ciasto - 162155 przepisów (strona:1298/10811)

Najlepsze ciasto pomarańczowe 101

Wszyscy już wiedzą, że nie będę cukiernikiem i niedane mi jest piec ciast wymyślnych, warstwowych ani tortów piętrowych. Trudno, nikt nie jest doskonały! Pogodziłam się z tym faktem i czasem wzdycham sobie z zazdrością, patrząc na piękne zdjęcia. Znaczy, to nie jest tak, że nie potrafię i umieram za każdym razem na dźwięk słowa „ciasta”. Mnie się najzwyczajniej w świecie(...)czasem marginesu na szaleństwo i radosne dorzucanie składników według własnego widzimisię. Jednak czasem trafiam na coś, co pachnie mi ze zdjęcia i krzyczy „zrób!”. Tak było z palestyńskim ciastem pomarańczowym. Pachniał, krzyczał, wręcz domagał się realizacji. Poza tym przepis brzmiał lekko dziwnie i był prosty. Wyszło genialne ciasto, pachnące intensywnie pomarańczą, pyszne, wilgotne, ciężkie i po przeprowadzeniu eksperymentu – wytrzymuje

ladykitchen
Ulubiony pszenny chleb, z mąką pełnoziarnistą. 165

nasz ulubiony chleb. Szybki do przygotowania i długo trzyma świeżość. Pyszny nawet na trzeci dzień, choć u nas rzadko aż tak długo się utrzyma. Wieczorem przygotuje ciasto chlebowe a rano trochę nad nim popracuje i piekę. Świetnie się mrozi.  Miękki z nieregularnymi dziurami. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis(...)temperaturze pokojowej  2 g drożdży instant 31 g mąki pełnoziarnistej 442 g mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
SERNIK SZACHOWNICA 140

Podczas Świąt Wielkanocnych na stole nie może zabraknąć sernika, zamiast zwykłego na kruchym cieście, proponuję Wam przygotowanie efektownego sernika w formie szachownicy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też rewelacyjnie smakuje. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka o wym. 24x40 cm) 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu, 1 szkl. mleka, 2 jajka, 1/2 margaryny, 1 łyżeczka sody(...)sera, 1 margaryna, 1,5 szkl. cukru (wg gustu), 1 budyń śmietankowy, 6 jajek, 2 czubate łyżki kaszy manny, skórka pomarańczowa Dodatkowo: polewa czekoladowa, orzechy do posypania WYKONANIE Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, żółtkami, dodajemy dżem, następnie mąkę wymieszaną z kakao i sodą, wlewamy mleko. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta, mieszamy, pieczemy ok. 30 minut, studzimy. Masa

słodki bratek
Wielkanocne bułeczki z rodzynkami do koszyczka 218

cynamonem oraz gałką muszkatołową do dużej miski. Dodajemy sól, jajko, pokrojone na kawałki masło oraz ciepłą wodę i mieszamy. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Wlewamy do ciasta i zagniatamy. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Na końcu dodajemy rodzynki i wgniatamy je w ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)podrośnięcia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta formujemy kuleczki (gdyby ciasto bardzo się kleiło oprószamy ręce mąką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do natłuszczonych foremek do babeczek lub muffinek. Odstawiamy jeszcze na ok 15 min, do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15- 20 min., aż będą

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z semoliny z nasionami w kwietniowej piekarni 206

drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym(...)mleku z wodą na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka z ksylitolem 143

Jestem wielką fanką ciast z jabłkami i dlatego tym razem będzie ....szarlotka :) zamiast cukru użyłam ksylitolu ( cukier brzozowy,nie podnosi on poziomu glukozy we krwi ), niestety jest dość drogi,ale gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego,warto wydać więcej ;)Byłam ciekawa efektu i muszę Wam powiedzieć że użycie ksylitolu nie odbiera smaku. Szarlotka smakowała zupełnie tak samo jakbym(...)użyła zwykłego cukru,ale świadomość tego że jem ciasto z małą zawartością cukru w cukrze, niezłomna :) Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 10 min + 50 minut Składniki : Ciasto : 2 szklanki maki pszennej 2 szklanki maki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki ksylitolu ( można użyć zwykłego cukru pudru) 1,5 kostki masła 6 żółtek

Różne smaki w kuchni
Wielkanocna tarta z serkiem, szpinakiem, groszkiem i jajkami przepiórczymi na pieprznym cieście 148

Święta Wielkanocne to podstawa, musi z ich udziałem być przynajmniej jedna potrawa 🍴. Są dania tradycyjne i nietypowe, mniej lub bardziej „jajowe” 🍳.  Proponuję danie nietypowe, mocno jajowe 🍳. Tartę na cieście z jajami 🍳, z masą jajeczną 🍳 z zielonymi dodatkami 🍀, wykończoną przepiórczymi jajkami 🍳, z serowymi kosteczkami ⃞. Ciasto do niej z pieprzem zielonym przygotowałam, dzięki temu ostrości 😈 nadałam. Tak nietypowo, ale słonecznie ☀, kolorowo(...)Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 100 g zimnego masła, 300 g mąki pszennej, 2 duże jajka kurze, ½ łyżeczki soli, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, mąka do podsypania, masa: 3 jaja kurze, 250 g śmietany 18%, 50 g świeżego szpinaku, 2 garście świeżych listków bazylii, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku

Moniki Smakołyki
Chleb orkiszowo-żytni z sezamem i "Żona plantatora herbaty" 210

razowej mąki orkiszowej 160 g mąki żytniej 8 g soli 40 g jasnego sezamu 10 g czarnego sezamu 20 g płatków orkiszowych ok. 350 g wody Wieczorem Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Wymieszać. Dodać rozcieńczony zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać(...)ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. Jeśli ciasto zarabiamy rano, garść odłożyć do pojemnika, by mieć zakwas na następny wypiek, a resztę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć wilgotną

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowa Babka Wielkanocna - Puszysta i Pyszna 165

przez około 3 minuty, tak aby masa stała się puszysta. Następnie cały czas miksując dodaję po jednym jajku (nie rozdzielam żółtek od białek) i gdy jajko połączy się z ciastem dodaję kolejne jajko. Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo skrobię kukurydzianą i miksuję do momentu aż ciasto stanie się jednolite. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Pieczenie babki bezglutenowej: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut. Ciasto sprawdzam czy jest upieczone, wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią

Uwaga Babcia Gotuje
Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 263

dodatkiem białej czekolady i odrobiny ajerkoniaku, zwieńczone owocami moreli z syropu. Dodatkowo, taka forma ciastek, może służyć jako niepowtarzalna ozdoba Wielkanocnego stołu.  Składniki (na ok. 12 ciastek): Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 całe jajko (M) ½ łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla olejku migdałowego szczypta soli Masa serowa: 200 g sera twarogowego(...)zmielonego) 50 g białej czekolady 10 g masła 1 łyżka ajerkoniaku 1 łyżka cukru ziarenka z ¼ laski wanilii Dodatkowo:  1 mała puszka moreli w syropie Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, jajko i pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko wyłożyć na stolnicę, posiekać dobrze nożem a następnie zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i wstawić

Świat Ciasta
ORIENTALNE GRZANKI 145

wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest to rodzaj białego, płaskiego pieczywa w postaci dużych placków - przypominają tortille. Ja przygotowałam grzanki z ciasta francuskiego, które okazało się świetnym zamiennikiem :) Zanim przystąpicie do działania, przygotujcie wszystkie składniki tak, aby po wyjęciu ciasta francuskiego z lodówki jedynie poukładać je na plackach, panierować i od razu(...)obiad. Ponieważ świetnie smakują także na zimno, można je również zabrać ze sobą np. na piknik .   Polecam orientalne grzanki, korzystajcie z przepisu. Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 opakowania kremowego serka Apetina (naturalny) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku 1 opakowanie surimi (około 20 sztuk paluszków krabowych) 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki nasion chia

Moja Książka Kucharska
Faworki 131

Tłustego Czwartku jeszcze tydzień, a u mnie już dzisiaj pyszne faworki. Sporo z nimi pracy, bo ciasto trzeba kilkanaście minut ubijać, potem wałkować, kroić i smażyć, ale proporcje nie są duże, na 2 talerze, więc myślę iż można im trochę czasu poświęcić. A niestety faworki znikają bardzo szybko. Są kruche i delikatne, ciężko im się oprzeć(...)ciasta zamiast spirytusu można dodać ocet spirytusowy 6%, zapobiegnie to wchłanianiu nadmiernej ilości tłuszczu. Warto kontrolować temperaturę oleju, w którym smażymy faworki. Powinien mieć temperaturę 175 stopi, dzięki temu faworki nie będą się zbyt szybko rumieniły. Przepis ze strony Domowe Wypieki. SMACZNEGO!       Faworki   Składniki na 2 talerze:   2 szklanki mąki 4 żółtka łyżka spirytusu

Smak mojej kuchni
Tarta z mięsem mielonym 123

ulubioną surówką lub bez dodatków. Przepis z miesięcznika "Gotuj krok po kroku". Polecam!         Tarta z mięsem mielonym   Składniki na formę 26cm:   Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100 g zimnego masła pół łyżeczki soli 50ml zimnej wody   Na farsz: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300g  mięsa mielonego (wieprzowego, wołowego lub mieszanego) puszka(...)krojonych pomidorów pół żółtej papryki przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, pół łyżeczki cukru 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko   Wykonanie:   Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na wymiar formy (tak, by ciasto przykryło też boki). Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odkładamy na bok (można przed

Smak mojej kuchni
Tartaletki z pieczarkami 125

dalszym ciągu świąteczne klimaty. Dzisiaj pyszne, wytrawne tartaletki z pieczarkami. Farsz można wzbogacić gotowanym kurczakiem. Całość udekorowana gwiazdkami z kruchego ciasta, dekorację można pominąć jeśli tartaletki chcemy serwować na inną okazję. Tartaletki można podawać na zimno i ciepło, u nas podane na zimno z rozgrzewającym czerwonym barszczem. Polecam! Tartaletki z pieczarkami Składniki na 10 sztuk: Na kruche ciasto: 200g mąki(...)farsz: 1 cebula 300g pieczarek 100g gotowanego lub grillowanego kurczaka (opcjonalnie) 2 łyżki mascarpone 1 łyżka śmietany przyprawy: sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy krótko, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i schładzamy minimum 60 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm, ciastem wykładamy foremki (dno i boki), foremki wstawiamy

Smak mojej kuchni
Jabłecznik z chrupiącą bezą 273

Jabłecznik lub inaczej szarlotka to francuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier(...)zależności od rodzaju jabłek. Polecam, szczególnie na świąteczny stół :) Jabłecznik z chrupiącą bezą Składniki na formę 21 x 25cm lub na formę do tarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g  mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżki soku

Smak mojej kuchni