ciasto może i jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić czas by je przygotować, bo jest bardzo pyszne. A jak się dobrze sprężmy i rozplanujemy czas to dwie godzinki będzie gotowe. Mięciutki biszkopty przełożyłam znanym wszystkim kremem budyniowym, do tego pyszna pianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy
Izabelawkuchnimakiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo na zakwasie wymaga czasu. Chlebowe ciasto musi porządnie wyrosnąć. Trzeba poświęcić minimum 3 godziny na wyrastanie i pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Idealna temperatura to między 26-28 stopni. Zawsze mam termometr wciśnięty w ciasto aby kontrolować(...)dyni 50 g nasion siemienia lnianego, całe 80 g suszonej żurawiny Dodatkowo 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 1 jajko Wyrabiam chleb przy pomocy miksera. Używam haka. Czas wyrabiania ciasta chlebowego należy nieco wydłużyć jeśli wyrabiamy je manualnie. Do misy wlej wodę, rozpuść w niej melasę i żytni zakwas. Wsyp obie mąkę, pszenne zarodki, nasiona i żurawinę, wyrób gładkie ciasto
codojedzeniaFuczki to potrawa ukraińska, które w Bieszczadach dobrze są znane, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty przygotowywane, dobrze doprawione na tłuszczu wysmażone. Ja jednak je zmodyfikowałam i prawdziwków do ciasta, dodatkowo dodałam. Grzyby pierwsze z cebulką wysmażyłam, z dużą ilością przypraw i w bulionie je udusiłam. Kapusty do nich dodałam i z ciastem całość zmieszałam. Powiem(...)smakowały rewelacyjnie, wyśmienicie, genialnie, a przygotowuje się je prosto, naprawdę banalnie. Składniki o k 20 szt .: ciasto: · 200 g mąki pszennej, · 250 ml mleka 2%, · 1 jajko, · 1 żółtko
Moniki SmakołykiDanie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa... Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella(...)opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej wody. Jeśli zbyt mokre - podsyp je delikatnie mąką. Formę do tarty lub foremki
Garniec Magaliezapakować do plecaka! Kto wie, być może i dorośli skorzystają na tym i zabiorą domowe śniadanie także do pracy? Polecam z całego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Ciasto czekoladowe Ciasto owsiane Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy budyń z kaszy manny(...)śliwkami i kokosem Podpłomyki Proziaki Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z papryką i ogórkiem Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią
Moja smaczna kuchniaWitajcie :) Mamy słoneczny piąteczek więc zapraszam na pyszne ciasto :) Powiem szczerze że za jabłecznikami nie przepadam ale z budyniem mogła bym jeść na okrągło. Proste i nawet szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania, do niedzielnej kawki będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki(...)dużych jabłek blaszka tradycyjna jak na zdjęciu WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i ścieramy na tarce margarynę, szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy w drugiej połowie rozpuszczamy budynie z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę
Sama słodycz i szczypta chilirazem nasze bajaderki są w wersji miniaturowej i z wyglądu bardziej przypominają trufle, zwłaszcza po obtoczeniu ich w kruszonych orzechach. Nazwa " przegląd tygodnia " nie jest przypadkowa. Do tego ciasta możemy wykorzystać resztki pokruszonych herbatników, stare ciasto nie zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków(...)Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów itp. 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub w rumie 1/3 szklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa grzybowa zapiekana w cieście drożdżowym z boczkiem. można użyć dowolne grzyby jakie mamy. Smakuję wyśmienicie i na ciepło i na zimno. Zapach grzybowej w formie zapiekanej jest obłędny. Wykorzystałam do niej zupę grzybową Winiary przez co jest jeszcze bardziej aromatyczna ciasto drożdżowe: 220 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki szczypta soli bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka(...)farsz: 2 kanie 50 dkg podgrzybków 2 grzyby kanie pieprz 2 łyżki zupy grzybowej rodzinnej Winiary 1 cebula 2 jajka 350 g śmietany ukwaszonej 18 % koper świeży olej rzepakowy ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaje letnią wodę, szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut aż zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu przesiewam resztę
wesoła kuchniaCiasta drożdżowe kojarzą mi się głównie z owocowymi lata, oraz ze struclami drożdżowymi z pysznymi polskimi jabłkami i cynamonem, które zdecydowanie symbolizują jesień. Strucle to jednak nie wszystko. Wejdźmy w te złotą polską jesień ze smakiem drożdżówki na ustach :) Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki 2/3 szklanki mleka (około 200ml(...)przesianą mąkę i dołączamy do niej wyrośnięte drożdże oraz resztę składników (pamiętajmy aby masło dodać na końcu). Mieszamy dokładnie ręką do dokładnego połączenia składników (trwa to około 15 minut). Ciasto drożdżowe im dłużej wyrabiane tym jest bardziej pulchne po wypieczeniu. Miseczkę oprószyć mąką i pozostawić ciasto pod lniana ściereczka do podwojenia swojej objętości. W czasie kiedy ciasto rośnie obieramy jabłka
ChilliJemyCIASTO Z FIGAMI W dzisiejszym poście chciałam się z Wami podzielić pysznym i prostym przepisem na bardzo łatwe ciasto z użyciem fig. Przygotowałam lekki biszkopt z dojrzałymi figami. Chciałam aby ciasto było lekkie w swojej formie, bardzo puszyste i proste zarazem, bo właśnie takich ciast szukacie najczęściej. Postanowiłam też przygotować ciasto w małej, wysokiej tortownicy, aby za kilka(...)zrobić, coś nowego ;-). Jeśli chcecie ciasto przygotować w dużej tortownicy to podwójcie składniki. Polecam ciacho! PRZEPIS NA LEKKI BISZKOPT Z FIGAMI! mała wysoka tortownica (lub niska średnia) na dużą tortownicę należy użyć 2 razy tyle poniżej podanych składników - 3 duże jajka - 4,5 łyżki cukru - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli
SMYKWKUCHNISkładniki: Ciasto: 300 g mąki 140 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 budyń śmietankowy ½ kg śliwek cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy na zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części (2/3 i 1/3) i każdą zawijamy w folię aluminiową. Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki(...)czasie przygotowujemy budyń wg wskazań na opakowaniu, studzimy. Blachę natłuszczamy i wykładamy ją większą częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 12 minut. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na nim układamy przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (przecięciem do dołu). Zamrożoną część ciasta tarkujemy na wierzch na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy ciasto
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichacebulka duża szczypta bazylii kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza Duda passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo: żółty ser Przygotowanie: Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę(...)mąką lub dodać odrobinę wody. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką, ale może być miska przykryta ściereczką) do wyrośnięcia na około 45-60 minut (dziś zostawiliśmy pizze krócej do wyrastania, bo mąż chciał cieńsze ciasto). Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto
Słodkie okruszkiYyyy *odsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze... Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki(...)kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie gdy ciasto będzie się opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu reneta , przy jabłkach słodszych-wcale) 2-3 łyżki bułki tartej bądź kaszy manny odrobina masła Ciasto 1.Wszystkie składniki muszą być zimne. Posiekaj
U Fiolkipyszny deser. Oczywiście, jeśli nie macie zbyt wiele czasu możecie wybrać się do najbliższej cukierni i kupić te przysmaki, jednak te domowe smakują znacznie lepiej :) Eklerki – składniki Ciasto : 1 1/3 szklanki mąki, 125g masła, szklanka wody, 1/4 łyżeczki soli, 4 jajka Krem (tradycyjny) : 350 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie(...)słodsze kremy) Eklerki – przepis Masło rozpuszczamy w garnku. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę przesypaną z solą. Mieszamy, aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy, odchodzącej od brzegów garnka. Ciasto przekładamy do miski i studzimy. Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku, wcześniej rozmieszanym w misce – żeby lepiej połączyło się z resztą składników – miksując mikserem aż do uzyskania gładkiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wreszcie doczekałam się takiej ilości malin w moim ogródku, żeby wystarczyło na duże ciasto. Zrobiłam kruche kakaowe z malinową masą i bezą oprószoną migdałami. Maliny troszkę przełamały słodycz bezy więc całość była idealnie wyważona, nie za słodka. Polecam na rodzinne przyjęcia, nada się doskonale. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła(...)masy malinowej (dodatku do śmietany) 2 szklanki malin (lub pół na pół z jeżynami) na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżki migdałów w płatkach Składniki ciasta zagnieść, schłodzić przez godzinę w lodówce. Około łyżkę ciasta odłożyć, resztę podzielić na połowę i każdą część rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Odłożony kawałek także rozwałkować (obojętnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia