mielone - 47549 przepisów (strona:1265/3170)

Kotlety ryżowo-marchewkowe 117

sojowe , kotleciki z fasoli , burgery z ciecierzycy . Składniki (na 8 sztuk): 3 szklanki (720 ml) ugotowanego białego ryżu 4 duże ugotowane marchewki (około 500 g) 2 łyżki (30 ml) mielonego siemienia lnianego 1/4 łyżeczki (1 ml) kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki (2 ml) kuminu 4 łyżki (60 ml) bułki tartej sól i pieprz do smaku olej roślinny do smażenia

Lamarida.pl
SZARLOTKA DYNIOWA 151

zimne jajko rozm. M 300 g mąki 1 kg obranego miąższu z dyni (u nas hokkaido) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka wody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka mielonego kardamonu sok z 1 cytryny 1-2 łyżki bułki tartej (w zależności od ilości płynu w dyni) masło do wysmarowania formy Jak zrobić? Masło siekam z mąką, cukrem, solą

W kuchni Karmel-itki
Babeczki czekoladowo-serowe 121

czekoladowe: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki cukru 80g kakao 2 szklanki wody 2/3 szklanki oleju 1 łyżka octu winnego Masa serowa: 250g mielonego sera twarogowego 1 jajko 50g cukru 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli       *** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: do miski wsypujemy składniki suche – mąkę, cukier, sól, proszek

Blog z Apetytem
Świąteczne pieczone jabłka z powidłem 135

Będziecie zachwyceni. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Pieczone jabłka podałam na pięknym talerzu  AMBITION . Potrzebujemy: 4 jabłka pół słoiczka powidła śliwkowego 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu Wykonanie pysznych jabłek: 1. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek.  2. Powidło, kakao, cynamon i rodzynki przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. 3. Nadzieniem z powidła napełniamy

Izabelawkuchni
Pieczony kalafior z hummusem 144

proszku 1 łyżeczka curry Hummus: 1 puszka lub duża szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki pasty sezamowej tahini 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Dodatki: pomidorki koktajlowe świeże zioła Przygotowanie: Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb, wkładamy do naczynia żaroodpornego

Smakowity Blog Kulinarny
Chipsy z jarmużu 179

oliwy z oliwek Sól morska do smaku Sposób przygotowania: Liście jarmużu myjemy i odrywamy od zgrubiałej łodyżki. Osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem, a następnie mieszamy delikatnie z oliwą i świeżo mieloną solą (lepiej nie przesadzić z jej ilością J ). Małe kawałki jarmużu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Pasta do chleba z pieczonej dynii, czosnku, papryki i fety 131

czosnkiem Świetny dodatek do kanapek jeśli masz dość wędliny czy sera. Składniki 200 g puree z dyni 1 szt czerwonej papryki 1/2 główki czosnku 1/2 opakowania fety sól, pieprz, mielona ostra papryka do smaku, chilli Wykonanie Paprykę i czosnek pieczemy w piekarniku. Paprykę po upieczeniu wkładamy do plastikowego woreczka, aby łatwiej było ją obrać. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki blendujemy

Mieszam w Garnku
Świąteczny zawijaniec z kajmakiem i powidłem 148

jajka 2 białka 5 łyżek oleju 5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka Na nadzienie: 1 słoiczek powidła śliwkowego 40 dag masy kajmakowej cynamon mielony według uznania Dodatkowo: mąka pszenna do podsypania stolnicy Wykonanie pysznego zawijańca: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Izabelawkuchni
Surówka z kiszonej kapusty + film 121

Surówka z kiszonej kapusty to klasyczny dodatek do dań z rybą, kotletów schabowych, mielonych lub smaczna przekąska do schrupania solo. Jest smaczna, zdrowa z mnóstwem witaminy C i bardzo łatwa w wykonaniu.     składniki na 4 porcje 500 g kiszonej kapusty 1 duża marchew 1 duże jabłko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru kryształu czarny

Smakowite Dania
Carpaccio z kalarepy 103

tarce o grubych oczkach (ja użyłam obieraczki do warzyw). Plasterki kalarepy posypujemy pestkami dyni i serem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem

Kardamonovy
Boczek pieczony 166

Składniki : • płat surowego boczku bez skóry, ok. 2,5 kg • 2 łyżki soli • 1 łyżeczka mielonego pieprzu • 8 ząbków czosnku • 3 łyżki musztardy • 2 łyżki miodu • 2 łyżki nasion kopru włoskiego • 150 g suszonych śliwek Przygotowanie : Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem (kilka ukośnych

KUCHNIA POLSKA
Domowa granola 98

otrębów owsianych 50 g orzechów laskowych lub włoskich 50 g nasion dyni 50 g nasion słonecznika 50 g migdałów (całych,w płatkach lub mielonych) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml miodu 200 ml niesłodzonego soku jabłkowego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik

Wymiar Zdrowia
ZUPA DYNIOWA Z PULPECIKAMI 176

pieczemy w piekarniku ok 30 minut  w temperaturze ok 190°C. W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki drobiowe Orzechy włoskie prażymy na patelni następnie drobno siekamy, pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mielenia mięsa, szalotkę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Zmieloną pierś z kurczaka mieszamy z pokrojoną natką pietruszki, uprażonymi orzechami włoskimi, tartym imbirem

Księga-Smaku
Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy 142

fresca* 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 papryki czerwonej około 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta płatków chili (w zależności jak bardzo pikantne ma być danie

PatiGotuje
Ciasto czekoladowo – orzechowe ze śliwkami 163

Składniki: – 3 łyżki siemienia lnianego mielonego + 9 łyżek gorącej wody – 150 g cukru brązowego – 1 cukier wanilinowy – 3/4 szklanki mleka bez laktozy lub roślinnego – 100 g gorzkiej czekolady bez glutenu – ⅓ szklanki oleju rzepakowego – 1 szklanka mąki ryżowej – ¼ szklanki poszatkowanych drobno orzechów włoskich na tzw. mąkę orzechową – 1 łyżeczka bezglutenowego proszku

I LOVE LIFE