mielone - 47549 przepisów (strona:1297/3170)

Gołąbki z ryżem 216

szybkowarze zapobiega wydostawaniu się zapachu gotowanej kapusty i przyśpiesza przygotowanie. Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 120 minut Składniki na gołąbki z ryżem: duża główka białej kapusty  kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu białego 4 ząbki czosnku cebula łyżka majeranku łyżeczka kminku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo

Gotuj w domu
Pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym 211

kiedy mamy ochotę. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie Składniki na pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym: 4 średnie czerwone buraki natka pietruszki lub świeża kolendra świeżo mielony pieprz  sól do smaku Sos musztardowo-miodowy: łyżeczka miodu łyżka musztardy 4 łyżki oliwy sok z cytryny lub limonki  Jak zrobić pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym

Gotuj w domu
Zupa fasolowa na łopatce 254

minut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka  2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka tymianku łyżeczka cząbru  pieprz naturalny i sól

Gotuj w domu
Pikantny makaron z białym serem 163

Składniki na pikantny makaron z serem: 200 g makaronu 250 g białego sera twarogowego 1 cebula 50 ml śmietany 30% 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz naturalny do smaku sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego  Jak zrobić pikantny makaron z serem? Cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na maśle klarowanym. Następnie

Gotuj w domu
Pieczona ciecierzyca 172

osuszyć papierowym ręcznikiem. Ciecierzycę z puszki dodatkowo jeszcze opłukać. Ciecierzycę wsypać do miski i dokładnie wymieszać z olejem, papryką i solą. Ciecierzyca uzyska ciekawy egzotyczny smak, jeśli dodamy odrobinę mielonego kuminu. Kumin dodawać z wyczuciem, gdyż jest pikantny i bardzo aromatyczny. Przyprawioną ciecierzycę rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni

Gotuj w domu
Pesto z makaronem 194

Czas przygotowania: 10 minut Składniki na pesto z makaronem: listki z małego krzaczka bazylii 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz do smaku garść orzeszków piniowych lub nerkowca 50 g twardego dojrzewającego sera żółtego (parmezan, grana padano) 200 g makaronu  Jak zrobić pesto z makaronem?  Makaron ugotować

Gotuj w domu
Kotlety z bobu i kaszy jaglanej 230

porze roku pominąć bobu, który jest świetnym źródłem białka. Lubię go szczególnie jako bazę do curry z marchewką (przepis – klik ), a ostatnio pokombinowałam z kotletami na wzór „mielonych”, czyli podałam je z pieczonymi ziemniakami i mizerią. Wyszedł z nich smaczny sezonowy obiad w bezmięsnej wersji. Składniki na 8 większych sztuk: 500g bobu 100g kaszy jaglanej 1 jajko 2 ząbki

Fabryka pomysłów
Lekka Zupa gulaszowa z indykiem i kabaczkiem 147

kabaczek  1 Marchewka  4 duże młode ziemniaki 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki  4 łyżki przyprawy do gulaszu Skworcu https://www.skworcu.com.pl/246,przyprawa-do-gulaszu-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html  2 łyżki papryki mielonej wędzonej https://www.skworcu.com.pl/593,papryka-wedzona-slodka-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html Sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka majeranku Skworcu https://www.skworcu.com.pl/451,majeranek-ziele-suszone-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html  Olej do smażenia  Przygotowanie: Mięso myjemy dokładnie nacieramy przyprawami. Smażymy

Gotowanie Patki
GOFRY BANANOWE 196

szklanki oleju słonecznikowego 1 opakowanie gęstej śmietany 18% (200g) 1/4 szklanki mleka 3 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 1 pełna szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli bita śmietana, owoce, orzechy lub inne dodatki do podania odrobina oleju do natłuszczenia gofrownicy Sposób przygotowania:  Białka oddzielam od jajek i ubijam z dodatkiem soli

W kuchni Karmel-itki
JAK ZROBIĆ SZYBKI KEBAB NA WYJEŻDZIE + FILMIK 152

twarożku mielonego naturalnego 150 g jogurtu greckiego sól do smaku  1 łyżeczka cukru  1 łyżka majonezu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka siekanego koperku

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z grillowanym serem halloumi i owocami 165

wydania z moim dodatkiem, skorzystajcie z przepisu poniżej. Właśnie ten pojawił się dziś na okładce :) 150 g ulubionej sałaty 225 g sera halloumi łyżka oleju z pestek winogron łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka czarnuszki łyżka łuskanych nasion konopi agrest czerwona porzeczka Ser halloumi kroimy w plasterki, nacieramy go olejem i kolendrą. Grillujemy z obu stron do zrumienienia. Układamy na umytej

Mienta blog
Kotlety pożarskie wg Aleex 168

rozterki chłopaków, odkurzyłam bardzo stary przepis, zapisany w starym zeszycie na kotlety pożarskie. Kotlety pożarskie, pierwotnie były nazywane kotletem Pożarskiego lub kotletem à la Pożarski. To panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. Pierwotnie był przyrządzany z rozbitej piersi kurzej, uformowanej na kształt udka kurczęcia, z włożoną w środek kostką. W polskich przepisach

W mojej kuchni
Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 163

same składniki, żeby tworzyć różne dania. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo . Szaszłyki z młodych ziemniaków Składniki: 500 g mielonego indyka lub kurczaka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić) , lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 8 młodych ziemniaków Kolba

Niedzielny kucharz
Zupa z cukinii z miętą – post dr Dąbrowskiej 231

liść laurowy 5 szt ziela angielskiego garść liści świeżego szpinaku lub 4-5 kostek mrożonego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty świeżej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano Jak zrobić zupę z cukinii z miętą: Cebulę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść

Dorota Smakuje
Marynowane, duszone, suszone czy smażone – jak przyrządzać grzyby? 175

zbyt dużo soku. Warto pamiętać, że grzyby nie nadają się np. do opiekania przy ognisku, ponieważ szybko się przypalą, a w środku nadal będą surowe. Grzyby najlepiej doprawiać świeżo mielonym pieprzem, solą oraz świeżymi, aromatycznymi ziołami – natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn sprawdzą się tutaj idealnie. Pamiętajmy jednak, że gotowe dania z grzybów wymagają spożycia na bieżąco, a przechowywane

Kulinarne Przeboje