mielone - 47549 przepisów (strona:1273/3170)

Schab zapiekany w kapuście włoskiej 92

czasie jak robił się schab, przygotowywałam kapustę. Robiłam kiedyś ten schab w młodej kapuście, ale teraz użyłam włoskiej. *1 główka włoskiej kapusty * koper * przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony * smalec * łyżka mąki do zaprawienia * ziele angielskie, liść laurowy * 1 cebula Kapustę posiekałam, sparzyłam i odcedziłam. Włożyłam do garnka i podlałam odrobiną wody. Dodałam liść, ziele i sól. Jak już kapusta

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto łaciate 73

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy 16 g * 1/2 szklanki mleka * 20 dkg masła Ser, żółtka, masło i cukier wymieszałam i włożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Burgery domowe 93

tych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie. Składniki: Na burgery: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości  biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula

Pieprzyć z Fantazją
Sernik chałwowy 81

uwielbiam a takie jej wydanie to….no pyszne to jest i tyle. Moim gościom bardzo smakował, więc nie bazuję tylko na mojej opinii jakby co. Składniki: * 1 kg mielonego białego sera * 40 dkg chałwy waniliowej * 200 ml śmietanki 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Na spód

Pieprzyć z Fantazją
Puszysty mokry sernik 69

lekki i puszysty. Ponoć wychodzą mi smaczne. Dodaje skrzydeł każde dobre słowo przyznam. W takim razie podam przepis na ten mój sernik puszysty. Składniki: Na masę serową: * 1 kg mielonego białego sera * 5 całych jajek * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cały olejek waniliowy * 1 cukier waniliowy * 1 szklanka cukru * 1/2 szklanki oleju * 1 budyń waniliowy  * małe opakowanie śmietanki

Pieprzyć z Fantazją
Zupa krem z batatów 73

duży batat * 15 dkg boczku duńskiego albo surowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 marchew * 3 ząbki czosnku * 1-2 łyżki kwaśnej śmietany * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony Batata i marchewkę obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do garnka i dolałam wody tyle, by przykryła warzywa. Gotowałam pod przykryciem do miękkości. Boczek pokroiłam w kostkę

Pieprzyć z Fantazją
Jajka wielkanocne z łososiem wędzonym 67

pieprz * opcjonalnie musztarda Jaja ugotowałam na twardo i po ostudzeniu przekroiłam na pół wyciągając żółtka. Łososia pokroiłam dość drobno i połączyłam z roztartymi żółtkami. Dodałam serek śmietankowy. Przyprawiłam świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Wędzony łosoś jest słony, więc z przyprawiać należy ostrożnie. Jak już dobrze wyrobiłam masę, zabrałam się za faszerowanie połówek. Na wierzchu układałam po małym plasterku

Pieprzyć z Fantazją
Sernik na zimno – smaczny, szybki i niedrogi 69

mocno się napracować, żeby zrobić coś smacznego. Wykończenie tego sernika, to już jest sprawa własnej fantazji. Tym razem zrobiłam z musem ze świeżo zerwanych truskawek. Składniki: * 1 kg sera mielonego * 2 galaretki np. cytrynowe * 2 galaretki np. truskawkowe * 1/2 szkl cukru pudru – niekoniecznie * paczka herbatników albo biszkoptów * truskawki Dwie galaretki jak w tym akurat przypadku cytrynowe rozpuściłam

Pieprzyć z Fantazją
Izaura -sernik pieczony 68

jaja * 3 łyżki kakao * 1 kostka margaryny lub masła * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * cukier waniliowy Ser: * 4 jaja * 5 łyżek wody * ekstrakt waniliowy * 70 dkg sera białego mielonego * 4 jaja * 1 szklanka cukru * 1/2 kostki masła * wiórki kokosowe do posypania Margarynę, cukier,cukier waniliowy, kakao, wodę rozpuściłam i doprowadziłam do delikatnego wrzenia ciągle mieszałam by cukier rozpuścił się

Pieprzyć z Fantazją
Chałwowy sernik na zimno 92

dumałam jak go zrobić. W momencie kiedy zaczęłam już działać włączyła się moja wyobraźnia i musiałam go zrobić tak jak …mi właśnie wychodziło. Składniki: * 90 dkg sera potrójnie mielonego * 4 chałwy kakaowe każda po 65 g * 330 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 60 ml likieru czekoladowego * 2 łyżki żelatyny * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na spód: * opakowanie

Pieprzyć z Fantazją
Frytki z batatów 63

podkreśliłam ich smak wieloma przyprawami. Użyłam do tego produktów firmy Galeo : papryki słodkiej i ostrej, czosnku, pieprzu i ziół.  Składniki: * bataty * sól * pieprz czarny Galeo * czosnek granulowany bądź mielony Galeo * papryka ostra i słodka Galeo * zioła prowansalskie Galeo * olej do smażenia Bataty obrałam za pomocą obieraczki do warzyw. Pokroiłam w słupki grubości ok. 7 mm.  Włożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z kurczaka pora i pieczarek 78

mięsa kurczaka, pieczarek i pora. Składniki: * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda) * 15-20 cm części pora * 25 dkg pieczarek * 150 ml śmietanki 30% * pieprz czarny mielony * sól ziołowa albo zwykła sól * 1-2 łyżki masła Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso

Pieprzyć z Fantazją
Lazania z boczniakami i szpinakiem 71

Cześć! Odmieniłam moją tradycyjną lazanię szpinakiem i boczniakami. Przypadła do gustu domownikom i jeśli robię lazanię to często w takiej właśnie lżejszej wersji. Robię również z mięsem mielonym  tutaj przepis Składniki: * pół opakowania makaronu lazania * 15-20 dkg liści szpinaku * 30 dkg boczniaka * 30 dkg żółtego sera * 2 łyżki masła * 1 szklanka mleka * gałka muszkatołowa * sól, pieprz * passata

Pieprzyć z Fantazją
Gulasz z serduszek drobiowych 94

czubatą łyżkę majeranku i posoliłam.  W 1/3 szklanki wody roztrzepałam łyżkę mąki i zagęściłam potrawę. Zagotowałam. Kiedy już wszystkie składniki połączyły się, zdjęłam z ognia i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.  Odstawiłam na 15 minut by gulasz z serduszek „przegryzł się”.  Podawałam tym razem z kaszą jaglaną. Można oczywiście serwować z taką jaką się lubi

Pieprzyć z Fantazją
Marynata do żeberek miodowo-musztardowa 87

Składniki: * 1/4 szklanki oleju * 1 łyżka miodu prawdziwego * 2 łyżki musztardy dijon * 2 łyżki ketchupu * 1 łyżeczka ostrej papryki * 1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka imbiru mielonego * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam. Tak uzyskaną marynatą natarłam żeberka i odstawiłam na ok. 3 godziny by przeszły smakiem. Myślę, że jeszcze lepszym

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania