pokruszonego) 1 nieduży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny ok. pół szklanki oliwy z oliwek olej do ziemniaków (może być smakowy np. czosnkowy lub ziołowy) sól morska, świeżo mielony pieprz Młode ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą. Dokładnie wycieramy i przekrajamy na połówki (większe na ćwiartki). Układamy przekrojeniem do góry w blaszce. Spryskujemy olejem (jeśli nie mamy spreju, dodajemy
Poezja smakuziołami i włożyć w nie coś sezonowego. Składniki (na 15 sztuk): główka kapusty 100 ml kaszy jaglanej 150 dag pieczarek 200 g zielonych szparagów cebula łyżeczka czosnku niedźwiedziego** łyżeczka mielonej kozieradki* gałązka rozmarynu*** sól pieprz olej do smażenia przecier pomidorowy lub inny sos warzywny koperek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać
Weekendy w domu i ogrodziezdrowszej wersji niż tradycyjna? Proponuję gołąbki z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i kurkami. Gołąbki: 1 główka średniej wielkości kapusty 0,3 kg kaszy gryczanej prażonej 0,3 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie tych bez oleju) 200 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 jajko sól
Cookery.plpołowę dużej), pokrojona w kostkę; dodasz 2 łyżki jogurtu naturalnego (dobry, gęsty, np. grecki będzie w sam raz) i doprawisz do smaku - sól i biały pieprz, maluńka szczypta mielonego kuminu. Jeśli lubisz i masz ochotę posyp sałatkę pokruszonym ulubionym serem w rodzaju feta
Lejdi of the housedrobnych ziemniaków 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej cebula łyżka oliwy i łyżka masła 1 pęczek młodej włoszczyzny liść laurowy 6-8 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony ulubione zioła np prowansalskie natka pietruszki Jak zrobić Krupnik wegetariański: Cebulę obieram, kroję na pół. W garnku rozgrzewam oliwę i masło, kładę na niej połówki cebuli przecięciem do dołu
Dorota SmakujePaprykę, cukinię, marchewkę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy wg uznania (u mnie jedynie sól i pieprz oraz szczypta słodkiej mielonej papryki). Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Usmażonego kurczaka przekładamy do większej miski. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlewamy w razie potrzeby odrobinę oleju
Smaki Na Talerzusernik, czy tartę. Postanowiłam więc upiec go w całości bo przygotowanie zajmie mi 30 sekund a potem pòjdzie do piekarnika. SKŁADNIKI Twaròg ricotta dwu-trzydniowy Sòl hawajska drobno mielona lub zwykła Oregano Łyżeczka soku z cytryny Tarta skòrka z cytryny - niekoniecznie Papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia Posypać odrobiną soli, i oregano Położyć
zielonacukinkaSmażę je tylko chwilę, bo chce by szparagi był nadal chrupiące. Ugotowany makaron odcedzam, wrzucam go do szparagów i posypuję koperkiem, a Następnie nakładam na talerze i posypuję świeżo mielonym pieprzem np. czerwonym. Jeśli używacie innego makaronu to uwzględnijcie w przygotowaniach czas jego gotowania, ponieważ chodzi o to by szparagi nie zrobiły się bardzo miękkie. Prosty makaron ze szparagami
Figa S-makiemUdka z gęsi owsianej pieczone w marynacie. Składniki: 2 gęsie udka 1 szklanka białego wina wytrawnego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu nektarowego wielokwiatowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Udka umyłem, osuszyłem, natarłem solą ( ok. 1 łyżeczka ) oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowałem marynatę : wino, oliwę, miód z dodatkiem cynamonu, papryki
R'n'G Kitchenmiodu wielokwiatowego lewiatan 4 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki oleju uniwersalnego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka tymianku 2 łyżki octu winnego 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli Żeberka umyj i podziel na porcje. Składniki marynaty wymieszaj ze sobą i dokładnie obtocz w nich żeberka .Włóż do dużej miski , przykryj folią spożywczą
Moje WyrobyLekko ostre smaczne i sycące risotto. Sprawdzi się jako oddzielne danie, jak i jako dodatek do mięsa. Składniki (4 porcje) -300g mielonej wołowiny -300g ryżu do risotto (krótkoziarnistego) -2 świeże papryczki chili -pół czerwonej papryki -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -puszka pomidorów -2 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. Papryczki
Zielona KuchniaLiczba porcji : 4-6 Mniejsza o pochodzenie, szwedzkie, czy nie, pulpety są naprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują o ich smakowitości: Pulpety trzeba zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego
Niedzielny kucharzplasterki. Wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Szparagi powinny pozostać al dente. Do szparagów wrzucamy ugotowane kopytka, wszystko razem mieszamy. Dodajemy posiekane zioła, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną tartego sera. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnyprzykrycia przez ok. 15 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać do garnka koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Ewentualnie można dać ciut więcej cukru jeśli użyte pomidory nie były zbyt słodkie. Na koniec na patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić 1 łyżkę mąki
Kulinarne PrzebojeMięso: 1 kg karkówki bez kości 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny Skworcu https://www.skworcu.com.pl/256,przyprawa-do-wieprzowiny-do-miesa-wieprzowego-online-gdzie-kupic-sklep-internetowy.html 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Skworcu https://www.skworcu.com.pl/202,czosnek-niedzwiedzi-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 1 łyżka papryki mielonej Skworcu https://www.skworcu.com.pl/316,papryka-mielona-ostra-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Pieprz i sól do smaku 1 łyżka suszonej papryki płatki Skworcu https://www.skworcu.com.pl/318,papryka-platki-czerwona-50g-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki ketchupu np.ostrego
Gotowanie Patki