jeszcze ciepłe. Genialnie sprawdzą się także podane z gałką lodów . Różyczki z ciasta francuskiego 1 szt. ciasta francuskiego ((375 g)) 2 jabłka 50 g cukru brązowego 20 g cynamonu ((mielonego)) 5 g cukru pudru ((do posypania)) Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Z każdej części usuń pestki i pokrój kawałki jabłka w cienkie plastry. Tak przygotowane jabłka włóż
Przepisy na widelcupoczęstunek dla gości do kawy. Proste sezonowe ciasto które każdemu się uda. Tortownica lub forma ceramiczna o śr 26 cm Składniki: 3 duże jajka wiejskie 20 dag serka twarogowego mielonego np. „Mój ulubiony” 16 dag mąki pszennej Warmińskiej 6 dag masła 82% 10 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 dag świeżych truskawek
Wanilia i Kardamonosób - całość 512 kcal) 2 duże pomidory - malinowe lub bawole serca (400 g) 1 kulka mozzarelli (125 g) kilkanaście listków świeżej bazylii 1 łyżka dobrej oliwy extra vergine świeżo mielony pieprz suszone oregano PRZYGOTOWANIE Pomidory i ser kroimy w plastry, przekładamy naprzemiennie na talerzu, posypujemy bazylią, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem i oregano - gotowe!!! Smacznego :) Cała sałatka
Moje Kuchenne Rewelacjepapryka czerwona 3 łyżki ziaren słonecznika uprażonych – zobacz jak uprażyć słonecznik 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Jak zrobić sałatkę meksykańską: Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydze i fasolę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce
Dorota Smakujeząbek czosnku sól i pierz do smaku mieszanka ulubionych ziół Przygotowanie: Do miseczki przekładamy: 1,5 łyżki śniadaniowej i starty na drobnych oczkach ząbek czosnku. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą i mieszamy. Bułeczki nacinamy dość głęboko, ale tak by nie przeciąć spodu. Każde nacięcie staramy się „posmarować” naszym czosnkowym smarowidłem (dość grubo) i wkładamy kawałek
Słodkie okruszkiidealną propozycją dla dzieci, czy osób na diecie. Składniki: 2 piersi ze skórą – moje razem ważyły prawie 1kg 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 ząbki czosnku mleko Przygotowanie: Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami, przekładamy do miski, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek
NiePieprz.plpłaska łyżeczka soli himalajskiej (można użyć zwykłej), ½ łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju chili (mój był domowej roboty, może być zwykły), 1 płaska łyżeczka suszonego oregano, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii, 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, ½ płaska łyżeczka papryki wędzonej, ciasto: ok. 400 g mąki pszennej typ 00, 170 ml ciepłej wody
Moniki Smakołykiczerwona cebula 100 g cukru 80 ml octu winnego 2 cm kawałek imbiru 500 g rabarbaru 1 duże Jabłko Grójeckie 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków szczypta soli Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir drobniutko siekamy. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy ocet i dodajemy cebulę. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier
Kulinarne przygody Gatitymnie tortowa) – 15g drożdży instant – 280ml ciepłego mleka – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 3 łyżki cukru Nadzienie: – 250g twarogu półtłustego (u mnie drobno mielony) – 300g rabarbaru – 1op. budyniu waniliowego – 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek przed pieczeniem) – 4 łyżki cukru (ewentualnie posłodzić wg uznania) Mąkę przesiać do dużej
Smaki Arminelekki . składniki na 3 osoby : 6 małych filetów z tilapii ( użyłam mrożonych , każdy wielkości środka dłoni ) 2 łyżeczki soku z limonki 1/2 łyżeczki suszonego chilli , płatki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka , płaskie brązowego cukru 3 łyżeczki słodkiego sosu chilli sól do smaku 2 łyżki klarowanego masła do smażenia Filety rozmrażamy , płuczemy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy
Ogrodnik w podróżyćwiartki) 1 mały pomidor (u mnie śliwkowy) pół niedużej, czerwonej cebuli garść liści natki kolendry 1-2 łyżki oleju do smażenia (u mnie z czosnkiem) sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowania salsy. Czerwoną cebulę obieramy i jej połówkę kroimy w drobną kosteczkę. Polewamy ją sokiem wyciśniętym z połowy limonki i zostawiamy na chwilę (dzięki temu cebula straci
Poezja smakugruntowych 100 g wędzonego surowego boczku 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 300 ml kwaśnej śmietany 1 pęczek koperku 1 łyżka octu 1 łyżeczka cukru biały pieprz mielony sól Przygotowanie: Ogórki obrałem, przekroiłem wzdłuż. Łyżeczką wyskrobałem nasiona. Połówki ogórków pokroiłem w poprzek na plastry grubości palca. Od boczku odkroiłem skórę. Boczek razem z cebulą pokroiłem w kostkę
R'n'G Kitchencukinii 2 łyżki majonezu 2 jajka ok 5 dkg żółtego sera 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta chilli olej lub smalec do smażenia *** Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę
Blog z Apetytem