pieczarkami: 1,2 kg łopatki wieprzowej 400 g pieczarek 2 marchewki 3 cebule 4 ząbki czosnku korzeń selera papryka czerwona natka pietruszki 3 gałązki świeżego rozmarynu lub łyżeczka mielonego łyżeczka cząbru 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli mąka pszenna pełnoziarnista do obtoczenia olej rzepakowy do smażenia
Gotuj w domuczosnku 200 g drobnej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) jabłko 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego łyżka cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżeczka mielonego kminku pieprz i sól do smaku 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła klarowanego gęsta śmietana do podania Przygotowanie barszczu ukraińskiego: Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej
Gotuj w domupłaty śledziowe małosolne bez skóry 2 łodygi selera naciowego dojrzałe awokado cebula czerwona 3 gałązki natki pietruszki 1/2 jabłka bez skórki łyżeczka soku z cytryny szczypta soli świeżo mielony pieprz do smaku Jak zrobić sałatkę ze śledzia i selera naciowego? Spróbować śledzie i jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć
Gotuj w domuczasie smażenia kotlety się nie zwijały. Mięsa zbyt mocno nie rozbijać, gdyż jest bardzo delikatne i łatwo zrobić w nim dziury. Indyka oprószyć delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem i odstawić na 10 minut, aby przeszedł ich smakiem. Płatki rozdrobnić blenderem do postaci grubej kaszy. Jajka roztrzepać z łyżką zimnej wody. Przyprawione mięso zanurzyć w roztrzepanych jajkach
Gotuj w domuszybkowarze zapobiega wydostawaniu się zapachu gotowanej kapusty i przyśpiesza przygotowanie. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 120 minut Składniki na gołąbki z ryżem: duża główka białej kapusty kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu białego 4 ząbki czosnku cebula łyżka majeranku łyżeczka kminku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo
Gotuj w domukiedy mamy ochotę. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki na pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym: 4 średnie czerwone buraki natka pietruszki lub świeża kolendra świeżo mielony pieprz sól do smaku Sos musztardowo-miodowy: łyżeczka miodu łyżka musztardy 4 łyżki oliwy sok z cytryny lub limonki Jak zrobić pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym
Gotuj w domuminut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka 2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka tymianku łyżeczka cząbru pieprz naturalny i sól
Gotuj w domuSkładniki na pikantny makaron z serem: 200 g makaronu 250 g białego sera twarogowego 1 cebula 50 ml śmietany 30% 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz naturalny do smaku sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego Jak zrobić pikantny makaron z serem? Cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na maśle klarowanym. Następnie
Gotuj w domuosuszyć papierowym ręcznikiem. Ciecierzycę z puszki dodatkowo jeszcze opłukać. Ciecierzycę wsypać do miski i dokładnie wymieszać z olejem, papryką i solą. Ciecierzyca uzyska ciekawy egzotyczny smak, jeśli dodamy odrobinę mielonego kuminu. Kumin dodawać z wyczuciem, gdyż jest pikantny i bardzo aromatyczny. Przyprawioną ciecierzycę rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni
Gotuj w domuCzas przygotowania: 10 minut Składniki na pesto z makaronem: listki z małego krzaczka bazylii 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz do smaku garść orzeszków piniowych lub nerkowca 50 g twardego dojrzewającego sera żółtego (parmezan, grana padano) 200 g makaronu Jak zrobić pesto z makaronem? Makaron ugotować
Gotuj w domuporze roku pominąć bobu, który jest świetnym źródłem białka. Lubię go szczególnie jako bazę do curry z marchewką (przepis – klik ), a ostatnio pokombinowałam z kotletami na wzór „mielonych”, czyli podałam je z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Wyszedł z nich smaczny sezonowy obiad w bezmięsnej wersji. Składniki na 8 większych sztuk: 500g bobu 100g kaszy jaglanej 1 jajko 2 ząbki
Fabryka pomysłówkabaczek 1 Marchewka 4 duże młode ziemniaki 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki przyprawy do gulaszu Skworcu https://www.skworcu.com.pl/246,przyprawa-do-gulaszu-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html 2 łyżki papryki mielonej wędzonej https://www.skworcu.com.pl/593,papryka-wedzona-slodka-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Skworcu https://www.skworcu.com.pl/451,majeranek-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso myjemy dokładnie nacieramy przyprawami. Smażymy
Gotowanie Patkiszklanki oleju słonecznikowego 1 opakowanie gęstej śmietany 18% (200g) 1/4 szklanki mleka 3 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 1 pełna szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli bita śmietana, owoce, orzechy lub inne dodatki do podania odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy Sposób przygotowania: Białka oddzielam od jajek i ubijam z dodatkiem soli
W kuchni Karmel-itkitwarożku mielonego naturalnego 150 g jogurtu greckiego sól do smaku 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka siekanego koperku
Kulinarne Fantazje Marioliwydania z moim dodatkiem, skorzystajcie z przepisu poniżej. Właśnie ten pojawił się dziś na okładce :) 150 g ulubionej sałaty 225 g sera halloumi łyżka oleju z pestek winogron łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka czarnuszki łyżka łuskanych nasion konopi agrest czerwona porzeczka Ser halloumi kroimy w plasterki, nacieramy go olejem i kolendrą. Grillujemy z obu stron do zrumienienia. Układamy na umytej
Mienta blog