szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam domowej) 1 łyżka kakao ¾ szklanki oleju rzepakowego 1½ szklanki mielonych orzechów włoskich Garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu biszkoptu Krem: 300ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone 1 śmietanfix Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł
Kuchnia w czekoladzieotrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik
Wymiar Zdrowiaproszku 1 jajko + 1 żółtko 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1 łyżeczka soli 60 g masła Nadzienie: 50 g masła 50 g cukru trzcinowego 10 g mielonego cynamonu Pozostałe: białko z 1 jajka 1 łyżka mleka mak do posypania rogali mąka ziemniaczana do posypania blaszki WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do miseczki wlać ciepłe
Passions hobbies lifeSkładniki /ok 9 dużych muffinek: – 3 łyżki siemienia lnianego mielonego + 9 łyżek gorącej wody – 150 g cukru brązowego – 1 cukier wanilinowy – 3/4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego – 100 g gorzkiej czekolady bez glutenu – ⅓ szklanki oleju rzepakowego – 1 szklanka mąki ryżowej – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia – szczypta sody
I LOVE LIFEbędzie po wszystkim. Takie są pyszne! Przepis na gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami Składniki: średnia główka białej kapusty, 200 gramów kaszy jęczmiennej, 200 gramów kaszy gryczanej, kilogram mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe albo wieprzowo-wołowe), 4 cebule, 200 gramów boczku wędzonego, 2-3 garści suszonych grzybów, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, 100 ml śmietanki kremówki, liście laurowe, ziele
Kulinarna Polskarazem smażone kromki chleba podałam z dynią, moją ulubioną pikantną musztardą i serem feta. Jesienne niebo w gębie :) 2 porcje: 2 kromki chleba jajko 2 łyżki masła sól pieprz mielona pikantna papryka łyżka masła klarowanego dodatkowo: 2 łyżki puree z dyni łyżeczka musztardy dijon ser feta natka pietruszki pieprz Jajko roztrzepujemy z mlekiem i przyprawami. Masło rozpuszczamy na patelni
Mienta blogzrobić i sprawdźcie sami składniki na około 4 osoby : 6 średnich ziemniaków 2 małe cebule 300 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki 30 % 2 łyżeczki ,granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki brązowego cukru sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm . Gotujemy w osolonej wodzie , aż zrobią
Ogrodnik w podróżyzłocistości na zimę! Syrop z pigwy z imbirem i kurkumą Na 2-3 słoiczki Potrzebujesz: 400g pigwy 1 szklankę cukru 3 szklanki wody 5cm świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy Sposób przyrządzenia: 1. Owoce pigwy umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę. 2. Imbir pokrój w cienkie plasterki. 3. W garnku umieść pigwę i imbir - zasyp
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżki kakao, 160 g cukru, 150 ml coca coli, 100 ml oleju, 2 jajka Krem: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej WYKONANIE Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy razem, przekładamy do papilotek, pieczemy 20 min w 190 stopniach. Krem: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku
słodki bratekmimo to jest pyszny i orzeźwiający. Do tortu upiekłam biszkopt migdałowy, oczywiście ze zwykłym biszkoptem torcik będzie jeszcze bardziej delikatny. Torcik z musem mango Składniki: biszkopt 50g mąki migdałowej (mielonych migdałów bez łupinek) 70g mąki pszennej tortowej (typ 405) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 70g cukru 1 łyżka oleju do nasączenia biszkoptu
Obiad gotowyskóry 50 dag, woda zimna 1 szklanka, żelatyna 1 łyżka, sól peklująca 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżki, papryka słodka 2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżka, pieprz czarny mielony z kolendrą 1 łyżka, sól czosnkowa 1 łyżeczka, smalec 1/2 kostki, liście laurowe 6 sztuk, ziele angielskie 12 sztuk Łopatkę z tłuszczykiem i boczek świeży pokroić na kawałki, zmielić
W Mojej Kuchni Lubięgniazd nasiennych kroimy w kosteczkę. 5. Mięso kroimy w kostkę. 6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy. Sypiemy bardzo dużo mielonej słodkiej papryki, wędzonej też i smażymy ok. 5 minut. W międzyczasie sypiemy bazylię i tymianek. Z ziołami smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę, znów chwilkę smażymy, potem dodajemy
Kawa z mlekiemnieduże cebule (u mnie czerwone) 4 łyżki majonezu Kieleckiego 2 łyżki keczupu bio 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól morska, świeżo mielony pieprz świeże zioła do dekoracji: np. tymianek, pietruszka Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Polewamy dwoma łyżkami oleju, posypujemy solą i tymiankiem. Mieszamy, aż całe
Poezja smakuogórek kiszony pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę (można zastąpić ją dymką lub szalotką) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu typu skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Tuńczyka odcedzamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki. Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce
Korniszonki