ciasto - 163312 przepisów (strona:1292/10888)

Szybkie ciasto z porzeczką. 211

Szybkie ciasto z porzeczką. Edyta Guhl. Najprostsze ciasto na świecie, bez wydziwiania, sztucznych dodatków, ciężkich kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na śniadanie. Upiekłam je z czerwoną porzeczką. Dobrze smakuje rownież z borówką, malinami lub śliwkami. Jeśli macie klęskę urodzaju i nie wiecie co zrobić z porzeczką, podawałam już dwa bardzo

dolcevitainmykitchen
królewicz 345

Królewicz to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Zawsze robiła je moja mama, najczęściej na Święta lub większe uroczystości. Później trochę o nim zapomniałam a teraz po kilku latach postanowiłam odświeżyć przepis. Wielu z Was pewnie go zna, bo jest dość popularne a tych, którzy go jeszcze nie próbowali zachęcam- to takie uniwersalne ciasto, nie można go nie lubić. *foremka(...)Składniki: na ciasto miodowe: 300 g mąki 1 jajko 3/4 szklanki cukru 150 g masła 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki ciepłego mleka łyżeczka kakao na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem budyniowy: 1 litr mleka 4 łyżki cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb pełnoziarnisty z siemieniem lnianym i słonecznikiem 244

Chleb domowy  🍞 , smaczny, zdrowy. 💟 💗 Ciasto z mąki pełnoziarnistej przygotowane do którego  otręby, słonecznik i siemię lniane zostało dodane.  Z ciasta dwa chlebki  🍞  🍞  wyszły idealnie, które smakowały i pachniały idealnie.   😍 Składniki  na 2 podłużne formy ok. 25 cm: 40 g świeżych drożdży, 600 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 100 g otrębów owsianych(...)Stopniowo dodajemy ok. 300 g mąki, całość mieszamy lub miksujemy za pomocą haka. Następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, mieszamy całość i stopniowo dodajemy pozostałą część mąki 200 g, zagniatamy ciasto, które będzie klejące. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Formę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby

Moniki Smakołyki
Po prostu pączki! 2809

moją babcią, są to jedne z moich najmilszych wspomnień o niej, dlatego postanowiłam spróbować swoich sił i zrobić tradycyjne pączki na drożdżach. Szczerze powiedziaszy obawiałam się, że ciasto wyląduje w koszu i nic z tego nie wyjdzie, ale udały się! Dlatego zachęcam każdego do samodzielnego wypieku pączków, jest to pracochłonne, ale efekt jest tego wart. Składniki: Rozczyn 50g drożdży(...)łyżek mąki 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki Ciasto: 1 kg mąki 6 żółtek 1 jajko  80g mąki 100g rozpuszczonego masła pół litra mleka Lukier: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka szklanka cukru pudru pół ekstraktu waniliowego Polewa czekoladowa pół kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru Do nadzienie użyłam dżemu

Delusional Trine
Szarlotka z budyniem 250

Dziś zapraszam na pyszną szarlotkę z budyniem. Idealnie kruche ciasto, pyszny mus z jabłek, waniliowy budyń – mam nadzieję, że każdemu przypadnie do gustu. Bardzo prosta w wykonaniu i wyjątkowo smaczna. Polecam!   Szarlotka z budyniem Składniki: 450 g mąki pszennej, 250 g masła, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 jajka, 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany(...)łyżeczki cynamonu, 2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru, 750 ml mleka, woda. Wykonanie: Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki a drugą do zamrażalnika. Kiedy ciasto się chłodzi obieramy i myjemy jabłka i kroimy je w kostkę 2×2 cm. Do garnka

paapilotkaa
Paluchy z sezamem i słonecznikiem 145

wody -------------------------------------- około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów Wykonanie: Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste. Miskę przykrywamy ściereczką, umieszczamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Powinno potroić swoją objętość. Zimą jako ciepłe miejsce traktuję piekarnik, który nagrzewam do temperatury(...)stopni i wyłączam. W takich warunkach ciasto wyrasta w 40 minut. Blat posypujemy dość mocno mąką i wykładamy na niego ciasto. Z wierzchu ciasto również oprószamy mąką, aby nie kleiło się do rąk. Z ciasta formujemy gruby wałek, który dzielimy na 8 części. Z każdej części ciasta formujemy cienki wałek, który mocno obtaczamy w mące. Ciasto kilka razy skręcamy

Smak mojego domu
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 169

może one wpłynęły na moją końcową ocenę chleba. Zamiast drożdży świeżych,  dałam drożdże instant. Niestety przez nieuwagę dałam ich za dużo ( 7 g a nie 4 g).  Ciasto zagniatałam w robocie, utworzyło zgrabną kulę. Ale po trzech godzinach, kiedy nie urosło nawet o centymetr, zorientowałam się że zaczyn nadal czeka w misce! Chcąc nie chcąc, nie bez problemów(...)wymieszałam ciasto ponownie.  Tym razem, wyrosło błyskawicznie, a po przełożeniu do foremki wręcz z niej wypłynęło - moje ciasto było dosyć rzadkie. Upiekło się ładnie i równo. Jednak mój pumpernikiel w żadnym stopniu nie przypomina pumpernikla jaki znam. Był zbyt puszysty a i smak za mało przypominał oryginał. Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej

Stare Gary
Pumpernikiel w Styczniowej Piekarni 196

jednego bochenka . Z racji, iż moje drożdże były nie pierwszej świeżości i obawiałam się czy sobie tu poradzą, użyłam zaczynu jak z pierwotnej wersji 2-bochenkowej . Dodatkowo dorzuciłam do ciasta chlebowego kakao i napar kawowy dla dodania kolorku. Chrupiącą skórkę uzyskałam poprzez posmarowanie chleba przed pieczeniem pomadą . Pumpernikiel wyszedł delikatnie słodkawy w smaku , dość zwarty i wilgotny . Wyśmienicie pasowałyby(...)okazji :) Składniki na 1 dużym okrągły bochenek: ZACZYN: 15g drożdży 250ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej - typ 550, luksusowa 4 łyżki mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna CIASTO CHLEBOWE: 200g mąki żytniej razowej - typ 2000, razowa drobna 300g mąki pszennej - typ 550, luksusowa 1 łyżka kakao - czubata zaczyn 1 łyżka miodu - u mnie ciemny, gryczany 2 łyżki melasy

Grunt to przepis!
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 206

Zacisze kuchenne , podeszłam z pewnym sceptycyzmem, bo lubię pumpernikiel pachnący przyprawami i ciemny tak, że aż czarny. Upiekłam więc jeden bochenek z połowy poniższych składników, używając mąk pełnoziarnistych, by ciasto było ciemniejsze. Niektórzy dodają do ciasta rodzynki lub korzenie. Najpopularniejszym dodatkiem jest kawa lub kakao, słód lub melasa. W piekarni u Amber mamy wybór i możemy dowolnie modyfikować zaproponowany przepis(...)Oprócz użycia mąk pełnoziarnistych, lekko poperfumowałam ciasto mielonym kminkiem. Użyłam też zdecydowanie więcej kawy. Zamiast zwykłej melasy dodałam kwaskowatą melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek z pomadą czekoladową i słonym karmelem 173

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ten smak to ukłon w stronę tradycji i powiew nowoczesności. „Modny” ostatnio słony karmel świetnie się komponuje z czekoladą i kruchym ciastem, tworząc pyszną i wyrafinowaną kompozycję smakową. Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka zimnej wody pomada czekoladowa: 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki cukru(...)80ml śmietany 18% 50g prażonych orzeszków ziemnych karmel: 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka wody szczypta gruboziarnistej soli morskiej lub himalajskiej Ciasto: masło posiekać  z mąką, dodać żółtko, cukier puder, wodę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto położyć na papierze do pieczenia, rozwałkować na prostokąt

Obiad gotowy
Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 176

Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie smakuje z kubkiem mleka i ulubionym dżemem. Przede mną(...)tygodnie wakacji, także tych od blogowania:) Wrócę z nowymi pomysłami i przepisami, a póki co życzę dobrej pogody (sobie również):) Składniki: ciasto: 0,5 szklanki mleka 5g drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki oleju nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 200g półtłustego twarogu 20g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku

Obiad gotowy
Faworki z krupczatką 222

temp. pokojowej 1 łyżka spirytusu lub octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) Wszystkie składniki umieścić na stolnicy (na początek tylko 3 łyżki śmietany) i połączyć zagniatając ciasto. Powinno być dość elastyczne, ale w razie potrzeby można dodać czwartą łyżkę śmietany. Kiedy wszystkie składniki idealnie się połączą wybić ciasto wałkiem, zawinąć, ponownie wybić - czynności powtarzać w miarę długo(...)minut). Im lepiej wybite, tym ładniejsze będą bąbelki na faworkach. Ciasto włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do lodówki na 1 godzinę, aby odpoczęło.  W dużej, dość wysokiej patelni roztopić smalec lub wlać olej. Podgrzać. Ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 2 mm i pokroić na paski o szerokości 3 cm oraz długości 15 cm. Każdy pasek przekroić

Świat Ciasta
Parówki w cieście francuskim z serem, boczkiem i musztardą 564

Parówki w cieście francuskim zna chyba każdy. Osobiście najczęściej wybieraną przeze mnie wersją ich przygotowania jest ta, gdzie ciasto francuskie kroimy na paseczki i owijamy parówkę. Nie dość, że ładnie się prezentują, to jeszcze ten sposób jest dosyć podzielny. Moja dzisiejsza propozycja, jest może nieco bogatsza składnikowo, jednak z jednego płata ciasta francuskiego przygotujemy zaledwie 4 parówki. Dodatek w postaci(...)musztardy nieco zaostrza smak całości. 1 op. ciasta francuskiego 4 plastry sera np ementaler 4 cieniutkie plastry wędzonego boczku 4 łyżeczki prażonej cebuli (opcjonalnie) 4 parówki musztarda ketchup 1 żółtko – opcjonalnie Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 4 prostokąty (powinny być nieco dłuższe od parówek). Na każdy prostokąt kładziemy plaster ementalera oraz plaster boczku (ser powinnien być mniejszy od ciasta

Smaki Na Talerzu
Zakręcone bułeczki z serem 269

kawy na drugie śniadanie. Zawijane bułeczki nadają się również na następny dzień do pracy lub szkoły. Czas trwania: 2 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży ½ szklanki mleka ¼ łyżeczki soli 50 g masła 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 1 cukier waniliowy ½ szklanki cukru Masa twarogowa: 250 g sera białego(...)jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego cukier (opcjonalnie) Dodatkowo: białko cukier puder Przygotowanie: Ciasto: W dużej misce pokruszyć drożdże, zasypać je jedną łyżką cukru i mąki. Dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka, przykryć ścierką i odstawić na 10 minut. Rozpuścić masło z resztą cukru i cukrem waniliowym, poczekać aż trochę ostygnie. Następnie połączyć w naczyniu

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto na pizzę 133

mnie o jakości pizzy świadczy ciasto. Dobra pizza musi mieć przede wszystkim drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten. Czas wykonania: 40 min (+ 1 h czas oczekiwania(...)gorącej), dodać 2 łyżki mąki i odstawić na 15 minut. Drożdże powinny się spienić. Zrobić dołek w mące i wlać przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto przez około 15 minut (do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne). Ciasto podzielić na 4 części, nakryć ścierkę i pozostawić na 1 godzinę, aby wyrosło. Uformować spody

KuchniaWeDwoje.pl