Jest to przepis od mojej siostrzyczki. Kucharki w jej przedszkolu zawsze pieką drożdżówkę z tego przepisu. Jest pyszna. Ciasto drożdżowe – do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, trochę cukru i mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, jajka z cukrem lekko ubić. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i jajka. Masło roztopić, przestudzić. Wlać masło do mąki. Teraz(...)już czas żeby mocno wyrobić ciasto. Ugniatać rękoma na gładką i lśniącą masę. Ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar umyć i osuszyć. pokroić na małe kawałki. Thermomix do naczynia miksującego wlać letnie mleko dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, obroty 1, temp 37 C, czas 1 minuta wylać drożdżowy
Kuchnia Pokoleńpiecyka, żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre czasy. Pierogi z kaszą manną łączą lekko słodki smak farszu, ze słonym smakiem ciasta pierogowego. Ciasto przygotowuje się tak samo, jak na pierogi ruskie. Soli się je, podobnie jak i wodę. Jednak sama kasza manna, ugotowana na gęsto na mleku, posłodzona jest cukrem i okraszona(...)kapuśniaczki czy młodą kapustę… Pierogi z kaszą manną babcia podawała nam okraszone masłem, jednak pasuje do nich również słodka śmietana lub sos owocowy. Jeśli macie swój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, skorzystajcie z niego. Ja podaję taki, z którego ciasto wychodzi elastyczne i miękkie, dzięki czemu łatwo jest nadziewać je delikatnym farszem. Pierogi z kaszą manną - kuchnia podkarpacka Składniki
Trzeci talerzProponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu. Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku. Składniki: -plastry schabu -sól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy j. w. oraz(...)czosnek niedźwiedzi -2 jajka -mąka pszenna -olej -odrobina masła Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, papryką, curry, czosnkiem, cebulką i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Przygotowujemy ciasto. Drożdże mleko i cukier mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn wyrósł.. Dodajemy jajka i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany
Maminek kulinarnycukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do ubitej masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 30-35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 725 ml mleka(...)gorącej masy dodajemy masło oraz olejek rumowy do smaku i mieszamy do połączenia się z masą. Gorący krem wylewamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt. dodatkowo: herbatniki (na wierzch ciasta) ok. 3 kieliszki wódki polewa czekoladowa + parę kropli olejku rumowego poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej z 125 ml wody wiórka kokosowe wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do blaszki, nasączamy
Domowy Smak JedzeniaWyborne ciasto biszkoptowe z jabłkami i marmoladą to doskonała propozycja dla amatorów szarlotek i jabłeczników, szczególnie na deser lub podwieczorek. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 26cm 5 jajek szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki cukru kryształu 5 – 6 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady cukier puder do posypania ciasta 1/2 opakowania gotowej polewy czekoladowej przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki
Smakowite DaniaKolejnym testem dla mąki jaglanej była pizza. Próbowałam kiedyś robić pizzę na mące gryczanej ale wyszła dosyć ciężka. Na mące jaglanej wyszła lekka i puszysta. Bezglutenowe ciasto na pizzę: 500 ml mąki bezglutenowej jaglanej 1/2 łyżeczki łupin babki płesznik - opcjonalnie 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cukru 1/2 opakowania drożdży suchych - ok. 4 g łyżka oleju 50-100 ml ciepłej wody(...)Suche składniki wymieszać. Babkę zalać odrobiną ciepłej wody, jak zgęstnieje dodać do suchych składników. Dodać olej, wodę i zagnieść ciasto. Jeśli całość wyjdzie nazbyt gęsta dolać trochę wody a jeśli będzie nazbyt rzadk a dodać więcej mąki. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia - przykryć ściereczką, żeby nie wyschło. Blachę dobrać w zależności od tego jak grube ciasto chce się
Ze smakiem bez glutenuCiasto bananowe może być wykonane w dwóch wersjach. Jedna wersja - bezglutenowa. Druga wersja - bezglutenowa o obniżonym indeksie glikemicznym. Chociaż powinnam "stosować" wersję drugą to jednak trochę ją psuję słodkimi dodatkami:-) Składniki: 3 przejrzałe banany - najlepiej żeby miały brązową skórkę, wtedy będą zawierały dużo skrobi 4 jaja 4 łyżki oleju 1/2 szkl cukru brązowego - to mój grzeszny dodatek:-) opakowanie cukru waniliowego(...)uzyskamy gładką, pulchną masę. Potem masę wylać do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Następnie dodać bakalie i jabłka pokrojone w grubą kostkę. Wymieszać. Ciasto przekładać do foremek babeczkowych. Nakładać pełne foremki ponieważ ciasto nie będzie za bardzo rosło. Ja niestety nałożyłam za mało bo zapomniałam, że to ciasto nie wyrasta zbytnio
Ze smakiem bez glutenutaką przyjemność pozwolić. Z tego powodu dzisiaj chcę Wam przedstawić przepis na pizzę bezglutenową. Moją inspiracją był przepis na blogu 2metryzdrowia.pl , dokonałem w nim tylko swoich niewielkich autorskich zmian. Ciasto pomimo, że w smaku i konsystencji jest całkowicie niepodobne do pszennego oryginału to naprawdę mile mnie zaskoczyło oryginalnością i na pewno będę do niego wracał w przyszłości. To mój kolejny(...)szklanki wody na szklankę kaszy) i utrzymuję w stanie wrzenia przez 5 minut. Odstawiam do ostudzenia. Do garnka z ugotowaną kaszą wlewam mleko oraz wodę. Całość dokładnie blenduję. Do ciasta dosypałem mąkę, sól, pieprz oraz roztrzepane jajka i całość wymieszałem. Na koniec wsypałem siemię lniane. Siemię pełni tutaj rolę spajającą podobnie jak jajko, dzięki czemu pomimo użycia kaszy jaglanej
Gar Zdrowiafaszerowane czerwoną paprykaą stąd na zdjęciach widać czerwone elementy. Polecam! Składniki: (na ok. 10 bułek) Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 4 łyżki letniej wody 2 kopiaste łyżki mąki pszennej Ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 50 g rodzynek+ wrzątek do zalania 80 g zielonych oliwek bez pestek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu(...)wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać łyżką. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut). Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Ciasto: Rodzynki zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na 15 minut do namoczenia, a następnie odcedzić. Obydwie mąki, miód, sól, oliwki i namoczone rodzynki wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże
Nastoletnie WypiekanieJustyny znowu chałwa. Chociaż mam jednak nadzieję, że pierwsza myśl będzie trochę lepsza Nic na to nie poradzę. Zarówno ja jak i mój mąż uwielbiamy chałwę, a pod postacią ciasta jest jeszcze smaczniejsza, ponieważ „nie zamula” tak szybko. W sumie to nie planowałam ciasta z chałwą, ale kiedy zobaczyłam go na blogu u Obżarciucha, to oczywiście wszystkie plany(...)się pozmieniały. Przy okazji tego ciasta poznałam kolejny sposób na masę z chałwą. Ta wyszła najgęstsza, w porównaniu do tych, które do tej pory robiłam. Mogłaby być odrobinę „luźniejsza”, ale z drugiej strony jest to jakaś pewność, że lepiej i szybciej stężeje. Ciasto wyszło dość słodkie, ale te wiśnie pomimo, że z kompotu fajnie przełamują tą słodycz. Składniki
RelaxtimeUwielbiamy pizze. Jaką? Najlepiej domową. Pyszną pełną ulubionych dodatków. I właśnie na taką pizze dziś Was zapraszam. Dodatkowo ciasto do pizzy wzbogaciłam wspaniałą prażoną cebulką, która dodała mu niepowtarzalnego smaku. Przygotowanie domowej pizzy naprawdę nie jest trudne. U nas domowa pizza gości dość często i zawsze znika w oka mgnieniu Oczywiście farsz jest jedynie moją propozycją możecie dodać swoje ulubione(...)szklanki mąki pszennej 7 g drożdży instant (można użyć świeżych) około 200 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju + do podsmażenia farszu 1 łyżeczka cukru szczypta soli i pieprzu do ciasta 3 czubate łyżki prażonej cebulki Fanex ketchup Fanex – na spód pizzy i do podania 1 czerwona papryka 7-8 większych pieczarek około 150 g wędzonego filetu z piersi kurczaka
Słodkie okruszkiFale dunaju to taka klasyka z dzieciństwa, robiły je moja Mama i Ciocia i gościło na wielu imprezach. Był taki czas, że nie piekłam tego ciasta, jednak jest na tyle pyszne, proste i eleganckie, że teraz od czasu do czasu gości na moim stole i znika dość szybko. Pewnie dlatego, że wilgotnemu ciastu z jabłkami i delikatnemu kremowi budyniowemu(...)można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto? Ciasto: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 4-5 jabłek Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia
Cynamonowe szczęścieKiedyś pisałam, że ciasto o dziwacznej nazwie "pocałunek murzyna" to od dobrych kilkunastu lat ciasto obowiązkowe na Święta. W tym roku też nie mogło go zabraknąć ale w trakcie pieczenia troszkę pozmieniałam. Dodałam jeszcze blat kokosowy, czekoladowy krem i dużo czekoladowych wiórek na wierzch. Ciasto wyszło ogromne, więc cała rodzina dostała po kawałku. Najsmaczniejsze było we wtorek, kiedy zostały już(...)piętki. Ale jeśli będziecie je piec to zróbcie to co najmniej dwa dni przed podaniem, bo im starsze tym lepsze. *foremka 26*36 cm Składniki: na jedną warstwę ciasta (czyli trzeba przygotować 4 takie warstwy): 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżeczka sody
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz udanych wypieków! :) Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie to moja propozycja na ciasto na wielkanocny stół. Nie ma on tradycyjnego ciasta kruchego, więc może być smakową odskocznią od innych tego typu wypieków. Ciasto powstało z połączenia zmielonych płatków owsianych i orzechów włoskich. Jego wierzch zwieńcza warstwa powideł daktylowych, a je z kolei dekoruje gorzka(...)orzechy i cukier brązowy również rozdrobnić w malakserze - płatki i orzechy z cukrem przełożyć do miski, dodać mąkę, kawałki zimnego masła oraz jajko, składniki dokładnie posiekać ze sobą, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić - daktyle zalać gorącą przegotowaną wodą w takim naczyniu, by woda zakryła wszystkie owoce, odstawić do ostygnięcia - ostudzone daktyle wraz z wodą zblendować na gęsty
Smakołyki Bereniki