postanowiłem wrócić do blogowania i kontynuowania mojej pasji. Wraz ze zbliżającą się wiosną postanowiłem zrobić danie adekwatne do tej pory roku 😃 Składniki na 8 porcji: - 500g makaronu, - 800g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, - 800g pomidorów krojonych z puszki, - 200g marchwi, - 200g cebuli, - 250g pieczarek, - 400g brokułów, - 40g szczypiorku, - 180g sera, - 100g koncentaru pomidorowego 30%, - 500ml bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka
Przepisy Mikołajabiała część ziemniak – 2 sztuki seler naciowy – 4 łodygi liść laurowy – 2 sztuki pomidory – 1 puszka, 400g bulion lub woda – 1,5 litra kumin mielony – 1 łyżeczka skórka z cytryny i sok- z ½ sztuki harissa – 2 łyżeczki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Namoczoną fasolę ugotuj w niesolonej wodzie do miękkości. Pora
wiecejwarzyw.plktóra wygrzebała go z odmętów internetu. Wypróbujcie! Ilość porcji: 1 mały słoiczek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: kapusta kiszona – 100g orzechy włoskie – 50g cebula – ¼ sztuki kminek mielony – ½ łyżeczki sól, pieprz Przygotowanie: Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Z kapusty wyciśnij nadmiar soku, przełóż do miski z resztą składników i zblenduj na gładką masę. Jeśli masa będzie
wiecejwarzyw.plbardzo przydatna. Metodą prób i błędów dopracowałam idealny przepis. Oczywiście według opinii moich domowników i gości . Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na przekąski. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego Paczka warzyw mrożonych firmy Dulcy 1/2 kg kapusty pekińskiej 200 g cienkiego makaronu ryżowego 3 łyżki oleju sos sojowy ciemny sos rybny 1 jajko 1/2 l oleju Krok po Kroku
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisymiski wbijamy białka jaj (żółtka pozostawiamy w oddzielnej misce) i ubijamy je dodając jednocześnie cukier małymi partiami. Do sztywnej masy dodajemy żółtka, a na konieć dodajemy mąke z wymieszanymi mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką tak, aby nie zniszczyć puszystej konsystencji uzyskanej poprzez ubicie białek. 2 Dno foremek wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyzaszaleć. Kupiłam bułeczki bezglutenowe dla siebie, dla Chłopaków normalne i zrobiłam bruschetty z krewetkami. Składniki: kilka bułeczek (bezglutenowych lub normalnych lub ciabatta) 3 pomidory 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz, szczypta oregano, szczypta szafranu sok z limonki 250g mrożonych krewetek papryczka chilli łyżka masła kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek ocet lub sos balsamico ser owczy
Cytryna&Co.Kanapki z kotletami, pieczonym mięsem rządzą :) np. kanapki z mielonym, z pieczonym indykiem, rostbefem. Dziś wróciłam późno do domu, więc zrobiłam chłopakom na szybko kanapki z antrykotem, który i tak marynowałam na jutro na obiad. Składniki: ciabatta cebulowa stek z antrykotu lekko stłuczony, usmażony na odrobinie oliwy posypany solą i pieprzem, smażony po 1,5 min. z każdej
Cytryna&Co.słoik tomate frito lub przecieru pomidorowego (lepsze tomate frito ) sól pieprz pół łyżeczki wędzonej pikantnej papryki pół łyżeczki kurkumy łyżka posiekanego świeżego lubczyku lub suszonego (ja mam zamrożony) szczypta mielonego kminku pikantna kiełbasa chorizo Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy tomate frito i przyprawy. Jak już warzywa będą miękkie, odstawiamy do ostygnięcia i miksujemy. Podajemy
Cytryna&Co.resztą też fantastyczny. Nie tylko do kluseczek, ale też np. do tagliatelle. Kluseczki ze szpinakiem a la śląskie: puree ziemniaczane z wczoraj (ziemniaki, masło, śmietanka 18%, sól, pieprz, mielony kminek i gałka muszkatołowa) mąką ziemniaczana listki świeżego szpinaku podsmażone na oliwie z oliwek, doprawione solą W miseczce mieszamy ziemniaki z usmażonym i posiekanym szpinakiem. Uklepujemy, rysujemy nożem krzyżyk
Cytryna&Co.kiełbasy 3 cebule 5 ząbków czosnku 6 ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde z mięs kroimy w drobne paski. Najpierw na oliwie podsmażyłam wołowinę, bo wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam
Cytryna&Co.Ryżu Bud'a" podałam papryczki nadziewane mięsem i jalapeno. Bardzo lubię te jasne, łagodne papryczki, mają intensywny smak i aromat. Składniki: 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru trzcinowego (opcjonalnie) pół szklanki intensywnego bulionu łyżeczka domowej wegety łyżka masła 1/4 szklanki oliwy z oliwek Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie
Cytryna&Co.zapiekankę z cielęciną i zapomniałam jak. Marta kilka razy prosiła mnie o przepis, więc spróbowałam go zrekonstruować robiąc kolejną zapiekankę, mam nadzieję, że jest bliska pierwowzoru :) Składniki: 400 g mielonej cielęciny 500 g makaronu w kształcie ryżu (lub innego dowolnego) - przy IO al dente lub makaron ryżowy lub ryż brązowy cebula 2 ząbki czosnku' 2 małe cukinie 3 marchewki
Cytryna&Co.masła (lub masło zwykłe + oliwa z oliwek) kilka listków szałwii (ja miałam wcześniej zmiksowaną, zamrożoną z oliwą z oliwek) garść czerwonego pieprzu (możemy go wcześniej potraktować tłuczkiem) sól, świeżo mielony pieprz 2-3 ząbki czosnku Polędwiczkę płuczemy w zimnej wodzie i czyścimy z błonek. Kroimy na medaliony, obtaczamy w pieprzu i przyprawach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przekrojone
Cytryna&Co.Składniki: 500g filetów śledziowych 2 cebule szklanka octu balsamicznego pół szklanki octu słodowego pół szklanki oleju z orzechów włoskich łyżka przyprawy do piernika, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki mielonego kardamonu liść laurowy - po jednym na słoiczek ziele angielskie - po 2-3 ziarna na słoiczek 6 łyżek syropu klonowego gwiazda anyżu - po jednej na słoiczek plaster imbiru - po jednym
Cytryna&Co.