ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego 180g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej) pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150g porzeczki czerwonej - najlepiej świeżej Wykonanie tradycyjne: Czekoladę mielimy w blenderze lub ścieramy na tarce. Do miski dajemy masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, a następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Miksujemy, a na końcu dodajemy jeszcze(...)Lekko spłaszczamy łyżeczką. Do każdego ciastka wbijamy po kilka owoców czerwonej porzeczki. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce. Wykonanie w Thermomixie: Czekoladę mielimy w naczyniu miksującym 5s/obr.7. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia dajemy masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszamy 2 min./obr.3. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia. Mieszamy 40s/obr.4
Mania Wypiekaniasobie ok.1/2 szklanki wody). Łososia pokroić na kawałki (bez skóry). Na patelni rozgrzać olej (oliwę), wrzucić kawałki ryby, obsmażyć z każdej strony. Dorzucić szpinak, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zamieszać. Gdy tylko szpinak zmięknie, trwa to dosłownie chwilę, dorzucamy zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) ząbki czosnku. Mieszamy. Dodajemy mascarpone i trochę wody (ok.50 ml) pozostawionej od makaronu. Całość
Smaczne Zdroweoliwek. Teraz posypujemy fasolką bułką tartą lub kaszką kukurydzianą drobną. Całość mieszamy, i podajemy gorącą. Taka fasolka doskonale nadaje się do drugiego dania z ziemniakami i np. kotletem mielonym. Możemy też ją zjeść jako osobne danie
Przepisy i porady kulinarneświeżymi. Bardzo polecam! Niestety, zdjęcia w przekroju nie mam, gdyż tort był pieczony na jedną w rodzinnych uroczystości... Tort migdałowy z jagodami Składniki: biszkopt: 120g mąki migdałowej (mielonych migdałów bez łupinek) 120g mąki pszennej tortowej (typ 405) 10g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 120g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Mąkę pszenną
Obiad gotowyKrok 4 Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Odkryj ciasto i naciśnij z góry palcami obydwu dłoni, żeby zrobić w nim dołki. Posyp ciasto posiekanymi ziołami i pistacjami oraz grubo mieloną solą. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika. Przed pokrojeniem wystudz co najmniej 15 minut. Artykuł Najprostsza focaccia
Niedzielny kucharzowoców jest pod dostatkiem to oczywiście nie może ich zabraknąć w takim serniku. Dzisiaj proponuję wam sernik z borówkami na serze z dodatkiem mascarpone. Można oczywiście użyć serka kremowego, mielonego i sera mascarpone albo sięgnąć po gotowy taki mieszany już ser w pudełku. W każdym razie sernik jest pyszny, a z dodatkiem likieru kokosowego bajeczny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpuszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka lub 1/3 dużej puszki kukurydzy konserwowej 1-2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki soli szczypta kurkumy, kolendry mielonej i czerwonej papryki Połowę kukurydzy miksujemy na gładką masę. Oliwki siekamy. Łączymy wszystkie składniki
Kucharzycaporcje: 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia (lub dwie zielone) 150 g sera feta 1 jajko 1 szklanka (ok. 150 g) mąki orkiszowej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokruszony ser feta oraz przyprawy, mieszamy. Dodajemy jajko oraz partiami – mąkę. Masę odstawiamy na ok. 15-20 minut
KucharzycaSkładniki: łopatka bez kości 1 kg, podgardle 40 dag, boczek świeży bez kości 50 dag, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, sól peklowa 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, woda zimna 3/4 szklanki, smalec po 1 łyżce do słoika Mięsa pokroić na kawałki, zmielić w maszynce do mięsa na sitku większe oczka
W Mojej Kuchni Lubięjajkiem i szynką Przygotowanie : 10 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 4-6 kromek chleba właściwie dowolnego – ser mozzarella – w plastrach lub tarta – 1-2 pomidory – świeżo mielony czarny pieprz Pesto: – 10 dag liści świeżej bazylii – 4 ząbki czosnku – 8 łyżek parmezanu (najlepiej użyj w kawałku) – 1/4 szklanki orzeszków piniowych (możesz zastąpić migdałami) – 1/2 szklanki oliwy
nietylkopasta.pldomowego na bazie jajka, oleju MCT lub innego zalecanego oleju zimnotłoczonego o neutralnym smaku (np. z awokado , z ostropestu itp.) 50 g cebuli sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Naleśniki przygotować ze znanego już przepisu w wersji z nabiałem lub bez laktozy . Jajka należy zmiksować lub wymieszać trzepaczką ze śmietana 30% lub śmietanka kokosową. Następnie na rozgrzanej patelni
Ola la LCHFdiecie Ketogenicznej Klopsiki w sosie własnym to chyba jedno z najbardziej ulubionych dań do zrobienia. Robi się je bardzo szybko i prosto. Zapraszam wspólnego gotowania #ketoobiad Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki lub łopatki (ewentualnie może być z drobiu) 2 duże cebule 2 łyżeczki masła 5 pomidorów koktajlowych (można zastąpić łyżeczką koncentratu pomidorowego) 2 jajka świeża bazylia – kilka
Keto - Meto Przepisypomidorków koktajlowych 1/2 kulki mozzarelli świeże zioła - bazylia, tymianek, kolendra sól, świeżo mielony pieprz oliwa do smażenia - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na małej patelni na oliwie. Pomidorki kroimy na połówki. Jajka roztrzepujemy w kubku, dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę i doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy cukinia jest już miękka wylewamy masę jajeczną
Moje Kuchenne Rewelacje