mamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy
Kuchnia MagdaLenymamy zbyt wiele czasu na pieczenie ciastek. Słodki marcepan świetnie się komponuje z goryczką orzechów włoskich i razem tworzą pyszny, świąteczny duet... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 150 g masy marcepanowej 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka oleju Wykonanie: Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy
Kuchnia MagdaLenypłatów solonych śledzi 1 cebula 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy sarepskiej (lub innej) 2 łyżki majonezu (u mnie Kętrzyński) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry świeżo mielony pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, przez m.in. 30 minut (wszystko zależy jak bardzo są zasolone). Następnie osuszyć i pokroić każdy płat na 4-5 kawałków. Cebulę
Pasja Smakujajka 100 g cukru pudru 100 g mąki pszennej uniwersalnej lub tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao opcjonalnie 1 łyżka przyprawy do piernika i pół łyżeczki mielonego cynamonu około 40 g czekolady - gorzkiej lub deserowej, startej na tarce o drobnych oczkach dodatkowo cukier puder lub kakao do posypania ściereczki Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni
Cztery Fajeryminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki wystarczające np. do wypieku jednego zwijanego makowca: 200g mielonego maku 250ml mleka 120g płynnego miodu 100g posiekanych, prażonych orzechów włoskich 50g rodzynek 50g prażonych płatków migdałów 100g odsączonej z syropu skórki pomarańczowej 70g masła Dodatkowo: Ok 60ml rumu
Kuchnia w czekoladzietego dodajemy suszony tymianek oraz pół łyżeczki siekanego rozmarynu. Mieszamy. Kurczaka skrapiamy z wierzchu odrobiną oleju i rękami, nacieramy go dokładnie mieszanką pomarańczowo-ziołową. Na koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania. Ziemniaki myjemy porządnie, nie obieramy. Przekładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Po tym czasie gotujemy przez 3 minuty, odcedzamy
Smaczna Stronaskład niż te dostępne w sklepie. składniki: 7-8 filetów śledziowych solonych 1 duży kubek śmietany 18 % 4 kopiaste łyzki musztardy francuskiej 2 łyżki octu 1 łyżeczka kurkumy pieprz mielony do smaku Śledzie wymoczyć w mleku lub wodzie aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć śmietanę. Dodać musztardę, ocet, kurkumę oraz
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1 łyżka selera Rolnik 6 kromek kruchego pieczywa 6 plasterków pasztetu 8 marynowanych śledzi 1 cytryna 1 średnia cebula garść suszonych śliwek 80 g pestek słonecznika pieprz świeżo mielony natka pietruszki Śledzie, śliwki oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pestki słonecznika prażyć na patelni. Cytrynę filetować i pokroić jej miąższ w drobną kostkę. Dodać posiekaną natkę
Kuchnia w oparachwarzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki lub jeszcze drobniej. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule i smaż aż stanie się lekko brązowa. Dodaj pieczarki
Eat me! Fit me!wraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku są rewelacyjne w smaku i nie ukrywam, że jest to jak na razie najlepszy przepis na kotlety schabowe. 6. Zapiekany kalafior faszerowany mięsem mielonym , marchewką i cebulką to pomysł na łatwy i szybki do przygotowania obiad 😀 Jestem pewna, że taka forma podania kalafiora zachwyci i zasmakuje domownikom. 7. Pomysł na obiad, który
Ugotowaćtortowej szczypta soli 3 łyżki oleju ok 1 szkl bardzo ciepłej wody farsz: 20 dag suszonych grzybów leśnych 3 cebule duże olej roślinny lub kokosowy sól pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić uszka z grzybami: Najpierw suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je w wodzie w której się moczyły. Potem studzimy, odcedzamy (wywar zachowujemy
Dorota SmakujeSkładniki: 6 plastrów schabu wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku czubryca czerwona kminek mielony papryka słodka tabasco, ocet winny ,maggi 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki mleka 2 łyżki musztardy 1 … Czytaj dalej Schab w sosie musztardowym
czarrna od kuchnikulek ziela angielskiego – 6 liści laurowych – 1 łyżeczka soku z cytryny – 1 łyżeczka cukru – 1/2 – 3/4 łyżeczki majeranku – 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu – 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: domowe uszka z pieczarkami i cebulką lub paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Buraki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże
Be Fit Be Strongświąteczny stół jest karp z pieczarkami pod ciastem francuskim. Brzmi nietypowo? To nowa forma podania karpia, który przecież tak bardzo kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Farsz jest mielony, w efekcie czego otrzymujemy smakowity pasztecik do zjedzenia solo lub z barszczykiem, na ciepło lub na zimno – przepis tutaj KLIK . około 1 kg filetów z miruny 2 jajka
Smaki Na Talerzu