ciasto - 163312 przepisów (strona:1302/10888)

Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 239

Ciasto: - mąka  ok. 800g. - drożdże  20g. - mleko  ok. 150ml. - zimna woda  200 - 300 ml. - sól morska  ok. 10g. - cukier  ok. 20g. - olej  ok. 150ml. Farsz: - puszka pomidorów krojonych - ser żółty mozarella lub inny miękki ser  ok. 250g. - pieczarki  150 - 200g. - średnia cebula   ( ok. 100g.) - papryka czerwona  (mała, lub pół(...)zależności od potrzeby) i mleko z drożdżami. Wyrabiać ręką do jednolitej masy która nie będzie przyklejać się do rąk, (w zależności od potrzeby można dodać jeszcze odrobinę oleju). Ciasto ma być zwarte ale nie twarde.  Uformować z ciasta kulę, zwilżyć wodą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 - 1,5 godz. Piersi kurczaka oczyścić i przekroić

Lubię to gotuję
Meksykańskie pierogi empanadas 358

każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie kruchych empanadas, bo wiedziałam, że będą musiały poleżeć u nas kilka dni, a ciasto czasem lubi wyschnąć. W tym przepisie na ciasto jest(...)serek kanapkowo-sernikowy, dzięki czemu ciasto jest kruche, ale i wilgotne nawet po kilku dniach. Farsz to osobna bajka. Dodajcie taki jak lubicie W przepisie jak wspomniałam będzie jeden z brokuła i jeden mięsny, ale kusi mnie też farsz jak na pierogi ruskie lub ukraińskie. Wierzch możecie pozostawić bez żadnych dodatków lub też posypać je czarnuszką czy sezamem. Chociaż empanadas

Mieszam w Garnku
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 279

przykładowe pod przepisem na pierogi   Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, wsypujemy zioła jeśli ich używamy, i dolewamy jakieś 100ml bardzo ciepłej wody i 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiamy, powoli dolewając wodę jeśli jest jeszcze potrzebna – ilość wody zależy od tego, ile ciasto przyjmie, i jaką mąkę weźmiemy. Zanim dolejemy więcej albo dosypiemy mąki warto dobrze wyrobić(...)ciasto. Wyrobione ciasto powinno wyjść sprężyste i raczej ‚luźne’. Nie może być zbyt twarde, żeby nie wyszły nam kamienie zamiast pierogów😉 Jak już mamy odpowiednie ciasto przystępujemy do wałkowania. Posypujemy blat/stolnicę mąką, kładziemy ciasto na blacie i….tadadadam… wałkujemy! Rozwałkowane ciasto powinno być grubości 2-3mm – uwaga, żeby nie przykleiło się do blatu! Z rozwałkowanego

Jak gotować i nie zwariować
Bezglutenowe pierogi z jagodami. 196

tego wyszło. Składniki (u mnie 25 sztuk, dość dużych) 1 szklanka mąki gryczanej (najlepiej z kaszy niepalonej) + trochę do podsypywania 1/2 szklanki mąki (nie mylić ze skrobią) ziemniaczanej - nadaje ciastu elastyczność, spaja je 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka oleju - u mnie kokosowy szczypta soli Na farsz: ok. 150 g jagód Do podania: zmiksowane jagody, śmietana, coś do posłodzenia (miód(...)ksylitol, syrop klonowy itd.) 1. Mąkę gryczaną wymieszaj z ziemniaczaną i solą. STOPNIOWO dolewaj wody i wyrabiaj ciasto rękoma (może parzyć, lepiej pomagać sobie łyżką albo tradycyjnie, siekając ciasto nożem) lub przy pomocy robota kuchennego. Na końcu dodaj olej i nadal wyrabiaj. 2. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, rozwałkuj niewielki fragment ciasta. Wycinaj kółka przy pomocy szklanki lub kubka, nakładaj

Powiedz dietom nie
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 298

Domowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy.  SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)owoców szczypta soli KRUSZONKA 100 g mąki 75 g masła 4-5 łyżek cukru LUKIER ²⁄₃ szklanki cukru pudru ¹⁄₂ białka lub 1-2 łyżki soku z pomarańczy/cytryny/wody  WYKONANIE CIASTO :W miseczce rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając wlewamy ciepłe mleko. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia

cool and minty
Ciasto kruche z czerwoną porzeczką 126

Głowa pełna pomysłów na przepisy z czerwoną porzeczką... był weekend i było oczywiście ciasto :)  Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego. Polecam :) Ciasto kruche z czerwoną porzeczką Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu)   450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 2 białka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób wykonania:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć

Smaki Natalii
Kruche ciasto ze śliwkami 135

Sezon  na śliwki w pełni, wiec trzeba z tego skorzystać. A skoro weekend to oczywiście ciasto. Polecam! :)   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kruche ciasto ze śliwkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Smaki Natalii
Kruche ciasto z gruszkami 169

Trzeba korzystać z uroków sezonowych owoców. Dlatego dziś ciasto z gruszkami. Polecam jeść je jeszcze ciepłe bo wtedy najlepiej smakuje! Smacznego! :)           Kruche ciasto z gruszkami Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo Około 6-7 sztuk dużych gruszek 2-3 łyżki cynamonu 1-2 łyżeczki cukru waniliowego Sposób wykonania:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Gruszki obrać i pokroić w ósemki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest

Smaki Natalii
Sernik z brzoskwiniami 148

chętny na kawałek sernika? Kruche ciasto, pyszna masa serowa, słodkie brzoskwinie i lekka piana z białek, po prostu tego nie można sobie odmówić! Polecam :) Sernik z brzoskwiniami Składniki na ciasto: 250 g masła lub margaryny do pieczenia, zimnego 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej Sposób wykonania: Wszystkie składniki umieścić(...)malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu

Smaki Natalii
Grillowanie pizzy – podstawowy przepis na ciasto i metoda grillowania 221

grill jest najlepszym urządzeniem, w którym można zrobić pizze. Wysokie temperatury uzyskiwane w grillach gazowych i suche powietrze to idealne warunki do wypieku pieczywa. Polecamy podstawowy przepis na ciasto na pizze, który pozwoli odkryć zupełnie nowy wymiar grillowania. Składniki: 4 szklanki mąki 1 ½ szklanki ciepłej wody 2/3 filiżanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 opakowanie drożdży 1 ½ łyżeczki(...)cukier w małej misce. Pozostawić na około 5 minut. Mąkę i sól dokładnie wymieszać. Dodawać mieszaninę wody podczas mieszania mąki. Całość mieszać przez około 2 minuty. Następnie lekko zagnieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Przygotowane ciasto odstawić w naoliwionej misce na około 2-3 godziny. Powinno ono w tym czasie podwoić swoją wielkość. Na posypanej mąką powierzchni uformować ciasto

naRuszcie
Maślane ciasto z wiśniami 426

Bardzo smaczne, soczyste, trochę czekoladowe ciasto z kwaskowatymi wiśniami. Mało skomplikowane, szybkie, idealne do popołudniowej kawy. Wiśnie podczas pieczenia zanurzą się w maślanym cieście i będą smakowite. Polecam…   Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .     Maślane ciasto z wiśniami Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam(...)dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę. 3. Do masy maślanej dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, aromat i mleko, wymieszać. 4. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao z wodą, a do drugiej migdały, wymieszać. 5. Do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć jasne ciasto, wyrównać

Mała Cukierenka
Ptysie bez glutenu - najlepsze! 274

Najlepsze i najpyszniejsze ptysie! Są nawet smaczniejsze niż te typowe, tradycyjne z mąki pszennej :-) Nikt się nie pozna, że nie ma w nich ani grama glutenu bo ciasto rozpływa się w ustach. Jeśli dodamy do tego ubitą śmietankę i mnóstwo świeżych malin to ... mamy istne niebo! Wykonanie ptysi nie jest trudne a efekt naprawdę wart kilku chwil spędzonych w kuchni(...)Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na 12 szt.: Ciasto: 100 g mąki ryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 100 g masła (może być roślinne) 250 ml wody 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 4 duże jajka (L) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu duża szczypta soli  Nadzienie: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 2 łyżki

maniapieczenia
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 354

Trzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie chleba i bułek w domu naprawdę potrafi relaksować, a zapach świeżego pieczywa wydobywający się z piekarnika działa jak aromaterapia. Wieczorem odważamy potrzebną ilość każdej z mąk, mieszamy wszystkie razem. Dodajemy drożdże i sól(...)suchych składników wrzucamy posiekane drobno oliwki i rozmaryn. Mieszamy. W kubku mieszamy wodę, piwo i ocet winny. Płyny nie muszą być ciepłe – ciasto będzie rozwijało się powoli, przez noc, dodatkowe kilka stopni Celsjusza nie jest potrzebne. Wlewamy płyny do mąki i całość dokładnie razem mieszamy. Ciasto szybko zagniatamy, formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy nie całkiem szczelnie folią spożywczą

Karo in the Kitchen
CIABATTA 183

jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.  Przepis jest nieskomplikowany i wymaga tylko dokładnego wyrobienia ciasta. Najlepiej robić to mikserem przy użyciu specjalnej końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, gdyż ciasto jest raczej rzadkie, luźne, z którego nie da się uformowac bochenków. Nie należy dosypywać mąki(...)ugniatać ciasta.  SKŁADNIKI na 1 dużą lub 2 małe ciabatty 20 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłej ( nie gorącej!) wody / 250 ml 2 niepełne szklanki mąki pszennej typ 650 / 300 g 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub otrębów orkiszowych do podsypania WYKONANIE Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki cukru i rozcieramy

cool and minty
BABKA CZEKOLADOWA Z WIŚNIAMI 172

Ciasto jest puszyste, delikatne i jednocześnie wilgotne. Trzymane pod przykryciem nie traci świeżości przez około 4-5 dni. Wykończyłam je perfekcyjną polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu polewa nie kruszy się podczas krojenia i lśni, tak , że można się w niej przeglądać ;-)  Babkę możecie upiec w podłużnych foremkach keksowych,  w formie na muffiny lub w klasycznej foremce(...)babkę. Ważne jest, aby ciasto po przelaniu do formy wypełniało nie więcej niż 2/3 jej wysokości. Starajcie się także nie wydłużać niepotrzebnie czasu pieczenia, gdyż mogłoby to nadmiernie wysuszyć ciasto. Pod koniec pieczenia wbity w ciasto patyczek powinien być suchy. Aby uniknąć zakalca warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach: wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową,  masa maślana powinna być

cool and minty