ciasto - 162322 przepisów (strona:1307/10822)

Tarta kakaowo chałwowa 133

wtóruje. Kamyczki w masie się zatopiły i wzór na tarcie utworzyły. Słodkości takiej jak się spróbuje to "Niebo w gębie" się poczuje. Składniki na formę o średnicy 30 cm: ciasto:  200 g masła, 400 g mąki, 1 jajo, 3 płaskie łyżki kakao, 2 łyżki cukru, masa: 2 jajka 250 g mascarpone, 200 śmietanki 30 %, 200 g chałwy waniliowo kakaowej(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu, 40 g 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Panettone (najlepszy przepis) 207

pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 1 łyżka miodu 2/3 szklanki letniej wody(...)wodę. Następnie (dalej miksując mieszadłem płaskim) dodawać stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodawać do niej po łyżce miękkiego masła, każdą kolejną łyżkę masła dodawać po wchłonięciu przez ciasto poprzedniej. Wyrobić ciasto na średnich obrotach przez ok. 10 min., aż będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę, wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej

Domowa Cookierenka Agi
Pierogi ruskie 183

Pierogi ruskie każdy zna i swój wypróbowany przepis na nie ma. Ja jednak postanowiłam ciasto zmodyfikować i swoje pierogi Wam zaproponować. Ciasto z dodatkiem żółtek i jogurtu greckiego wyrobiłam, a farsz na ostro suszoną papryczką świeżo mieloną wyostrzyłam. Z podanej porcji 90 pierożków przygotowałam, bo ciasto cienko rozwałkowałam. Szybko jednak z talerzy poznikały bo bardzo wszystkim smakowały.  Składniki(...)ciasto: 450 g maki pszennej, 2 żółtka, 2 kopiaste łyżki jogurtu greckiego, 150 ml letniej wody, szczypta soli, farsz: 1,5 kg ziemniaków, 200 g twarogu półtłustego, 2 duże cebule, ok. 100 g masła, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszone papryczki świeżo mielone do smaku, sól do smaku, szczypta cukru, ponadto: masło do polania, posiekany świeży lub suszony szczypiorek

Moniki Smakołyki
Makowiec z żurawiną na kruchym cieście 161

Propozycja dla tych, którzy cenią smak, a nie ilość świątecznych wypieków. Osobiście bardziej wolę mały kawałeczek wykwintnej tarty, przygotowanej z dbałością o każdy szczegół niż całą blaszkę ciasta, które jest po prostu dobre i nic poza tym. Jeśli doceniacie eleganckie połączenia smakowe polecam gorąco makowiec w takiej wersji. Jako tarta, ładnie prezentuje się na świątecznym stole i z pewnością przypadnie(...)również do gustu wielbicielom tradycyjnej wersji.   Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki 36 %  Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatką lub nożem. Wbić jajko i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto. Uformować w kule. Na blacie rozłożyć folię spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować

Chocolate Muffin Blog
Pierogi gryczane na święta 191

roku są inne. Przeważnie zmieniałam im farsz, ale od zeszłego roku testuje różne rodzaje mąk, zmieniając w ten sposób ciasto. W tym roku farsz to absolutna klasyka - kapusta z grzybami. ciasto zaś to ukłon w stronę mojej siostry. Choć może pierogi do najbardziej urodziwych nie należą, za to smakują wybornie. Jedna ich porcja już dawno zjedzona - to tak w ramach(...)testowania. Z czystym sumieniem mogę więc Wam polecić na świąteczny stół pierogi gryczane. Pierogi gryczane składniki na ciasto: 250 g maki gryczanej 120 g mąki ziemniaczanej 250 ml gorącej wody 1 żółtko 2 łyżki oleju rzepakowego sól jest to porcja na około 60 pierogów wykonanie: Do miski wsypujemy mąki, sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtko i olej, przez chwile wyrabiamy

Przysmaki Karolki
Pierogi z kapustą i grzybami 452

uwierzyć, dopóki nie zobaczył rozmiarów naszych pierogów. Ja też nieco zmiękłam, kiedy poczęstowano mnie słusznej wielkości pierogami mojej teściowej. Są nie tylko duże, ale także bardzo smaczne - z cienkiego ciasta, bogato nadziane farszem. W mojej rodzinie proporcje są nieco inne, bo ciasto na pierogi jest uwielbiane podobnie jak farsz. Dlatego mama nie bawi się specjalnie z wałkowaniem cienkiego placka(...)grube ciasto ma wśród nas swoich wiernych fanów. Taka mączno-kluskowa ta moja rodzina;) Ja na swoją pierwszą Wigilię postanowiłam znaleźć złoty środek - użyłam oczywiście przepisu mojej mamy, ale ciasto rozwałkowałam cienko, podobnie jak robi to mama Adriana. Nie będę się chwalić, ale moje pierogi wyszły pyszne! Zrobiłam je wcześniej i zamroziłam, aby oszczędzić trochę czasu przed samą Wigilią. Przed

Kulinarne Inspiracje
Christmas Mince Pie z Angli 142

roku również postanowiłam wypróbować nowy angielski przepis na coś słodkiego.  Nadzienie wyszło rewelacyjnie. Dzięki temu, że leżakowało w lodówce tak długo, smaki świetnie się połączyły. Ciasto z mąki razowej ma świetną i ciekawą konsystencję. Niestety nie miałam odpowiednich foremek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie(...)jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne

Mama Gotuje
Domowy Chleb Orkiszowy na drożdżach 195

pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną , mąkę orkiszową , sól , wodę i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie odstawało od dłoni - jeżeli zdarzyło(...)się że ciasto bardzo by się kleiło do blatu i ciężko było by wyrabiać to należy podsypać blat większą ilością mąki ) Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość , w moim przypadku ciast odstawiłam na około 60 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowy Chleb Pszenny z Dynią 250

rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, puree z dyni, sól, mleko. Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne to dodajemy więcej mąki a jeżeli jest zbyt sztywne to dolewamy mleka – w moim przypadku nie musiałam dodawać(...)mleka ani mąki. Gęstość ciasta zależy od tego jak wilgotne mamy puree z dyni. Ciasto wyrabiam około 4 - 5 minut aż stanie się gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 661

podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne(...)pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie i spójne. Jeśli za bardzo Wam się kruszy, dodajcie łyżkę zimnej wody. Dzielimy ciasto na dwie porcje, zawijamy w folię spożywczą

Karo in the Kitchen
Piernik świąteczny, przepis pokoleniowy 212

wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny. Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać cukier, kakao,miód wszystko wymieszać. Musi się(...)goździki. Do kubka wsypać amoniak i zalać go letnim mlekiem, wymieszać i wlać do mąki. Wlać również letnią masę z masłem. Jajka ubić i wlać do masy. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto jest dość gęste, więc trzeba użyć trochę siły. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C i piec każdą

Kuchnia Pokoleń
Delikatne serowe ciasteczka z kruchą słodyczą 200

stół. Spróbujcie.  Składniki: (na około 25 sztuk - ilość uzależniona od wielkości i grubości ciasteczek) 200 g półtłustego twarogu w kostce 200 g mąki pszennej + 3/4 łyżki + do podsypania ciasta podczas wyrabiania mała szczypta soli 200 g masła (u mnie 82% tłuszczu) 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw Deluxe jabłko i cynamon - do nabycia w Lidl 1 jajko klasy M gruby cukier(...)dodajemy twaróg, rozdrabniając do widelcem. Dosypujemy 1/3 łyżeczki przypraw. Całość wstępnie mieszamy. Po czym dodajemy miękkie (ale nie płynne) masło, rozdrabniając je. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką.Tworzymy z ciasta kulę i owijamy je folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, przekładamy do miski i dodajemy 1 małe żółtko. Ponownie zagniatamy

Słodkie okruszki
Przepis na Przygotowanie Pierogów z Serem – Pierogi Ruskie 216

pierogów na farsz : 500 g białego sera – twarogowego 700 g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków 2 cebule (150 g) sól , pieprz masło lub olej do podsmażenia cebuli na ciasto : 450 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 230 ml wrzątku 1 1/2 łyżki oleju (23 g) szczypta soli masło do polania pierogów po ugotowaniu maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania(...)Pierogów z serem  https://www.youtube.com/watch?v=TQc1vAmW3o4 Przygotowanie : Najpierw przygotuję ciastociasto przygotowałam według tego przepisu Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Do miski wsypuję mąkę dodaję sól , olej i wrzącą wodę Na początku wszystko razem mieszam łyżką żeby składniki się połączyły Następnie ciasto wyrabiam w misce ręką przez około 3 minuty tak żeby powstała jednolita masa ( jeżeli nie mamy

Uwaga Babcia Gotuje
Faworki bez Smażenia – Pieczone w Piekarniku 169

puder , rum , proszek do pieczenia , szczyptę soli i mieszam łyżką . Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal mieszam łyżką żeby masło wchłonęło się w ciasto . Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią kilka minut aby ciasto stało się gładkie i elastyczne . Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na około 30 minut(...)minutach : Ciasto dzielę na dwie części łatwiej będzie wałkować , ten kawałek który nie wałkuję ponownie zawijam w folię aby nie obsychał . Ciasto kilka razy przerabiam , blat delikatnie posypuję mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów . Z rozwałkowanego ciasta wycinam faworki za pomocą radełka o szerokości około 2 centymetrów . Środek faworka nacinam radełkiem i przeplatam ciasto , biorę jeden koniec faworka

Uwaga Babcia Gotuje
czekoladowe ciasto z masą chałwową 361

składnik na ciasto czekoladowe: 170 g mąki 175g cukru 100 g masła 150 ml mlek 2 jajka 30 ml rumu 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 g kakao 50 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kawę mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się kawy, zestawiamy z ognia i odstawiamy(...)miksujemy do połączenia. Dodajemy jajka i miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki oraz mleko z kawą i mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) o średnicy 22 cm. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania