ziemniaki będą miękkie. Zblenduj zupę na gładką, kremową konsystencję - dodaj łyżkę masła, dopraw solą, pieprzem i gałką i ponownie blenduj. Gotową zupę przelej do miseczek - udekoruj wybranymi ziołami, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i cebulką
Alutka-Gotujewykorzystanie "resztek" z lodówki ;) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki, duży ogórek małosolny, 2 duże rzodkiewki, 2 jajka, 4 - 5 łyżeczek jogurtu naturalnego, świeży koperek - około 1/3 dużego pęczku, świeżo mielony pieprz, szczypta soli Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy aż będą miękkie - ale nie rozgotowujemy. Ziemniaki muszą się dać kroić w kostkę. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Rzodkiewkę
Lena Gotujepalce lizać. Cały sekret w doborze przypraw i sposobie smażenia. Przepis na shoarmę z kurczaka Składniki: kilogram mięsa z kurczaka (piersi lub filety z udek), płaska łyżka mielonego kuminu (inaczej kmin rzymski, znajdziecie go na półce z przyprawami w większości supermarketów, nie mylić z kminkiem. Nie można pominąć. To ta przyprawa nadaje charakteru shoarmie), płaska łyżka papryki słodkiej, tyle
Kulinarna Polskasmaczne składniki : 1 mała główka młodej kapusty lub 1/2 dużej 1 duża ,młoda marchewka sos : 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego pieprzu 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól do smaku Kapustę szatkujemy drobno , przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem . Po upływie dwóch minut odcedzamy
Ogrodnik w podróżyschłodzonej maślanki składniki : 7-8 niezbyt dużych , równych wielkością , młodych ziemniaków 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka chilli ( można zastąpić ostrą papryką jeśli wolicie łagodniejszą wersję ) 1 łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól do smaku 4 duże łyżki smalcu kaczego lub gęsiego ( jeśli nie macie morze być olej rzepakowy , ale wyjdą mniej chrupiące ) Ziemniaki obieramy
Ogrodnik w podróżyklopsiki w sosie koperkowym: sos: 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szkl mleka 1 szkl wody mały kawałek pora 1 mały pęczek koperku sól pieprz klopsiki: 500g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka ulubionych ziół 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 3 łyżki płatków orkiszowych błyskawicznych Jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym: Wszystkie składniki
Dorota Smakujekilka sekund i majonez gotowy. 250 g oleju słonecznikowego 1 jajko, o temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 2 łyżeczki musztardy (niekoniecznie] 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego (niekoniecznie) ½ łyżeczki soli Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek lub inny pojemnik, wlać olej i odważyć 250 g, odstawić. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę
Moje domowe kucharzeniedodatkiem pieczywa. Tak jak lubicie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: Pasta: papryczka chilli – 1 sztuka świeży imbir – kawałek wielkości kciuka kurkuma mielona – 1 łyżeczka kmin rzymski – 1 łyżeczka nasiona kolendry – 2 łyżeczki Curry: kalafior – 1 główka pomidory krojone – 1 puszka marchewka – 130 g (2 sztuki) cebula
wiecejwarzyw.plmięsa wieprzowego np. karkówki 1 duża cebula ok. 6 większych pieczarek 600g kiszonej kapusty ok. 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz i papryka mielona do smaku liść laurowy Gulasz segedyński -przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę kiszoną opłukać, osączyć i pokroić kilka razy Cebulę i pieczarki obrać, następnie pokroić w kostkę. Mięso opłukać, pokroić
Moja Książka KucharskaProponowany przez nas kalafior może być wykorzystany do obiadu np. z kotletem mielonym, schabowym lub kurczakiem. Można też podać go jedynie z sosem czosnkowym i też smakuje rewelacyjnie. Składniki: -kalafior -2 łyżki płynnego masła -przyprawy harissa, do mięs l ub inne ulubione -sól Kalafiora kroimy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Delikatnie i tylko z jednej
Maminek kulinarnysię wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż ryż będzie al'dente. 3. Pod koniec gotowania dodać szpinak, masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, a danie nabierze kremowej konsystencji. 4. Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera. Smacznego
Obiad gotowypozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma, aby jak wyrobić spójną masę i rozdrobnić fetę. Masa powinna być zwarta. Dodajemy jeszcze posiekany koperek (lub inne wybrane zioła) i świeżo mielony pieprz (soli już nie dodajemy, bo feta jest słona). Całość odstawiamy na chwilkę, aby bułka tarta wciągnęła ewentualną wilgoć i masa jeszcze bardziej się scaliła. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik
Analiza Smaku