ciasto - 162155 przepisów (strona:1296/10811)

Bezglutenowe ciasto z truskawkami i rabarbarem 147

warzywo, owoc to lecę i nie potrafię się zatrzymać Ostatnio u nas królowały szparagi (np. ta tarta ) teraz rabarbar, a zaraz pojawią się jagody!!! oj, będzie się działo. Kolejne ciasto z truskawkami i rabarbarem, dzięki czemu będziecie mieć mega wybór co przygotować. U nas zdania są mocno podzielone. Części grupy testowej bardziej smakowało to poprzednie ciasto, a kolejna część jest(...)zachwycona tym na mące migdałowej. Dla mnie oba są spoko, chociaż ja uwielbiam rabarbar i truskawki pod każdą postacią więc BRING IT ON! Jeśli tylko smakowało Wam poprzednie ciasto to tym bardziej się nie zawiedziecie i tym. Ciasto jest niesamowicie delikatne i migdałowe. Rozpuszczone truskawki tworzą razem z rabarbarem świetną parę. I jak zwykle przygotowanie jest niezwykle proste, potrzeba tylko

PaleoLife
Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i fetą 139

tarcie. Korzystam z sezonu i na pewno jeszcze nie jeden przepis ze szparagami ujrzycie w tym roku na blogu, dopóki będą dostępne.  Banalnie prosta pizza, doskonałe, cienkie ciasto i chrupiący spód a do tego lekki sos, żółty ser, szparagi, feta, szynka parmeńska i świeża bazylia. To są smaki, które uwielbiam.  Co do ciasta na pizze, to mam swoją(...)stosuję semolinę wymieszaną z mąką typ 00 w stosunku 1:1, drożdżami suchymi, solą i cukrem, dolewam odrobinę ciepłej wody oraz oliwę z oliwek i wyrabiam długo i żmudnie ciasto, którego ostatecznie konsystencja powinna być dość luźna. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie pizzy to również istotna sprawa, gdyż piekarnik razem z blachą nagrzewam do 250 stopni, po nagrzaniu piekarnika

Mango Papaja
Domowy makaron 226

jajka 4 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Przesiewamy mąkę na stolnicę. Robimy zagłębienie na środku, dodajemy do tego jajka i żółtka, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dosyć twarde. Ciasto formujemy w kulę i zagniatamy przez ok. 10 minut, aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do miski, przykrywamy(...)odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kule. Każdy kawałek ciasta rozplaszczamy najpierw w dłoniach. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy wysypanej mąką. Muszą wyjść cienkie placki. Tak przygotowane ciasto kroimy w paski. Można robić to ręcznie, można również specjalną maszynką do makaronu, która najpierw wałkuje ciasto, potem je kroi. Pokrojony makaron zostawiamy na kilka minut

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem 172

Kocham, uwielbiam i mogła bym jeść przez cały rok. RABARBAR !  Doskonały do ciast i deserów, idealny na kompot i konfiturę. Podany prosto lub w wyrafinowany sposób, pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Mamy sezon na rabarbar, więc korzystajmy ile tylko się da. U mnie rabarbar króluje w wersji "na słodko", bo tak lubię najbardziej. Słodycz ciasta(...)kwaskowatość oraz niezwykły aromat rabarbaru, to połączenie, które kradnie moje serce i zmysły. Lubię rabarbarowe wypieki w wersji prostej, np. klasyczne ucierane lub drożdżowe ciasto, czy kruchą tartę... Ale czasem lubię dać się ponieść fantazji i stworzyć coś nowego, innego. Polecam Wam przepis na kokosowe ciasto z karmelizowanym rabarbarem. Kruchy kokosowy spód, aksamitny budyniowo-kokosowy krem i słodko-kwaśny rabarbar

kolorowotorcikowo
Metrowiec 192

Metrowiec to kolejne ciasto ze starego zeszytu, czyli jeden z tych deserów, które robiły nasze mamy i babcie :) Przyznam, że metrowiec jest czasochłonny, ale za to wychodzi go naprawdę dużo, więc jest to fajne ciasto na różne przyjęcia rodzinne. W sam raz do herbaty czy kawy :) Ciasto (2 keksówki): 1 szklanka mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 5 jajek 10 łyżek(...)kakao Przygotowanie: Cukier utrzyj z żółtkami, następnie dodaj wodę i olej dalej ucierając. Dalej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzyj. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta. Ciasto podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao. Wylej do keksówek i piecz około 30 minut w 175 o C. Ostudź. Masa: 2 szklanki mleka 8 łyżek mąki krupczatki

Kulinarna (nie)codzienność
MOZAIKA Z KOKOSOWYMI KULAMI i ŚMIETANOWĄ PIANKĄ 192

Mama nie odpuszczała i tym razem nawet moje serniczki nie były w stanie jej skusić – zrobiłam! Po rozkrojeniu moim oczom ukazało się kolorowe, uroczo wyglądające ciasto. Jak się okazało – smakowało równie obłędnie jak wyglądało! Jenak mamuśka miała rację. Koniecznie spróbujcie je zrobić! Nie pożałujecie! Ps. mimo, że wygląda skomplikowanie jest bardzo łatwe w przygotowaniu! SKŁADNIKI: ( blacha(...)CIASTO: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 2 szkl * masło – 250 g * olej roślinny – 6 łyżek * cukier -1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * kisiel – 1 op * mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki KULKI KOKOSOWE: * żółtko – 1 szt * 3 x mielony biały ser -200 g * cukier puder – 3 łyżki

Ostra na Słodko
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem 157

Powiem Wam, że to niesamowita radość patrzeć jak rodzinka kręci się po kuchni, krąży wokół piekarnika, czekając z niecierpliwością, aż będzie można wyjąć z niego upieczone specjalnie dla nich ciasto. Tak trudno jest im oprzeć się pokusie otworzenia drzwiczek, żeby zobaczyć czy już jest gotowe. Ciasto drożdżowe to bardzo wdzięczny materiał kulinarny, można z niego przygotować mnóstwo pysznych dań, tych(...)miłością i poświecić trochę czasu. Trzeba pamiętać, że lubi ono ciepło i, żeby dobrze rosło musi mieć odpowiednia temperaturę. Unikajmy więc przeciągów czy otwartych okien w pobliżu. Drożdżowe ciasto powinno być puchate i delikatne, wymaga więc odpowiedniego napowietrzenia, czyli wyrabiania. Kiedyś robiono to ręcznie, dziś oczywiście pomagają nam roboty. Czas jest też bardzo ważnym elementem jego powstawania, pozwólmy mu spokojnie

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladową kruszonką 144

Pyszne, czekoladowe ciasto drożdżowe z czekoladą i czekoladową kruszonką. Sceptycznie podchodziłam do połączenia czekolady z ciastem drożdżowym. Niepotrzebnie! połączenie jest idealne. Czekoladowe ciasto, czekoladowa kruszonka i czekolada :) Magia!  Składniki (na keksówkę): * ciasto: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka kakao - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 50g masła - 20g świeżych drożdży - sól - 50g gorzkiej czekolady * kruszonka: - 50g masła(...)cukru - 1 łyżka kakao - 2 łyżki mąki Ciasto: Masło rozpuścić, przestudzić. Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn (jak zrobić zaczyn? przepis znajdziesz tutaj). Do misy wsypać mąkę, cukier, kakao, rozkłócone jajko, zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Czekoladę posiekać i posypać gotowe

CookYourself
Szarlotka pod kokosową skorupką 266

Szarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała w formie(...)wymiarach 28x27cm. Szarlotka pod kokosową skorupką Składniki: CIASTO KRUCHE 220g mąki pszennej 130g masła 50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 1 jajko szczypta soli WARSTWA JABŁEK około 1,6kg jabłek surowych lub 1l jabłek prażonych 100g cukru pudru lub do smaku w przypadku słodzonych jabłek prażonych 4 łyżki soku z cytryny (można pominąć przy jabłkach prażonych) 2 łyżki ekstraktu

Smakołyki Bereniki
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 125

mleka • 2-3 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE : Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.2 h, 2/3 ciasta zawinąć w folię i schować do lodówki. Tortownicę (26 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą(...)brzegi wyłożyć ciastem z lodówki , ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka. Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić do ostygnięcia, żeby budyń lekko stężał

KUCHNIA POLSKA
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! 143

DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska) - 150 g cukru - 1 torebka cukru waniliowego -5 kropli aroamtu cytrnowego - 250 g masła roztopionego w rondelku - 1/2 opakowania świeżych drożdży - 100ml ciepłego mleka - 5 jajek - 5 łodyg rabarbaru(...)dodatkiem cukru - zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości - w misce za pomocą miksera utrzyj jajka z cukrem,  - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie odchodziło od miski (nie mniej niż

SMYKWKUCHNI
Kajzerki 303

łyżeczki) soli  25 g masła  1 średnie jajko Drożdże rozpuścić w  wodzie, dodać cukier, sól i całe jajko, dobrze wymieszać. Dodać mąkę, wyrobić sprężyste i elastyczne ciasto (ręczne zagniatanie ok. 10 minut), pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i dobrze wrobić w ciastoCiasto przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu(...)fermentacji na ok.1,5-2 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 10 równych części. Jeśli chcemy mieć bułki jednakowej wielkości najlepiej ciasto ważyć na wadze (brałem po ok.85 g ciasta na bułkę).  Z każdego kawałka ciasta uformować wałek długości ok. 40-45 cm.  Uformować kajzerki wiążąc na wałku

Przepisy na domowy ser i chleb
Szarlotka z pianką 164

Często robię jabłecznik  z tego  przepisu, ale tym razem postanowiłam wypróbować nowy przepis, który znalazłam  tu . Składniki: (blacha 25x35) Ciasto:  4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 1 i 1/2 masła 6 dużych żółtek 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 8-10 kwaskowatych jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki(...)ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (proszek budyniowy) Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej ewentualnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto:  Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki, mieszać do momentu, aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę

talerz przyjemności
Tort z m&ms'ow 260

zapominajmy o próbach przemycenia zdrowej żywności nawet to takich rzeczy jak tort urodzinowy. Zdecydowanie pomoże nam w tym sklep  https://biogo.pl/ Składniki  [użyłem tortownicy 18cm] : Ciasto czekoladowe: -> 60g gorzkiej czekolady [ zachowajmy chociaż trochę pozoru „zdrowego żywienia”] -> 100ml mleka   1.5% -> 100g masła -> 100-150g cukru [ można wymienić na miód – polecam!] -> 2 jajka(...)Garść mrożonych malin -> 1 łyżeczka żelatyny -> 2 łyżki cukru Dekoracja: -> Największa paczka m&ms’ów -> Wafelki w czekoladzie (500g)   Wykonanie:   Krok 1 – ciasto czekoladowe Całość rozpoczynamy od nagrzania piekarnika na 180stopni. Wstawiamy rondelek, w którym umieszczamy masło, mleko cukier oraz kakao, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Po zdjęciu

Jedz zdrowo żyj zdrowo!