bardzo, że ktoś chciał bardzo oszczędzić na farszu. Z drugiej strony, w pierogach ruskich kryje się pułapka. Łatwo jest zrobić kiepski farsz. Mdły, niedoprawiony. Wtedy jakie byśmy dobre ciasto nie zrobili, farsz położy nam całe danie. Jakie są moje ruskie pierogi? Wyraziste, bo w farszu jest czosnek. Kiedyś, jak mąż pracował jeszcze w Wawie, chodził czasem na ruskie pierogi(...)kuchni. Dla każdego, znajdzie się tutaj miejsce do pomocy. W moim domu rodzinnym pierogi lepiło się w kuchni w kilka osób. Ja nakładałam farsz i sklejałam pierogi, mama wałkowała ciasto i wykrawała krążki ciasta. Tata przekładał i wrzucał do garnka gotowe pierogi. I to do niego należało liczenie pierogów. Tym razem pierogi lepił mój mąż. Nie są może takie
Mieszam w GarnkuZostają Wam czasami niepotrzebne białka po upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ? Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa na białkach jest prosta w przygotowaniu. Nie wymaga ręcznego wyrabiania ciasta i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu (oczywiście oprócz czasu niezbędnego do wyrośnięcia) Inspiracją był przepis pochodzący z książki " Ciasta drożdżowe. Słodkie(...)wytrawne " Tadeusza Barowicza, ale zamiast migdałów dodałam rodzynki i zmniejszyłam proporcje o ponad 60%, bo dla nas ciasto z kilograma mąki to nieco zbyt dużo. Zredukowałam też znacznie ilość drożdży, bo 200 g na kilogram mąki to moim zdaniem za dużo. Ale może się mylę. Co Wy o tym sądzicie ? Ps. Oryginalny przepis znajdziecie na zdjęciu na samym dole posta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDanie idealne zarówno na obiad, kolację jak i lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: - 250 g mąki pełnoziarnistej (+/- w zależności od konsystencji ciasta) - 1 mały jogurt naturalny - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Farsz: - opakowanie szpinaku baby - 2 ząbki czosnku - łyżeczka oleju kokosowego - 200 g łososia (u mnie warkocze) - 1 mały jogurt naturalny - 3 jajka(...)sera lazur - sól, pieprz Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodaję więcej mąki, gdy zbyt suche- mleko. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowany olejem kokosowym spód do tarty, nakłuwam je gęsto widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Ciasto wkładam
Cook&LovePizza z dynią, brokułem i papryką, czyli typowymi jesiennymi warzywami. Dynia jako królowa, znalazła się również w cieście drożdżowym. Jej dodatek sprawił, że ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i ma piękny, żółty kolor. Szczególnie polecam tym co lubią pizzę na grubym spodzie. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli(...)oleju rzepakowego DODATKI: 3-4 łyżki sosu pomidorowego 1 cebula 1 papryka czerwona 1/2 brokułu 100 g surowej dyni hakkaido 2 łyżki kukurydzy 125 g mozzarelli sól i pieprz Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido nie należy obierać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć
https:KKuchniaMniamtalerza z prędkością kosmiczną. Idealne na Tłusty Czwartek oraz każdy inny dzień w roku. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 50 średniej wielkości pączków (mieszczących się w dłoni). CIASTO: ZACZYN: zaczyn 1/2 szklanka mleka 4 żółtka 1/2 kostki drożdży 1/2 kostki masła 1 czubata łyżka cukru 1 kg mąki 1/4 szklanki mąki szczypta soli 1 szklanka mleka 1/2 szklanki(...)cukru konfitura/marmolada/dżem olej do smażenia pączków WSKAZÓWKI: Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzą się do tego przyrządy drewniane, ewentualnie plastikowa miska. Jeśli nadzieniem ma być budyń, adwokat albo bita śmietana, nadziewamy szprycując, dopiero po usmażeniu pączków. Lukrować możemy pączki jeszcze ciepłe - technika ta ma o tyle przewagę, że możemy nadać
Kuchnia od dwojgaCiasto, które Wam dziś przedstawiam to najpopularniejsza słodycz w naszej kuchni. Brownie robię często, bo jest łatwe w wykonaniu, tanie i przede wszystkim zdrowe i pyszne. Wszystkie składniki tego ciasta to samo zdrowie: czarna fasola - źródło zdrowego białka roślinnego, żelaza, witamin z grupy B, miedzi, wapnia, potasu, cynku, chia - bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe (istotne dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka(...)grupy B, witaminy A, karob - dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, magnezu, potasu. Karob poprawia trawienie i jest silnym przeciwutleniaczem. To wszystko sprawia, że podaję to ciasto bez wyrzutów sumienia mojemu dziecku. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis z książki "Super odporność" dra J. Fuhraman'a. Zmodyfikowałam nieco składniki i dodałam polewę. Wszyscy je uwielbiamy za czekoladowo
Jeść, by żyć w zdrowiuCiasto na weekend, fajny pomysł i ciekawy przepis na ciasto dla całej rodziny. Chlebek dyniowy z dużą ilością kremu z dyni to zdecydowanie to co lubię. Przepis poniżej: SKŁADNIKI: NA KREM SZAFRANOWO- DYNIOWY: - 1/2 opakowania szafranu - 1 cała szklanka puree z pieczonej dyni piżmowej lub hokkaido - 3 łyżki miodu - imbir świeży kawałeczek - 5 łyżek brązowego cukru - łyżka masła(...)rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem. NA CIASTO NA CHLEBEK: - 2 szklanki mąki pszennej typ 480 - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 220 ml ciepłego mleka 3,2% - 3 łyżki cukru - cukier waniliowy - cynamon - 1 płaska łyżeczka - kardamon - 1/4 łyżeczki - 1/4 kostki masła (nie używaj margaryny! ) - 2 jaja - 1 żółtko Mąkę wsyp do miski. Zrób
SMYKWKUCHNIwłasnych doświadczeń postanowiłam zebrać 10 porad/zasad dzięki którym pieczenie babeczek stanie się nie tylko łatwiejsze, ale także przyjemniejsze. Zapraszam do lektury. 1. MASŁO! Pamiętaj aby masło, które dodajesz do ciasta lub polewy nie było solone. Nie używaj również zamienników masła, zepsują one nie tylko smak babeczek, ale również ich konsystencję. 2. MĄKA! Do wypieku babeczek używaj mąki pszennej i tortowej(...)Mąka pszenna sprawia, że ciasto z niej upieczone jest bardzie zwięzłe, natomiast dzięki mące tortowej uzyskujemy delikatniejsze i bardziej puszyste ciasto. 3. JAJKA! Łatwiej oddzielić żółtka od białek kiedy jajka są zimne - żółtko jest wówczas jędrniejsze. Jeśli ubijasz pianę z białek, zwróć uwagę aby nie pozostał wśród nich nawet najmniejszy ślad żółtka. 4. PIECZENIE WIĘKSZEJ ILOŚCI BABECZEK! Jeżeli
Kolejny blog o gotowaniupomysł pizzy. Lubią ją w moim wykonaniu, gdyż piekę ją najczęściej na kamieniu. Dzisiaj najprostsza jej wersja, którą lubią wszyscy i porównują ją do tej Włoskiej... Pizza na cieniutkim cieście należy również do moich ulubionych. Do ciasta uwielbiam dodawać oregano i polecam Wam to wypróbować, ma wówczas świetny smak. Jak już wspomniałam używam kamienia do jej wypieku, jednak(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól (jeżeli spód przygotowujemy z ziołami dodajemy właśnie oregano) - mieszamy na sucho. Następnie dodajemy olej, kefir oraz wyrośnięty zaczyn - wyrabiamy ciasto (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy troszkę wody, ciasto ma być lekkie i nieklejące po wyrobieniu). Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut do 1 h (ciasto odstawiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszne ciasto rabarbarowe, które zadowoli każdego. Pogoda na dworze nie zachęca w tej chwili do wychodzenia na zewnątrz, dlatego warto posiedzieć przez chwilę w kuchni, a potem zadowolić rodzinkę pysznym ciastem. Polecam gorąco. Ciasto z rabarbarem i jabłkami CIASTO 2 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)margaryny 2 jajka NADZIENIE 1 jabłko 6 lasek rabarbaru 1 szklanka cukru POSYPKA 0,5 kostki margaryny 1 żółtko 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki CIASTO: Na stolnicę wysypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, następnie dodać: margarynę, cukier wanilinowy i cukier. Wyrobić całość dokładnie i pod koniec dodać 2 jajka. Wyrobić. Wyłożyć powstałe ciasto na wysmarowaną margaryną
Gotuję TestujęDziś przedstawiam Wam pyszne ciasto, które podbije kubki smakowe Waszej rodziny. Nadaje się na każdą okazję, można go upiec też bez okazji. Jako dodatek można użyć różnych owoców, w lecie truskawek czy bananów, a jesienią śliwek lub jabłek. Można udekorować wg własnego upodobania. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 15 Domowy kopiec kreta CIASTO KAKAOWE 1 szklanka(...)śmietany 30% 2 opakowania śmietan fix 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia) 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 3 jabłka 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru CIASTO Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche składniki i dodać mleko i olej
Gotuję TestujęUwielbiam karpatkę. Ciasto to, bardzo przypomina Karpaty, nasze góry i od ich kształtu pochodzi nazwa tego ciasta. Jest bardzo pyszne, wraz z dodatkiem adwokata do masy tworzy się doskonały pomysł na deser dla rodziny. Polecam na zbliżające się święta Wszystkich świętych, będzie rodzina, będzie mnóstwo ludzi, ciasto musi być. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Karpatka(...)kremem adwokatowym CIASTO 1/2 kostka margaryny 1 szklanka wody 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek MASA 1 litr mleka 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny 35 dag cukru 1 budyń waniliowy 1/3 szklanki adwokata CIASTO: Wodę wlać do miski dać na palnik, dodać margarynę i doprowadzić do roztopienia się margaryny. Następnie dodać
Gotuję TestujęPrzepis na to ciasto znalazłam w książce kucharskiej, którą miałam na półce przez kilka lat i jej nie otwierałam. Postanowiłam w końcu coś z niej zrobić i tak oto powstało to ciasto. Było naprawdę pyszne. Na początku myślałam, że przygotowanie go jest trudne, ale się udało. Polecam spróbować(...)TRUDNOŚĆ: średnie - CZAS: powyżej 60 min -ILOŚĆ: 20 Fale Dunaju po mojemu CIASTO 30 dag margaryny 5 jajek szklanka i łyżka cukru 2 szklanki i 2 łyżki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżki kakao 3 łyżki mleka 2 duże jabłka KREM 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 1 kostka margaryny
Gotuję TestujęCharakterystyczny wygląd sękacz wynika ze sposobu jego przyrządzania. Smaczny stożek z wypustkami powstaje w wyniku wypiekania nad rozgrzanym paleniskiem. Odkryjcie wszystkie tajemnice sękacza! źródło: wikipedia.pl Sękacz to pyszne ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, które pieczone jest nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie, w kształcie wałka lub stożka. Jest przede wszystkim ciastem regionalnym na terenie Podlasia. Wcześniej był wypiekany na terenach(...)Kresów Wschodnich. POCHODZENIE Według legend przepis na sękacza pochodzi od średniowiecznego czeladnika, który służył u pewnego piekarza w Berlinie. Piekarz przekazał czeladnikowi przepis na tworzenie tego niezwykłego ciasta. W Polsce przepis i proces produkcji sękacza znamy od Jaćwingów. Były to jedno z plemion bałtyckich, które zamieszkiwały północne części Mazowsza. Jak podają źródła historyczne, pierwsze rodzaje ciasta, zwane sękaczem zostały upieczone
Gotuję TestujęNajpierw chcę Wszystkim podziękować za życzenia i wszystkie miłe słowa. WIELKIE DZIĘKI :) Dziś chcę zaprezentować jeden z moich wypieków jaki gościł na naszym stole. Ciasto pewnie znane wszystkim pod tą nazwą lub trochę inną. Ja wprowadzić trochę własnych modernizacji, które okazały się bardzo trafione. Placki: 3 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki miodu 3 łyżki masła cukier waniliowy kopiasta łyżeczka(...)szklanki kaszy manny puszka masy orzechowej Helio Polewa: 3 łyżki masła łyżka oleju łyżka mleka 2 kopiaste łyżki kakao 3 łyżki cukru Mam taki swój patent na to ciasto, na każdą szklankę po łyżce : masła, miodu i jajko. Od dawna tak robię i zawsze się sprawdza. W większości przepisów jest jeszcze cukier, jednak moim zdaniem jest zbyteczny. Miód
Dieta moja pasja