Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami Błyskawiczna zupa Tom Yum Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień Składniki: 500 g mielonego kurczaka lub indyka 3 szalotki drobno posiekane 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki Papryczka chili posiekana w paski Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka
Niedzielny kucharzwykorzystania na weekend Składniki na sos boloński: – 2 łyżki oliwy – 2 cebule – 5 łodyg selera naciowego – 1 duża marchew – 200g wędzonego boczku – 1000g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – 1,5 szklanki wina białego, wytrawnego – 2 szklanki bulionu – 6 łyżek koncentratu pomidorowego – 1000g przecieru pomidorowego – 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Be Fit Be Strongwprawka dla tych, którzy chcą się nauczyć ajzatyckiej kuchni. Czas przygotowania: 3 minuty Czas smażenia : 7 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 3 duże Składniki: 500 g mielonego kurczaka lub indyka 3 szalotki drobno posiekane 5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki Papryczka chili posiekana w paski Pęczek rzodkiewek pokrojonych w plastry 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka
Niedzielny kucharzczosnku 10 dag czerwonej soczewicy (ok. 1/2 szklanki) 20 dag ziemniaków litr wrzącej wody liść laurowy 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej, smażyć kilka minut. Dodać utartą na dużych oczkach włoszczyznę i mieszając
Kuchenne zapiski Edytyśrednim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i dusić jeszcze przez kolejne 10 minut. W połowie duszenia doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Takie grzyby można przechować na zimę Umyte słoiki i zakrętki wyparzyć i wytrzeć do sucha. Grzyby nakładać do słoików. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około
Codzienna kuchnia niecodziennacukinią doprawioną dużą ilością pieprzu, kwaśną śmietaną i serem gruyere smakuje wyśmienicie. 250 g świeżego makaronu spaghetti średnia cukinia łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli i sporo pieprzu mielonego łyżka kwaśnej śmietany na każdą pocję 2 łyżki tartego gruyere na każdą porcję świeża bazylia Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię dokładnie szorujemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy
Mienta blogPolędwiczka wieprzowa pieczona aromatyzowana cynamonem. 1 polędwiczka wieprzowa (500 – 600 g), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki chili w proszku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki miodu gryczanego, tłuszcz do smażenia (u mnie masło i olej rzepakowy), Polędwiczkę oczyścić z błon. Przeciąć w poprzek na pół. Cynamon wymieszać z kolendrą i chili. Polędwiczkę natrzeć łyżką miodu, obsypać
królestwo garówpapryka 1 kg pomidorów 2 łyżki oliwy lub oleju 1 mała żółta cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka drobno pokrojonej ostrej papryczki ½ łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Siekana pietruszka, kolendra Cytryna Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do niego umytą paprykę. Piecz
Niedzielny kucharzSchładzamy je w lodówce aby czekolada stężała a kulki nabrały mocy:)) Polecam wyjątkowo smaczny dodatek do popołudniowej kawy. Składniki 500 g ricotty 200 g gorzkiej czekolady na czubek noża mielonego chilli 80 g cukru 100 g mąki kokosowej 2-3 łyżki ciemnego rumu wiórki kokosowe do posypania Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ricottę rozgnieść widelcem, dodać chilli
gotuj ze mnąprostu je rolują, inni zaplatają niby warkocz, jeszcze inni owijają wokół palców. Decyzję o tym, jak mają wyglądać Wasze bułeczki pozostawiam Wam. Ciasto: 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki soli 150 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 żółtko 65 g masła Nadzienie : 70 g miękkiego masła 35 g brązowego cukru
Smaki Na Talerzuwykorzystanie mięsa, domowych wyrobów. Kiełbasa kanapkowa ze słoika Składniki 1kg łopatki ½ kg golonki Około 50ml zimnej wody 25g peklosoli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka żelatyny Wykonanie Do miski wrzucić wszystkie przyprawy
Kulinarne pyszności Molki315l Składniki: 2kg pomidorów odmiany ” lima „ 5 ząbków czosnku 1.5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka nasion kolendry 4 goździki 100g cukru 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka octu Przygotowanie: Z umytych pomidorów usuwamy twarde szypułki, kroimy pomidory na połówki, lub mniejsze kawałki. Do pomidorów dodajemy ząbki czosnku, pieprz, kolendrę i goździki. Stawiamy
NiePieprz.plopakowanie Kaszotto borowikowe Winiary, ok. 300 g dyni hakaido, po 1 małej kolorowej marchwi (trzy kolory, żółta, biała, fioletowa), 2 łyżki oleju rzepakowego, pęczek szczypiorku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka cukru, sól do smaku, chili do smaku, ser żółty np. bursztyn. Przygotowanie: Marchewki i cukinie obieramy. Połowę cukinii trzemy na tarce o grubych oczkach, pozostałą, razem
Moniki Smakołykiteż nie macie takiego wrażenia, że słowo jarskie powoli przechodzi do lamusa, a zastępuje go wegetariańskie i wegańskie?). Jeśli jesteśmy za opcją mięsną do przygotowania farszu najlepiej jest użyć mielonego mięsa. Może ono być wieprzowe, drobiowe lub wołowe, ale w tych dwóch ostatnich przypadkach warto pamiętać, aby dodać do niego nieco tłuszczu, ponieważ obydwa te gatunki są raczej gatunkami
Kulinarne przygody Gatity