cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 dużego korzenia selera 1 papryka czerwona natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki majeranku pieprz naturalny do smaku Jak zrobić gulasz z ciecierzycą? Ciecierzycę zalać zimną wodą i moczyć
Kuchcik gotujeMorlińskiej z piersi kurczaka 40 dag świeżych pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 10 dag ostrego żółtego sera np. cheddar Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta chili do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Muszle conchiglioni ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, odcedzić delikatnie przelać zimną wodą
Wanilia i Kardamonkawałek pora 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 szklanki domowego bulionu lub rosołu ½ szklanki pomidorowej passaty 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Szczypta suszonego tymianku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cienką kiełbasę pokroić na grubsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Obraną marchewkę i wydrążoną z nasion paprykę
Wanilia i Kardamonśredniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka listków majeranku Baziółka (nie więcej niż 2 łyżki) kilka listków oregano Baziółka (nie więcej niż 1,5 łyżki) świeżo mielony czarny pieprz i sól 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie około 200 ml domowego soku z kiszonych buraków (często jak go dodaję pomijam dodatek cytryny, tak zrobiłam dzisiaj) Dodatkowo
Słodkie okruszkiPolecam. Składniki: 6 śledzi a’la matjas (solonych) 3 jajka 1 puszka mieszanki groszku, kukurydzy i papryki około 2 łyżek majonezu 0,5 małej cebuli sól i świeżo mielony pieprz do smaku opcjonalnie: por, drobno posiekana biała część (0,5-1 cm, w zależności od grubości) Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy
Słodkie okruszkimąki pszennej 170 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego delikatnego w smaku (słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy) 150 g cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, cynamonu i imbiru, jeżeli czegoś nie lubić to poprostu pomiń około w sumie 500 g dyni i jabłek, może to być 250 g dyni i 250 g jabłek
greenscarfSkładniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 500g mielonego maku 3 białka jaj szczypta soli 4 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła 5 łyżek miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego 150g orzechów laskowych 150g rodzynek 150g płatków migdałowych 50g kandyzowanej skórki
Blog z Apetytempapryka do smaku sos pomidorowy z bazylią świeża bazylia do dekoracji Filety delikatnie rozklepujemy , na niezbyt cienkie kotlety. Powinny mieć grubość przynajmniej 0,5 cm . Doprawiamy solą , granulowanym czosnkiem , mieloną ostrą papryką . Każdy kotlet smarujemy grubo zielonym pesto i układamy na nim pokrojoną mozzarellę , razem z suszonymi pomidorami . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrapiamy sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku
Ogrodnik w podróżyZapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne do naszych łazanek, tyle że zamiast makaronu jest ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty
Niedzielny kucharzkawy dobrej jakości 1/2 laski wanilii 40 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 250 ml spirytusu 95 % 500 ml wody 200 ml świeżego mleka Sposób wykonania : Z mieloną kawę i wanilię pokrojoną na mniejsze kawałki wsyp do czystego większego słoja, zalej spirytusem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na tydzień. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć lekko słojem
Przepisy i porady kulinarneszerokości. Do formy 20x15 cm w której się będą piekły wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojone bataty, wsypać zioła prowansalskie, sól czosnkową, wlać sok z połowy cytryny, paprykę ostrą mieloną. Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty
W Mojej Kuchni Lubięintensywny w kolorze. Idealny do picia, jak i do uszek . Jeśli chcecie, aby barszcz nie zmieniał koloru, we wszystkich fazach produkcji używamy tylko pieprzu w ziarnach (nie dodajemy pieprzu mielonego). Pamiętajcie, że zakwas trzeba zrobić przynajmniej tydzień wcześniej. Składniki na bulion warzywny: 2 marchewki 1 pietruszka pół niewielkiego selera 1 mały por 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście
Smak mojego domugrochu (u mnie połówki zielonego- jakiś taki bio kiedyś kupiłam i się doczekał) 2-3 ziemniaki 2-3 marchewki 1-2 korzenie pietruszki pół selera czubata łyżeczka majeranku łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka lubczyku około 6-8 kulek ziela angielskiego (ucieram je w moździerzu) 3-4 liście laurowe łyżka soli (płaska, używam różowej himalajskiej, a ona jakby ciut mniej słona
greenscarfcały asortyment (ważny do końca roku). Szukajcie przydatnych prezentów pod choinkę!!! Składniki: (śr: 18 cm) -300g mąki orkiszowej typ 700 -150g mąki owsianej (mielonych płatków owsianych) -250g pokrojonych na mniejsze kawałki bakalii (u nas suszone morele, żurawina i śliwki) -7g suchych drożdży -350ml napoju roślinnego (u nas sojowe
Candy Pandasmajerankiem, podana np. z pieczonymi ziemniakami to pyszna propozycja na obiad na co dzień i na Święta. Składniki: 500-550 g polędwicy wieprzowej, szczypta soli, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu, łyżeczka majeranku, łyżka oleju, łyżka masła, cebula. Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na oleju oraz maśle przez 2-3 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polędwicę
Lena Gotuje