mielone - 47549 przepisów (strona:1312/3170)

Gofry z łososiem, szparagami i pomarańczą w sosie chrzanowo-koperkowym 158

oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli Sos chrzanowo-koperkowy: 180 g jogurtu naturalnego 1/2 cytryny mały pęczek koperku 2 łyżeczki chrzanu sól, świeżo mielony pieprz Farsz: 150 g łososia wędzonego MOWI 1/2 ogórka 1/2 pomarańczy 500 g szparagów zielonych 1 łyżeczka cukru opcjonalnie kiełki do dekoracji WYKONANIE Gofry: Do miski wbić jajko, dodać pozostałe składniki

Passions hobbies life
Krakersy serowe z łososiem 170

wersji). Do dekoracji zamiast koperku można wykorzystać kiełki lub szczypiorek. SKŁADNIKI Krakersy: 95 g mąki typ 500 (np. Wrocławska) 170 g sera (np. Radamer) 55 g masła sól, świeżo mielony pieprz kolorowy Farsz: 150 g wędzonego łososia MOWI 200 g serka śmietankowego 1 mała czerwona cebula 1/2 owocu granatu 2 gałązki koperku WYKONANIE Krakersy: Ser zetrzeć na tarce

Passions hobbies life
Bigos z młodej kapusty 137

wędzonego boczku 150 g wędzonej polskiej kiełbasy 500 ml wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek, po usunięciu skóry pokroiłem w drobną kostkę. Użyłem tłusty boczek, ponieważ na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażyłem pozostałe składniki. Pokrojony w kostkę boczek wrzuciłem

R'n'G Kitchen
ROLADA BISZKOPTOWA Z JABŁKAMI I MALINAMI 168

której piekł się biszkopt) i odklejamy delikatnie papier. Przy pomocy papieru (lub ręcznika kuchennego), na którym leży ciasto zwijamy wszystko w ciasny rulon. Formujemy roladę. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem (np.trzcinowym) lub po wystudzeniu smarujemy lukrem, u mnie tradycyjnie lukier marcepanowy: kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli aromatu migdałowego i kremówka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji), można zastąpić

Smaczne Zdrowe
ZUPA POMIDOROWA DLA DIABETYKA 427

pomidorami i w kilka minut mam zupę. Składniki na 4 porcje : ok. 1200 kg pomidorów (najlepiej mięsistych, np. malinowych) 1 łyżka oliwy suszone bazylia i oregano sól, świeżo mielony pieprz do smaku 100 ml wody (lub niedzielnego rosołu) 1 kulka mozarelli light z zalewy (125g) listki bazylii do dekoracji talerzy (opcjonalnie) Pomidory nakroić na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać

Dietolog
Rogaliki z powidłami śliwkowymi 178

dodajemy w tych samych ilościach. Rogaliki rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują z powidłami śliwkowymi. Kto uwielbia takie szybkie, nieskomplikowane przepisy? Składniki na 2 blachy rogalików : 300 g twarogu mielonego chudego lub półtłustego 300 g mąki pszennej 300 g masła 1 żółtko  30 g cukru pudru słoik domowych powideł śliwkowych, albo Śliwka w syropie Manufaktura Wielkopolska cukier puder

Ze smakiem i z pasją
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów 107

tarce na największych oczkach, cebulę kroimy w małą kostkę - wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki migdały, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy

Kardamonovy
Risotto z krewetkami 180

pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Płatki chili lub piri piri  do smaku Sposób przygotowania: Krewetki rozmrozić w lodówce, osuszyć, oderwać ogonki. Posypać solą pieprzem i odrobiną płatków chili. Cebulę

Wanilia i Kardamon
Muffiny cytrynowo-makowe 170

wymieszać łyżką wszystkie składniki i do pieca. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Składniki na 12 muffinek: 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL skórka otarta z małej cytryny Przygotowanie: Mąkę

Ze smakiem i z pasją
Zupa z młodej kapusty 158

kapusty 2 marchewki 1 cebula 4-5 ziemniaków około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka 3 łyżki masła pęczek koperku sól, pieprz ewentualnie łyżeczka kminku mielonego Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy przygotować wywar.  Kawałek dowolnego mięsa włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim

talerz przyjemności
Wegańskie leczo z cukinią 173

peperoncino 1 cukinia 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ajwaru 1/2 łyżeczki chili sól  świeżo mielony pieprz Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w grube półplastry. Pół cebuli kroimy w piórka. Pokrojone składniki

My Chcemy Jeść
ŻEBERKA WIEPRZOWE Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 254

wolnowaru CrockPot już Wam pisałam . Składniki – żeberka wieprzowe z wolnowaru: 1500 g żeberek wieprzowych 20 g smalcu (u mnie gęsi ) lub masła klarowanego 100 g cebuli pieprz czarny mielony sól himalajska lub kłodawska 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku 150 ml wody lub bulionu Żeberka pokroić na mniejsze kawałki wzdłuż kości

Ola la LCHF
Tortilla z warzywami i wędzonym łososiem 183

MOWI 1/2 główki sałaty masłowej 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 średnia czerwona cebula 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać chrzan, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć i obrać liście. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić

Passions hobbies life
Cykoria zapiekana pod beszamelem 157

minuty. Osączyłem, ostudziłem. W rondelku roztopiłem masło, dodałem mąkę , mieszając zasmażyłem na jasny kolor. Sos rozprowadziłem wlewając wolno zimnym mlekiem. Doprowadziłem do wrzenia. Dodałem ekologiczną kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki i pieprzu. Sos gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut. Do naczynia do zapiekania wlałem część sosu. Cykorie zawinąłem w plasterki sera i szynki. Ułożyłem w naczyniu. Polałem resztą

R'n'G Kitchen
Kapusta z majową pokrzywą 145

cebulą, startą marchewką, liściem i pieprzem - wlać wody i gotować prawie do miękkości, jeśli mamy suszone warzywa można wsypać ze 2 łyżki, dodać masło Kapustę doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem, koncentratem pomidorowym i wsypać pokrojoną pokrzywę, wymieszać i chwilę gotować. Jeśli lubimy dodatek mięsa to wystarczy przesmażyć kilka plasterków kiełbasy i wmieszać do kapusty. Może wtedy kotlet

Proste Potrawy