Specyficzną odmianą tradycyjnych gofrów czyli chrupkich wafli robionych w gofrownicy, są gofry belgijskie. Są one grube, chrupiące, z gęstego drożdżowego ciasta, które nie rozlewa się po gofrownicy jak przy tradycyjnych gofrach, lecz nadaje im nieregularne kształty. To drożdżowe gofry z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając ciasto(...)mlekiem, 1 łyżką cukru i ekstraktem z wanilii. • Do ciepłego płynu dodać obie mąki i drożdże, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. • Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nastawiam piekarnik na 40 st.C i wstawiam ciasto. • Po godzinie wmieszać łyżką
To co kochamporze jabłka nabrały smaku, bo zostały przełamane kwaśnym rabarbarem, a jak szarlotka to koniecznie cynamon. Dodatkowo chrupiące płatki migdałowe i zapach w całym domu. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny(...)łyżki cukru • 2 cukry wanilinowe • 1/2 łyżeczki cynamonu • 5 łyżek płatków migdałowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę
To co kochamnadal sprawdza się wspaniale. Zmieniłam w nim tylko jedno – jabłka pokroiłam w plasterki, nie ścierałam ich na tarce. Po godzinie w całym domu unosił się wspaniały zapach pieczonego ciasta. Gdy szarlotka już kończyła się piec, ja kończyłam przygotowanie drugiego ciasta – murzynka z bananami i orzechami. Przepis znalazłam na tej stronie . Wydawał się nieskomplikowany, więc postanowiłam go wypróbować. I nie pomyliłam(...)się. Ciasto przygotowuje się kilka chwil. Nie musimy mieć miksera. Ja użyłam blendera, ale wystarczy widelec i też będzie dobrze. Sposób przygotowania przypomina nieco muffinki: łączymy mokre i suche składniki, mieszamy i wkładamy do formy. Po godzinie puszyste, intensywnie pachnące bananami i czekoladą ciasto, jest gotowe. Upieczcie je w swojej kuchni. Naprawdę warto. Składniki: • 3 duże bardzo dojrzałe banany (mogą
W mojej kuchnirodzynkami, z lukrem i żurawiną a także z sezamem. Tym razem bułeczki pachnące cynamonem, bez grama białego cukru za to z miodem. Podobnie jak przy robieniu scones do wykonania ciasta użyłam maślanki, a same bułeczki urosły dzięki dodatkowi sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Są one idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy. Słodkie, miękkie i chrupie z wierzchu(...)urozmaicenia prezentacji z ciasta wycięłam zgrabne serca. Składniki na 12 sztuk : 300 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 56 g masła 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 80 ml maślanki 1 jajko 125 ml płynnego miodu akacjowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Wykonanie : Rozgrzewamy piekarnik do 190 st C 1. Mąkę wraz z solą, sodą
vaniliowoczekoladowaInką i grzankami - Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym - Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym - Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo -kardamonowym Ponadto z grupą barmanów Rabarbary, przygotowaliśmy bardzo ciekawe napoje z dodatkiem kawy Inki, wiele z nich było dla mnie całkiem nowym(...)Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu zdjęcie od fotografa z warsztatów Ja wraz z dziewczynami miałyśmy za zadanie wykonanie ciasta marchewkowego. Wiadomo, gdzie słodkie tam i ja! hahah. Ciasto marchewkowe uwielbiam dlatego też lepiej nie mogłam trafić. Wraz z dziewczynami lekko zmodyfikowałyśmy przepis szefa, dodając zdecydowanie mniej cukru, bo około
SMYKWKUCHNIpodrósł. Masło roztapiamy. Mleko podgrzewamy. Mąkę mieszamy z kardamonem, pozostałym cukrem oraz z solą. Gdy zaczyn będzie podrośnięty przekładamy go do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie łatwo odchodziło od dłoni lub wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta przez ok. 7 min. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu(...)masła, miękkiego 2 łyżeczki cynamonu 80 g cukru dodatkowo: 1 jajko do smarowania bułeczek opcjonalnie cukier do posypania wykonanie: Masło ucieramy z cukrem oraz cynamonem. wykonanie: Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę (możemy troszkę podsypać mąką) i rozwałkowujemy w kształt prostokąta na ok. 1 cm grubości. Po całym cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie cynamonowe. Zwijamy w roladę i kroimy na krążki. Przekładamy
Domowy Smak Jedzenialekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, sól, mleko, płatki owsiane. Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 4 minuty tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i cały czas mieszam ciasto w misce(...)Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta : Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, aby łatwiej było
Uwaga Babcia Piecze Chlebmiły kwaskowaty zapach i posmak. Bułeczki świetnie sprawdzą się na śniadanie. Warto dodać, że najlepiej smakują tuż po upieczeniu. Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 340 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650 6 łyżek maku 2 łyżeczki soli 360 ml letniej wody 1/2 łyżeczki suchych(...)drożdży Dodatkowo: woda do wysmarowania mielony mak do posypania bułek Przygotowanie: Ciasto: Obydwa rodzaje mąki wymieszać z makiem, solą i suchymi drożdżami. Następnie dodać aktywny zakwas żytni oraz stopniowo wlewać letnią wodę. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem z kocówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, troszkę klejącego ciasta. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką
Nastoletnie WypiekanieKlasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka ( klik ). Postanowiłam tym razem zrobić to ciasto w dużej prostokątnej blaszce. Bardzo smaczne, z miłym śliwkowym akcentem, dzięki którym bita śmietana nie jest mdła. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości. Polecam(...)pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiać, wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli wbity do ciasta patyczek będzie suchy, oznacza
Nastoletnie Wypiekaniemąki, wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski dodać pozostałe składniki i zaczyn, przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, co może zająć około 7 minut. W razie potrzeby podsypywać mąką. Z wyrobionego ciasta utworzyć kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do wyrastania na 2-3 godziny(...)czas ten jest zależny od temperatury pomieszczenia). Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dwie blachy wysmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno otwartą dłonią w celu odpowietrzenia, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 34x22 cm. Ciasto pokroić na paski i z każdego utoczyć wałek
Passions hobbies lifeKakaowy biszkopt przełożony masą z dodatkiem kajmaku i karmelizowanych orzechów włoskich. Ciasto jest słodkie, ale delikatne i lekkie, a w połączeniu z orzechami smakuje super. BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki słodkiej kawy do nasączenia biszkoptu KROKANT: 150 g orzechów włoskich(...)mąką ziemniaczaną i wlać do mleka, kiedy się zagotuje. Ugotować budyń, wlać żelatynę i przestudzić. Dodać połowę krokantu, wymieszać i gęstą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt. Przykryć drugą częścią ciasta. Krem . Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Szklankę mleka wlać do garnka i podgrzewać razem z kajmakiem. Mieszając trzepaczką połączyć na jednolitą masę i zagotować. Dodać napęczniałą żelatynę
https:KKuchniaMniamNiedawno podzieliłam się z wami przepisem na pyszne bułeczki scones. Dzisiaj kontynuacja choć przepis będzie zupełnie inny. Bułeczki w kształcie trójkątów, a we wnętrzu kwaskowata żurawina. Ciasto tym razem wykonane jest na mieszaninie mleka i wysokoprocentowej śmietanki - kremówki. Zwieńczeniem całości jest cytrynowy lukier, który nadaje bułeczkom charakteru. Składniki:(8 sztuk) 340 g mąki 80 g masła(...)wraz z solą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem przesiewamy do dużego naczynia. 2.Zimne masło dzielimy na mniejsze kawałki. Masło łączymy z mąką tak aby powstały wyraźne grudki w cieście. Następnie ciasto rozgniatamy w dłoniach rozcierając grudki masła tak aby powstały wyraźne, cienkie płaty masła w cieście. 3. Śmietankę, mleko,ekstrakt waniliowy oraz jajko mieszamy w osobnym naczyniu
vaniliowoczekoladowabardzo, że ktoś chciał bardzo oszczędzić na farszu. Z drugiej strony, w pierogach ruskich kryje się pułapka. Łatwo jest zrobić kiepski farsz. Mdły, niedoprawiony. Wtedy jakie byśmy dobre ciasto nie zrobili, farsz położy nam całe danie. Jakie są moje ruskie pierogi? Wyraziste, bo w farszu jest czosnek. Kiedyś, jak mąż pracował jeszcze w Wawie, chodził czasem na ruskie pierogi(...)kuchni. Dla każdego, znajdzie się tutaj miejsce do pomocy. W moim domu rodzinnym pierogi lepiło się w kuchni w kilka osób. Ja nakładałam farsz i sklejałam pierogi, mama wałkowała ciasto i wykrawała krążki ciasta. Tata przekładał i wrzucał do garnka gotowe pierogi. I to do niego należało liczenie pierogów. Tym razem pierogi lepił mój mąż. Nie są może takie
Mieszam w GarnkuZostają Wam czasami niepotrzebne białka po upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ? Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa na białkach jest prosta w przygotowaniu. Nie wymaga ręcznego wyrabiania ciasta i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu (oczywiście oprócz czasu niezbędnego do wyrośnięcia) Inspiracją był przepis pochodzący z książki " Ciasta drożdżowe. Słodkie(...)wytrawne " Tadeusza Barowicza, ale zamiast migdałów dodałam rodzynki i zmniejszyłam proporcje o ponad 60%, bo dla nas ciasto z kilograma mąki to nieco zbyt dużo. Zredukowałam też znacznie ilość drożdży, bo 200 g na kilogram mąki to moim zdaniem za dużo. Ale może się mylę. Co Wy o tym sądzicie ? Ps. Oryginalny przepis znajdziecie na zdjęciu na samym dole posta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDanie idealne zarówno na obiad, kolację jak i lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: - 250 g mąki pełnoziarnistej (+/- w zależności od konsystencji ciasta) - 1 mały jogurt naturalny - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Farsz: - opakowanie szpinaku baby - 2 ząbki czosnku - łyżeczka oleju kokosowego - 200 g łososia (u mnie warkocze) - 1 mały jogurt naturalny - 3 jajka(...)sera lazur - sól, pieprz Wszystkie składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodaję więcej mąki, gdy zbyt suche- mleko. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki okrąg i wykładam je na wysmarowany olejem kokosowym spód do tarty, nakłuwam je gęsto widelcem. Na ciasto kładę papier do pieczenia i wysypuję groch lub fasolę. Ciasto wkładam
Cook&Love