lubi ciasta czekoladowego, oblanego czekoladową prostą polewą, aromatycznego i wilgotnego? Nie znam takich osób ;) Chociaż nie twierdzę, że takich nie ma. Ciasto jest szybkie do przygotowania i szybko się piecze. Używam ostatnio plastikowych miarek angielskich - filiżanek (cup) 1 taka miarka to 200 ml. Pisząc o filiżance mam właśnie na myśli 1 taką miarkę. Można je w każdym markecie kupić(...)gładko. Możemy teraz albo wszystkie suche składniki wsypać do blendera i razem nim wymieszać, albo wlać mokre do miski z suchymi składnikami i zrobić to łyżką, jak Wam wygodnie. Ciasto jest lejące, nie przejmujcie się tym. Ja swoją formę wylałam olejem i wysypałam mąką kukurydzianą (z braku kaszy kukurydzianej), wlałam ciasto i piekłam przez ok 25 minut w temperaturze
Co na wege obiad?wszystko to czas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane wdzięczne smakołyki wyparte przez wszechobecne pączki. Magia ptysiowych przysmaków polega na połączenia lekkości i chrupkości samego ciasta z aromatycznym i intensywnym kremem który w swej prostocie urzeka :). Biorąc pod uwagę to że nie każdy może dysponować szerokim i pojemnym piekarnikiem, zrobimy małe ptysie. Świetnie sprawdzą się w tłusty(...)czwartek jak i można je łatwo zapakować na wynos. Zapraszam! Dla 4-5 osób Czas przygotowania: ok. 1,5-2 godzin Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Krem: 0,5 litra mleka 3,2% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 kostka masła 3 żółtka
Kuchnia PROzdrowotnaObliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)waniliowy. Jajka i żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie albo ręcznie, albo hakiem do ciasta jak mamy robota kuchennego. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie się trudno wyrabiało, więc wtedy dodajemy dwie łyżki mleka. Wyrabiamy
ladykitchenzrobić, kiedy nie możemy się zdecydować na jakie ciasto mamy ochotę? Albo jeśli w naszej rodzinie każdy lubi coś innego i chcielibyśmy wszystkim dogodzić? Jest na to sposób- wystarczy wykorzystać silikonową foremkę do pieczenia ciasta w porcjach (do nabycia w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: klik ). Można w niej upiec aż 8 rodzajów ciasta jednocześnie. U mnie w ruch poszły(...)dziś mrożone owoce i czekolada. Jako bazę wykorzystałam przepis na ciasto z książeczki dołączonej do foremki. Jest tanie, przepis łatwo zapamiętać a ciasto wyrasta bardzo mocno (co widać na zdjęciu poniżej). I oczywiście jest pyszne. Wystarczyło w zasadzie na jedno posiedzenie przy kawie. Składniki: 200 g mąki 200 g masła 200 g cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitajcie Kochani :) zapraszam dzisiaj na pyszne proste ciasto z ananasem i konfiturą pomarańczową Eterno . Połączenie tych smaków w niby zwyczajnym cieście daje niesamowity smak i aromat. Takie ciasto przygotujecie w mig gdy zapowie się niespodziewanie jakiś gość. Zapraszam do wypróbowania :) Wszystkich zainteresowanych wspaniałymi produktami firmy Eterno zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ Składniki : 4 szklanki mąki 6 jajek(...)Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowy i żółtkami. Następnie dodać śmietanę, ciągle mieszając mikserem stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Około 5 plastrów ananasa pokroić na kawałki i dodać do ciasta razem z konfiturą pomarańczową. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Resztę plasterków ananasa przekroić
Sama słodycz i szczypta chiliQuiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna. Kruche ciasto przygotowałam z ciemnej mąki orkiszowej i choć jest mocno odtłuszczone nadal pozostaje chrupiące. Zapiekanka jest bardzo smaczna, polecam! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki orkiszowej 1050 80 g zimnego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Nie przepadam za używaniem półproduktów, ale tu sama skorzystałam z kremu. Ciasto wyszło rewelacyjne i szybko zniknęło. W sumie to taka szarlotka z budyniem, na który możecie zamienić gotowy krem. (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Ciasto kruche: 1/5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 120g masła(...)gotowy krem do karpatki 400 ml mleka Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przygotować krem wg opisu z opakowania. (U mnie było na 400 ml mleka.) Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą częścią ciasta i ponakłuwać
Di gotujepoproszona o fotorelację z otwarcia. Kawiarnia nazywa się STÓŁ i mieści się w Warszawie na ulicy Nowolipki 17c. Kawiarnia STÓŁ oferuje śniadania, obiady, lunche i desery. Wszystkie dania oraz ciasta są samodzielnie przygotowywane przez właścicielkę kawiarni, Ilonkę. Na śniadania możecie zjeść pyszną i zdrową jaglankę, owsiankę, jajka w różnej postaci oraz kilka rodzajów przepysznych kanapek ze świeżej bagietki. Jeżeli zjawicie(...)naleśniki wytrawne i na słodko. W lokalu napijecie się przepysznej kawy z ekspresu ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego
moj przepis naszklanki letniego mleka roślinnego, dodatkowo: - 1 opakowanie budyniu śmietankowego, - ok 500 ml mleka roślinnego, - 2 łyżki cukru, - 100 g rodzynek, - 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Wsypać do miski składniki ciasta drożdżowego, wyrobić (najlepiej przy użyciu robota) na gładkie miękkie ciasto (w razie potrzeby - gdyby było za miękkie - można podsypać je odrobiną mąki, a gdy będzie za twarde, dodać odrobinę wody(...)uzyskaniu miękkiej ale zwartej kulki ciasta polewamy je odrobiną oleju (żeby się nie przykleiło do miski) i zostawiamy do wyrośnięcia. Jeśli chcemy przyspieszyć wzrost ciasta miskę możemy wstawić do zlewu z gorącą wodą i obciążyć (przykryć) deską. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy budyń. Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej budyń i cynamon, resztę zagotowujemy
Co na wege obiad?cukierni można je znaleźć pod różnymi nazwami: pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie czy po prostu gniazdka. Przepis na nie jest bardzo prosty, są wykonane z ciasta parzonego. Choć w smaku są bardzo słodkie, to w samym cieście nie ma cukru, całą słodycz dodaje im lukier. A takie gniazdka są pyszne :) Składniki: 200 g mąki pszennej, 250 ml wody, 100 g masła(...)smażenia, lukier. Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wycięte kwadraty (10x10cm) z papieru do pieczenia
Aga w kuchniskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka cynamonu mielonego 2 łyżki masła 3 łyżki cukru dodatkowo: lukier: cukier puder wymieszany z wodą (proporce dowolne, w zależności jakiej gęstości chcemy uzyskać lukier) wykonanie: Ciasto rozwijamy. Masło roztapiamy i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Cynamon mieszamy z cukrem i posypujemy mieszanką wierzch ciasta. Całość delikatnie przyklepujemy. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy paseczki
Domowy Smak Jedzeniajeśli spróbujecie, również zakochacie się w tym smakołyku! :) P.S. Mój Mąż nie znosi kokosu, ja z kolei uwielbiam, zobaczcie jaki znalazłam sposób na przemycenie go do każdego ciasta - patent został zaakceptowany! :) Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu Składniki: 500 g mąki (ja użyłam 300 g mąki zwykłej i 200 g mąki kukurydzianej - stąd lekko żółte zabarwienie ciasta(...)jabłkowego przeczytacie dokładnie tutaj ! :) Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli - mieszamy. Następnie wbijamy jajka (w temp. pokojowej) i dodajemy masło oraz jogurt naturalny. Ugniatamy ciasto. Kiedy będzie gładkie i elastycznie, odkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie blachę smarujemy masłem i obsypujemy.... grubą warstwą wiórek kokosowych! Wspaniale otoczą ciasto i dodadzą szarlotce
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny jabłecznik z bezą. Ciasto jest delikatne w smaku i lekko orzeźwiające. Zapewniam, że kto spróbuje chociaż kawałek, natychmiast sięgnie po kolejny, ponieważ ciasto doskonale smakuje. SKŁADNIKI : Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 200g margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100ml(...)wody, 1,5 łyżeczki cynamonu, Beza: 5 białek, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 30g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 26cm. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepis na samo ciasto pochodzi z opakowania drobnego cukru Diamant drobny. Jednak z podanych sadników wychodzi maleńkie ciasto. Proponuję podwoić składniki, aby ciasto mogło sie upiec w zwykłej tortownicy. Ja mam na szczęście małą ok 19 cm tortownicę, wiec miałam w czym upiec ciasto. Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było(...)dodawać po 1 żółtku. Wlać sok z cytryny i olejek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok 45 minut. Krem ( składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta) małe
AZgotuj!Bardzo pyszne ciasto do kawy lub herbatki, moja rodzinka uwielbia takie ciasta. Następnym razem przekroję ciasto i przełożę kremem, dlatego że ten kopczyk, bardzo się kruszy. Do śmietany też nie dałam cukru pudru, aby nie była za słodka(...)cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 28 cm, piec 35 minut w 175 stop, ostudzić Łyżeczką wydrążyć środek w odległości ok. 2 cm od brzegu ciasta i na głębokość
Kuchnia Danusi