mielone - 47549 przepisów (strona:1307/3170)

Krem z kalafiora 168

ziemniaki będą miękkie. Zblenduj zupę na gładką, kremową konsystencję - dodaj łyżkę masła, dopraw solą, pieprzem i gałką i ponownie blenduj. Gotową zupę przelej do miseczek - udekoruj wybranymi ziołami, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i cebulką

Alutka-Gotuje
Sałatka ziemniaczana z jajkiem 191

wykorzystanie "resztek" z lodówki ;) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki, duży ogórek małosolny, 2 duże rzodkiewki, 2 jajka, 4 - 5 łyżeczek jogurtu naturalnego, świeży koperek - około 1/3 dużego pęczku, świeżo mielony pieprz, szczypta soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy aż będą miękkie - ale nie rozgotowujemy. Ziemniaki muszą się dać kroić w kostkę. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Rzodkiewkę

Lena Gotuje
Shoarma z kurczaka. Znasz ją z restauracji, bardzo łatwo zrobisz w domu [PRZEPIS] 187

palce lizać. Cały sekret w doborze przypraw i sposobie smażenia. Przepis na shoarmę z kurczaka Składniki: kilogram mięsa z kurczaka (piersi lub filety z udek), płaska łyżka mielonego kuminu (inaczej kmin rzymski, znajdziecie go na półce z przyprawami w większości supermarketów, nie mylić z kminkiem. Nie można pominąć. To ta przyprawa nadaje charakteru shoarmie), płaska łyżka papryki słodkiej, tyle

Kulinarna Polska
” Domowa ” surówka z młodej kapusty 453

smaczne składniki : 1 mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej 1 duża ,młoda marchewka sos : 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego pieprzu 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól do smaku Kapustę szatkujemy drobno , przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem . Po upływie dwóch minut odcedzamy

Ogrodnik w podróży
Młode pieczone ziemniaki po teksańsku 163

schłodzonej maślanki składniki : 7-8 niezbyt dużych , równych wielkością , młodych ziemniaków 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka chilli ( można zastąpić ostrą papryką jeśli wolicie łagodniejszą wersję ) 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól do smaku 4 duże łyżki smalcu kaczego lub gęsiego ( jeśli nie macie morze być olej rzepakowy , ale wyjdą mniej chrupiące ) Ziemniaki obieramy

Ogrodnik w podróży
Klopsiki w sosie koperkowym 161

klopsiki w sosie koperkowym: sos: 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szkl mleka 1 szkl wody mały kawałek pora 1 mały pęczek koperku sól pieprz klopsiki: 500g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka ulubionych ziół 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 3 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych Jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym: Wszystkie składniki

Dorota Smakuje
Majonez 202

kilka sekund i majonez gotowy. 250 g oleju słonecznikowego 1 jajko, o temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 2 łyżeczki musztardy (niekoniecznie] 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego (niekoniecznie) ½ łyżeczki soli Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek lub inny pojemnik, wlać olej i odważyć 250 g, odstawić. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę

Moje domowe kucharzenie
Curry z kalafiorem 229

dodatkiem pieczywa. Tak jak lubicie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: Pasta: papryczka chilli – 1 sztuka świeży imbir – kawałek wielkości kciuka kurkuma mielona – 1 łyżeczka kmin rzymski – 1 łyżeczka nasiona kolendry – 2 łyżeczki Curry: kalafior – 1 główka pomidory krojone – 1 puszka marchewka – 130 g (2 sztuki) cebula

wiecejwarzyw.pl
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 180

mięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć i pokroić kilka razy Cebulę i pieczarki obrać, następnie pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić

Moja Książka Kucharska
Kalafior z piekarnika 208

Proponowany przez nas kalafior może być wykorzystany do obiadu np. z kotletem mielonym, schabowym lub kurczakiem. Można też podać go jedynie z sosem czosnkowym i też smakuje rewelacyjnie.     Składniki: -kalafior -2 łyżki płynnego masła -przyprawy harissa, do mięs l ub inne ulubione -sól Kalafiora kroimy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie i tylko z jednej

Maminek kulinarny
Risotto ze szpinakiem 152

się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente.  3. Pod koniec gotowania dodać szpinak, masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, a danie nabierze kremowej konsystencji.  4. Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera. Smacznego

Obiad gotowy
Kotleciki z kaszy jaglanej i fety 225

pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma, aby jak wyrobić spójną masę i rozdrobnić fetę. Masa powinna być zwarta. Dodajemy jeszcze posiekany koperek (lub inne wybrane zioła) i świeżo mielony pieprz (soli już nie dodajemy, bo feta jest słona). Całość odstawiamy na chwilkę, aby bułka tarta wciągnęła ewentualną wilgoć i masa jeszcze bardziej się scaliła. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik

Analiza Smaku