roztopienia. Pizzę należy podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html),
Waniliowe Improwizacjeoliwy z oliwek - 1 cebula - mały ząbek czosnku - 500 g świeżego zielonego groszku (nieobranego) - jeśli mamy wyłuskany, użyjmy około 3/4 szklanki - 75 ml białego wina - szklanka bulionu - świeży, grubo mielony pieprz - 75 g parmezanu Przygotowanie: 1) Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. 2) Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez
Roślinożerni urlopowiczewłaśnie z książki Kaukasis , ale został przez nas zweganizowany. Składniki (4 porcje): - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - 300 g boczniaków - 50 g orzechów włoskich - 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry - 1/4 łyżeczki suszonego tymianku - 1 łyżeczka melasy z granatu (opcjonalnie) - sól, pieprz - nasiona z 1/4 sporego granatu lub połówki mniejszego Przygotowanie: 1) Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę
Roślinożerni urlopowiczełyżki oleju roślinnego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - łyżeczka startego imbiru - pęczek kolendry - łyżeczka soli - 1/4 łyżeczki pieprzu - łyżeczka cynamonu - czubata łyżka słodkiej papryki - odrobinka ostej papryki - łyżka mielonych nasion kolendry - 1/3 puszki ciecierzycy - puszka pomidorów - 750 ml wody - łyżka koncentratu pomidorowego - 3 łyżki kaszy freekeh (można zastąpić kaszą bulgur lub kaszą jęczmienną) - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie
Roślinożerni urlopowiczeziołową :) Sos czosnkowy z oregano Wersja bardzo! czosnkowa Składniki: 200g jogurtu naturalnego 3 duże łyżki majonezu 6 ząbków czosnku łyżka soku z cytryny suszone oregano sól do smaku świeżo mielony pieprz Sos czosnkowo-ziołowy - sposób przygotowania: Czosnek posiekaj i rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Połącz majonez z trzema łyżkami jogurtu, aby rozetrzeć grudki. Następnie dodaj resztę jogurtu, dopraw według
Gary Bez dnaśmietanki 2 łyżeczki miodu lub cukru garść malin liofilizowanych opcjonalnie: wanilia, cynamon Twarożek z malinami - sposób przygotowania: Twarożek połącz z miodem lub cukrem, maślanką (i ew. wanilią i mielonym cynamonem). Na końcu dodaj maliny i wymieszaj. Ot, tyle! :) Jeżeli lubisz - dodaj więcej cukru. Ja się odcukrzam, więc nie przesadzam za słodzeniem. Ilość maślanki zależy od tego jaką konsystencję chcesz
Gary Bez dnazaprosiłam go na warzywa z estragonem... (bo ładnie pachnie) Warzywa z estragonem Składniki: cebula 2 papryki czerwone 2 małe cukinie bakłażan czosnek oliwa świeży estragon suszone oregano sól świeżo mielony pieprz *dodaj swoje ulubione warzywa :) Warzywa z ziołami z patelni - sposób przygotowania: Warzywa umyj i pokrój na cząstki (pamiętaj, żeby usunąć "gąbkę" z pestkami z bakłażana - rozpadnie się
Gary Bez dnażółtymi pomidorami Składniki: duży pomidor czerwony pomidor żółty kulka sera mozzarella listki świeżej bazylii ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ewentualnie suszone oregano i bazylia ewentualnie świeżo mielony pieprz Caprese - sposób przygotowania: Pomidory umyj i pokrój w plastry, lub cząstki. Ser odsącz, pokrój w plastry lub porwij na kawałki. Poukładaj na talerzu. Liście bazylii umyj, osusz, porwij
Gary Bez dnagotuj do czasu, aż marchewka będzie miękka. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości - zmiksuj zupę za pomocą blendera i dopraw szczyptą imbiru, pieprzu cayenne, pozostałym curry, a solą i świeżo mielonym pieprzem - według własnego uznania :) Smakuje pysznie ze świeżym estragonem lub kolendrą i bagietką z masłem czosnkowym! Répétition! Zupę z marchwi gotujemy na wywarze mięsnym ze względu na przyswajalność karotenu, który
Gary Bez dnaefekcie smaczne i sycące danie, które przemyca w sobie sporo warzyw... Dużym plusem jest też jego " jednogarnkowość" :) Serdecznie polecam! Meksykanin z mozzarellą Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego* 1 duża cebula 1 duża marchew puszka pomidorów krojonych** koncentrat pomidorowy puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej puszka kukurydzy 2 zielone papryki 4 duże ząbki czosnku pieprz cayenne curry cukier sól
Gary Bez dnapóźniej zmniejsz płomień i mieszając od czasu do czasu - gotuj, aż nie będzie czuć grudek ryżu. Gęstość reguluj według własnego uznania dodając gotowaną wodę. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz i posieka ny koper.... Koniec, gotowe! :) * obiecuję, że się poprawię i wyeliminuję sklepową kostkę z moich przepisów! Mój ogórku, mój Zielony! Ogórki składają się w 96 % z wody więc
Gary Bez dnaSkładniki: liście bazylii - z całego pęczka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki świeżych orzechów włoskich łyżka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz świeżo mielony Pesto z orzechów i bazylii - sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą blendera i dopraw według własnego uznania solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj soku z cytryny, miodu
Gary Bez dnacebule jabłko marchew pół papryki (sprzątałam lodówkę) korzeń pietruszki mały seler kawałeczek świeżego imbiru 4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego 8 goździków gałązka rozmarynu sól pieprz świeżo mielony pieprz cayenne (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Wszystkie warzywa i owoce pokrój w kawałki (bez obierania!) - im twardsze warzywa - tym mniejsze kawałki. Podgrzej oliwę. Najpierw wrzuć pomidory, żeby puściły
Gary Bez dnacynamonie Składniki: mięso królika w porcjach (ok. 1,2 kg) 4-5 lasek cynamonu 5 goździków 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki oliwy łyżka octu winnego z czerwonego wina świeżo mielony pieprz 2 szklanki owoców aronii 1/2 szklanki soku wiśniowego łyżka miodu szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej Mięso zamarynuj w oliwie, occie, zmielonych goździkach, cynamonie, pieprzu i kardamonie przez
Gary Bez dnagrzybami i pietruszką Składniki: ok 200g grzybów leśnych łyżka masła łyżka czosnku suszonego w płatkach pół dużego pęczka natki pietruszki łyżka octu winnego z czerwonego wina szczypta soli świeżo mielony pieprz makaron żytni razowy - lub inny we wstążkach Sos grzybowy - przygotowanie: Grzyby oczyść i wypłucz pod bieżącą wodą. Włóż do rondla, dodaj masło, szczyptę soli i odrobinę wody. Duś
Gary Bez dna