Ciasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich wyrobów, polecam dodać nieco więcej cukru lub zwieńczyć wierzch wypieku lukrem. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto cytrynowe Składniki: 400g mąki(...)skórka otarta z 2-3 cytryn (u mnie 3 małe) 60ml soku z cytryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - jajka roztrzepać z cukrem i olejem - dodać skórkę i sok z cytryny
Smakołyki Berenikiproszku; 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 szklanka startego sera Mimolette; 2 i 1/2 łyżki zimnego, niesolonego masła; 3/4 szklanki maślanki. Dodatkowo: Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny; Radełko do ciasta lub nóż do pizzy; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Sposób przygotowania: Ser Mimolette zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Zimne masło pokroić(...)mąka z kaszką, serem, masłem i przyprawami wyglądem będzie przypominać sklejone bryłki piasku. Następnie dodać 3/4 szklanki maślanki i dalej razem miksować, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zagniecione. Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy
Gospodyni Miejskaciasto gościło w moim domu od lat, na kilka lat o nim zapomniałam, pochłonięta wymyślaniem nowych przepisów, przypomniał mi o nim mąż kiedy rzekł do mnie „zjadłbym cycuszków „-jakkolwiek to brzmi J takie dobre robiłaś dawno temu, przepisu nie było na blogu więc pomyślałam, że to dobra okazja podzielić się z Wami tym sprawdzonym i jakże(...)przepysznym ciastem. Nie ma opcji żeby nie wyszło, tego ciasta nie da się sknocić. A może uda Wam się upiec chociażby na święta ? Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto makowo-kokosowe: 6 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru
Wanilia i KardamonPrzepyszna i łatwa propozycja na pierogi na słodko, które, za sprawą nadzienia z delikatnego serka ricotta i nadziewanej czekolady, wprost rozpływają się w ustach :) zielony kolor ciasta (w rzeczywistości bardziej, niż to widać na zdjęciu) bardzo spodobał się Zuzi i jak zwykle lepiła ze mną ;) Dawno nie robiłam żadnych pierogów, dlatego jak tylko o nich pomyślałam od razu zabrałam się(...)wykonanie. Gotując wodę do zaparzenia mąki przyszło mi do głowy, by ciasto zabarwić na zielono herbatą Matcha (podobny efekt byłby z proszku zielonego jęczmienia). Tak zrobiłam, na zdjęciach kolor nie jest oddany w 100%, ale wyszły naprawdę zielone. Choć gdyby proszku Matcha dodać więcej, to byłby zdecydowanie bardziej intensywny. Te pierogi robi się bardzo, ale to bardzo szybko. Nawet
Kolorowy PrzepisownikMoja dzisiejsza propozycja sprawi, że podczas pieczenia w całym domu będzie unosił się cudowny zapach kokosu…. A później, gdy ciasto wystygnie będziecie mogli spróbować najsmaczniejszego w świecie sernika- z brzoskwiniami i posypką kokosową. Polecam! Sernik z brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukru pudu, 1 budyń waniliowy, 4 białka, Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie. Posypka kokosowa: 3/4 szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 15 dag wiórek kokosowych, Wykonanie: Przygotowanie ciasta zaczynamy od posypki kokosowej: Do naczynia wsypujemy 3/4 szklanki cukru, 1/4 kostki margaryny, 15 dag wiórek kokosowych i całość dokładnie mieszamy i wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Następnie przygotowujemy
paapilotkaaidealną karpatkę! Największy problem miałam z kremem… który, zawsze był zbyt mało karpatkowy Aż w końcu udało mi się znaleźć przepis na idealną karpatkę. Wypróbujcie! Karpatka Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 125 g margaryny, 5 jajek, 1 szklanka wody, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Krem: 750 ml mleka, 250 g masła, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania(...)cukru waniliowego, 4 łyki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 żółtka, dodatkowo: cukier puder. Wykonanie: Aby przygotować ciasto na karpatkę musimy w garnku zagotować wodę, dodajemy margarynę, która powinna się rozpuścić. Zmniejszamy do minimum płomień pod garnkiem z margaryną i dodajemy sól oraz mąkę. Całość energicznie mieszamy łyżką do momentu aż przygotowana masa będzie miała jednolitą konsystencję. Ciasto
paapilotkaaOpis: Uwielbiam szybkie i łatwe przepisy na ciasta. Trafiłam na przepis idealny dla mnie. Ciasta w ogóle nie trzeba wyrabiać , ani czekać na wyrośnięcie. Pyszna i klasyczna drożdżówka, która kojarzy się z dzieciństwem. Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka 640 g mąki pszennej 100 g cukru 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 125 g roztopionego masła Szczypta soli Składniki(...)mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do tego jajka, rozpuszczone i przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręką. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną oraz odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy i formujemy bułeczki. Umieszczamy
Ciastka i ciastasię nowe pomysły) przeznaczonych zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Oprócz możliwości zakupu takich produktów jak: warzywa, owoce, sery, soki tłoczone na surowo, wędliny, kawa, herbata, pyszne chleby i ciasta, tarty, desery i wiele innych, oczywiście możemy zakupione dobroci spożyć na miejscu. Organizatorzy udostępniają stoły, można także pożyczyć koce i usiąść na trawie, co oczywiście sprawia, że śniadanie smakuje(...)warzyw. Jutro mam zamiar skosztować tarty ze szpinakiem i łososiem oraz tej na słodko z owocami. Tak na marginesie - uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty i quiche. Pyszne kruche, maślane ciasto, wypełnione rozmaitymi farszami smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jestem fanką tego rodzaju potraw. Wczoraj też zrobiłam na obiad Quiche z duszonymi porami i kozim serem. Pyszny. Podpatrzony
Moja Mama GotujeSkładniki: Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g margaryny lub masła 4 - 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ Ciasto: 100 g cukru kryształ 3 - 4 łyżek kakao 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 2 białka 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym (50g) 1/2 wafelka Lusette(...)kakao do miski i wymieszać z 100 g cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą
Ciastka - domowe słodkościDawno nie jadłam tego ciasta, więc postanowiłam je zrobić. Kruche ciasto, a między nim pyszne jabłka w budyniowej otoczce. Pychotka. Ciasto to doskonałe jest na każdą okazję, czy do niedzielnej kawy. SKŁADNIKI Ciasto: 250 g mąki krupczatki, 125 g mąki pszennej, 150 g masła, 2 żółtka, ½ szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka(...)Dzielimy na 2 części: pierwszą większą, drugą mniejszą. Wkładamy do woreczków foliowych, a następnie na 30 minut do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wykładamy pergaminem. Większą część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem, do gotującego dodajemy rozrobiony budyń. Jabłka
słodki bratekSkładniki: Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g margaryny lub masła 4 - 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ Ciasto: 100 g cukru kryształ 3 - 4 łyżek kakao 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 2 białka 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym (50g) 1/2 wafelka Lusette(...)kakao do miski i wymieszać z 100 g cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą
Ciastka - domowe słodkościWiem, że Tłusty Czwartek już dawno za nami, ale może skusicie się dzisiaj na te małe, urocze pączusie z dziurką? Zrobiłam je na tradycyjnym pączkowym cieście, ALE : dodałam mąkę owsianą (a właściwie zmielone płatki) ograniczyłam ilość tłuszczu a przede wszystkim: upiekłam moje oponki, a nie smażyłam na głębokim oleju Boję się ciasta drożdżowego i rzadko kiedykolwiek piekę coś z użyciem(...)drożdży. W tym roku postanowiłam jednak zrobić wyjątek i upiec coś ,,na próbę". I w związku z przeprowadzanym doświadczeniem podzieliłam moje ciasto na dwie części. Pierwsza część nie chciała za bardzo rosnąć i w konsekwencji wyszła zbyt zbita, zbyt mało słodka i zbyt przypieczona. Natomiast do drugiej części dodałam odrobinę więcej mleka, by uczynić ciasto bardziej elastycznym, a nie twardym
Kuchnia Elliecukru oraz szczyptę soli i ubić mikserem na puszystą masę. Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić(...)ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich, kolejno, delikatnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placki o grubości około 2 cm, wykrawać koła (szklanką lub obręczą do pączków), przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 - 50 minut. Wyrośnięte pączki
Gospodyni Miejskafamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do miseczki i wstępnie wyrabiamy mikserem. Następnie wyrabiamy ciasto rękami na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta kluskowego. Następnie należy ciasto bardzo cienko rozwałkować, robimy faworki i kładziemy(...)Faworki smażą się bardzo szybko, kilka sekund z jednej strony i kilka z drugiej. Po przestygnięci oprószamy obficie cukrem pudrem. Smacznego ! Wszystkie składniki dajemy do miseczki. Wstępnie wyrabiamy ciasto mikserem. Następnie ciasto wyrabiamy rękami. Jeśli ciasto bardzo się lepi należy podsypać mąką. Wycinamy faworki:) ciasto rozwałkować cienko! Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy chwilę z każdej strony. Bardzo łatwo przypalić
Sprawdzone przepisy kulinarnePączki bananowe to ostatnia w tym sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla wypieków drożdżowych. Przygotowuje się je tak samo, jak klasyczne ciasto drożdżowe. Wymaga ono wyrośnięcia, a także napuszenia po uformowaniu pączuszków. Dzięki temu zabiegowi są one lekkie i puszyste, a także nie chłoną za bardzo(...)tłuszczu. Ciasto na pączki nie zawiera jajek ani innego nabiału . Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk . Pączki bananowe Składniki: 230g mąki pszennej 150g bananów (2 małe) 10g drożdży 60ml wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki, spirytusu albo innego alkoholu) szczypta soli olej do smażenia drobny
Smakołyki Bereniki