duża marchew 4 ziemniaki 1/2 główki niewielkiego kalafiora ok. 200g fasolki szparagowej 100-150g śmietany + 2 łyżeczki mąki posiekany szczypiorek, natka pietruszki i koper sól i świeżo mielony pieprz do smaku Zupa jarzynowa - wypróbowany przepis krok po kroku: Krok 1. rosół przecedzić kalarepę i marchew obrać , umyć i pokroić w cienkie słupki albo drobną kostkę. ziemniaki obrać
Moja Książka Kucharskapiekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 45 minut na termoobiegu, do lekkiego przyrumienienia (najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku czy ciasto jest dopieczone). Można przed podaniem posypać mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem, można też lekko polukrować lub podawać bez niczego. Smacznego
Smaczne ZdroweOrzeźwiająca przepyszna kawa mrożona z nutką wanilii dosłodzona syropem klonowym z dodatkiem domowego mleka kokosowego. Moją kawę przygotowuję już dzień wcześniej. Do słoika wsypuję świeżo mieloną kawę, następnie zalewam zimną wodą, zakręcam, delikatnie mieszam i zostawiam na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Rano odcedzam za pomocą sitka, lub gazy. Na tym etapie przygotowuję również mrożone kostki lodu wystarczy
Kukuleczkiformie pasty. Polecam :) 1/5 szklanki ugotowanego i obranego bobu spory pęczek dymki 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki oliwy łyżeczka tabasco (użyłam zielonego) ząbek czosnku 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu spora szczypta soli opakowanie Wafli Slim ryżowych z ryżem czarnym i makiem Sonko Bób miksujemy z czosnkiem i posiekaną dymką na gładką masę. Dodajemy do niego oliwę
Mienta bloggryczane, które wystarczy połączyć z ulubionymi owocami, aby stworzyć pożywny, smaczny posiłek śniadaniowy, dla siebie, rodziny czy przyjaciół. Składniki (1 porcja): 50 g mąki gryczanej (Dukatki.pl) 1/3 łyżeczki mielonej wanilii (Dukatki.pl) 1 łyżeczka ksylitolu (Dukatki.pl) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 70 g mleka 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą
Zdrowie na języku :Pjeszcze ciepłe. Genialnie sprawdzą się także podane z gałką lodów . Różyczki z ciasta francuskiego 1 szt. ciasta francuskiego ((375 g)) 2 jabłka 50 g cukru brązowego 20 g cynamonu ((mielonego)) 5 g cukru pudru ((do posypania)) Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Z każdej części usuń pestki i pokrój kawałki jabłka w cienkie plastry. Tak przygotowane jabłka włóż
Przepisy na widelcupoczęstunek dla gości do kawy. Proste sezonowe ciasto które każdemu się uda. Tortownica lub forma ceramiczna o śr 26 cm Składniki: 3 duże jajka wiejskie 20 dag serka twarogowego mielonego np. „Mój ulubiony” 16 dag mąki pszennej Warmińskiej 6 dag masła 82% 10 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag świeżych truskawek
Wanilia i Kardamonosób - całość 512 kcal) 2 duże pomidory - malinowe lub bawole serca (400 g) 1 kulka mozzarelli (125 g) kilkanaście listków świeżej bazylii 1 łyżka dobrej oliwy extra vergine świeżo mielony pieprz suszone oregano PRZYGOTOWANIE Pomidory i ser kroimy w plastry, przekładamy naprzemiennie na talerzu, posypujemy bazylią, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem i oregano - gotowe!!! Smacznego :) Cała sałatka
Moje Kuchenne Rewelacjepapryka czerwona 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych – zobacz jak uprażyć słonecznik 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Jak zrobić sałatkę meksykańską: Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydze i fasolę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce
Dorota Smakujeząbek czosnku sól i pierz do smaku mieszanka ulubionych ziół Przygotowanie: Do miseczki przekładamy: 1,5 łyżki śniadaniowej i starty na drobnych oczkach ząbek czosnku. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą i mieszamy. Bułeczki nacinamy dość głęboko, ale tak by nie przeciąć spodu. Każde nacięcie staramy się „posmarować” naszym czosnkowym smarowidłem (dość grubo) i wkładamy kawałek
Słodkie okruszkiidealną propozycją dla dzieci, czy osób na diecie. Składniki: 2 piersi ze skórą – moje razem ważyły prawie 1kg 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 ząbki czosnku mleko Przygotowanie: Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami, przekładamy do miski, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek
NiePieprz.plpłaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej), ½ łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju chili (mój był domowej roboty, może być zwykły), 1 płaska łyżeczka suszonego oregano, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, ½ płaska łyżeczka papryki wędzonej, ciasto: ok. 400 g mąki pszennej typ 00, 170 ml ciepłej wody
Moniki Smakołykiczerwona cebula 100 g cukru 80 ml octu winnego 2 cm kawałek imbiru 500 g rabarbaru 1 duże Jabłko Grójeckie 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir drobniutko siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy cebulę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier
Kulinarne przygody Gatity