grubego szczypioru z dodatkiem cukru pudru lub bez Za każdym razem wychodzi inna, smakuje lepiej. To świetny dodatek do obiadu z ziemniaków i np. piersi kurczaka, pieczonego kurczaka, kotletów mielonych lub schabowych. SKŁADNIKI: 2 długie ogórki 2 spore łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Ogórki myję, obieram, ścieram na tarce. Układam w misce, dodaję jogurt, przyprawiam
Zasmakuj KuchniHerbatka z owoców dzikiej róży, a właściwie napar z tych owoców z dodatkiem świeżego imbiru i mielonego cynamonu ma intensywny, lekko ostry smak
Przepisy Kulinarneogórków jest lekko kwaśny, ale delikatny w smaku i niesamowicie aromatyczny. Sos szczególnie dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu. Idealnie pasuje do kotlecików ziemniaczanych, babki ziemniaczanej a nawet mielonych kotletów i gotowanej ryby. Warto wypróbować. Absolutnie wyjątkowy sos ogórkowy, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy. Sos ogórkowy jest wyjątkowo smaczny i pożywny. Zobaczcie wypróbowany, trochę już
Moja Książka Kucharskaodmierzyłam miarkami) mąki ryżowej pełnoziarnistej ( jeśli użyjecie pszennej ciasto będzie bardziej wilgotne) 4 jaja M 2 dojrzałe banany średniej wielkości 1/2 kostki masła / 100 oleju kokosowego mielona wanilia ok 1 łyżeczki 1/2 szklanki cukru kokosowego Czekoladę pokruszyć i włożyć do naczynia wraz z masłem/olejem kokosowym i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki czarnego kakao lub węgiel kokosowy
AZgotuj!papierowym. Nacinamy skórę. Pietruszkę oraz koper wkładamy w całości w rybę, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę. Wkładamy 4 g masła. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym oraz solą. W nacięcia skóry warto włożyć też masło. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 min Przepis na ziemniaki z piekarnika znajdziecie tutaj: "Krakoski" kumpir
Kuchnia moimi oczamiGołąbki bez zawijania w sosie z pomidorowym z czosnkiem niedźwiedzim 500 g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 jajka Szklanka passaty pomidorowej 1,5 l bulionu 1 łyżka śmietany 1 łyżka majeranku Natka pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku Czosnek niedźwiedzi Sól, pieprz Olej do smażenia Zacznijmy od ryżu
Kuchnia moimi oczamiszparagach filety z dorsza zielone szparagi wino półwytrawne (pół szklanki) śmietanka 30stka (pół szklanki) cebula 1/4 kostki masła 3 łyżki musztardy delikatesowej cytryna suszone oregano pieprz świeżo mielony, sól Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą i pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano. Myjemy i obieramy szparagi obieraczką do warzyw
Kuchnia moimi oczamiodłączmy ją od źródła zasilania! Co włożyć do lodówki, żeby nie śmierdziało? Po wyczyszczeniu lodówki, możemy włożyć do niej na spodeczku jeden z wymienionych produktów: soda oczyszczona kawa mielona sól kuchenna sok z cytryny aromat waniliowy proszek do pieczenia Produkty powodujące nieprzyjemny zapach, takie jak sery, czy wędliny możemy przechowywać w lodówce w małych, zamykanych pojemnikach
Jak u mamybulionu drobiowego lub warzywnego 2 x pomidory w puszce 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku polskiego 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz świeżo mielony 1 łyżka oleju W głębokim rondlu rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek i tymianek, podsmażyć chwilkę. Jak czosnek wypuści aromat, dodać przecier pomidorowy, wymieszać, całość zalać gorącym bulionem i pomidorami
Mój pomysł naCukinia zdobyta, czas więc na eksperymenty z tym warzywem Dzisiaj propozycja śniadaniowa, aromatyczna, zdrowa i bardzo sycąca! Składniki: 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki mleka mała cukinia świeży lub suszony tymianek szczypiorek plasterek żółtego sera 1 łyżka oleju pół łyżeczki masła Jajka roztrzepujemy z mlekiem, solą i pieprzem. Cukinię myjemy, osuszamy, obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie
Mój pomysł nadymić) i wrzucić na nią pokrojoną cebulę. Podsmażać jakieś 2 minuty, żeby się zeszkliła, po czym dodać bataty. Przykryć i podsmażać na średnim ogniu kilka minut. Dodać przyprawy – mielony kumin (świeżo lub wcześniej), chilli (wedle uznania, to przyprawa odpowiedzialna za ostrość potrawy), a następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Po minucie dodać także odsączoną czerwoną fasolę, krojone pomidory
Dietologkruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego 2 budynie waniliowe (2x po 40g) 125 g roztopionego masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu
NA MOIM TALERZUSkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu
Na moim talerzuwodzie (waga po odsączeniu) pół pęczka szczypiorku pół pęczka natki pietruszki lub koperku 30 g masła ghee lub innego tłuszczu do smażenia sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie czosnek i/lub cebula Ugotować na twardo 5 jajek a następnie wystudzić i posiekać w drobną kostkę. Można też rozgnieść widelcem lub zmielić. Tuńczyka bardzo dobrze odsączyć z wody
Ola la LCHF