmasła 8 łyżeczek cukru 8 łyżeczek cynamonu 1 żółtko Lukier: 1 białko Kilka kropel soku z cytryny Cukier puder (do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- ok 120g) Odrobina mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy cukier, drożdże i łączymy z łyżką mąki. Pozostawiamy na 10 minut. Masło stapiamy i studzimy. Stapiamy również masło, które będzie nam potrzebne
Kuchnia w czekoladzieprzykryciem około 20 minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
Na moim talerzulepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery w chlebku Pita
gotuj ze mnąłyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, nadzienie : 3 jajka ugotowane na twardo, 600 g ugotowanego mięsa bez kości, 1 jajko, 2 cebule, 100 – 150 ml bulionu, sól, pieprz świeżo mielony, jajko do smarowania pierogów, bułka tarta do posypania pierogów, Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce
królestwo garówniuansów smakowych, które wprawią nas w lepszy nastrój pod koniec chłodnego przedwiośnia, w oczekiwaniu na ciepłą wiosnę. Pulpety w sosie pomidorowo-marchewkowym Składniki na 8 pulpetów: 300 g mięsa mielonego (np. mięso wieprzowe) 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę i przesmażona na łyżce oleju 1 małe jajko 2 łyżki bułki tartej (20 g) ¾ łyżeczki soli (5 g) ¾ łyżeczki
KulinarneImpresje.plkonserwowej ciecierzycy (pół puszki) 100 g ziarna kamut lub kaszy lub ryżu 100 g mleka kokosowego ok. 4-6 brukselek opcjonalnie: kilka różyczek brokuła przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kolendra mielona Dynię obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Pietruszkę obieramy, kroimy w grube talarki, a następnie talarki na ćwiartki. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Brukselkę kroimy na ćwiartki. Gotujemy kamut
Kucharzycacebulka dymka 1 duży ząbek czosnku 1/2 – 1 łyżeczka papryki chilli w proszku (według uznania) szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (lub według uznania) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta cukru (lub do smaku) Wykonanie: Do niewielkiej miski wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pieprz czarny, cukier, sezam i siemię lniane
Lamarida.plpołówki garść oliwek, pokrojonych w plasterki olej roślinny 100 ml płynnego miodu 100 ml octu z czerwonego wina 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sos sojowy, sól, pieprz, do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu 2-3 łyżki oleju, włóż podudzia i obsmaż
karmelowyszpinaku baby 1 cebula szalotka 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki mleczka kokosowego z puszki (można zastąpić słodką śmietanką) sól morska, świeżo mielony pieprz Soczewica: ok. 250 g ugotowanej soczewicy (dowolnej) lub soczewicy na parze z puszki 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Poezja smaku