oraz cynku. Halloweenowa zupa dyniowa - przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 1kg dyni, 2 ziemniaki, 4 jabłka, 2 szalotki, 2 łyżeczki oleju rzepakowego, ząbek czosnku, łyżeczkę mielonej kolendry, łyżeczkę startego imbiru, 300ml bulionu warzywnego, puszkę mleczka kokosowego, sól i pieprz do smaku. 1. Posiekaj szalotki i czosnek. Czosnek warto posiekać kilka minut przed podsmażeniem na oleju
Z notatnika dietetykabyć przechowywana w zamykanych odpakowaniach, np. torebkach lub buteleczkach. Kurkuma w kuchni Jak już pisałam kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw Dalekiego Wschodu - wchodzi np. w skład curry. Mielona kurkuma jest doskonałym dodatkiem wykorzystywanym przede wszystkim do potraw duszonych, zup oraz ryżu. Ja od siebie polecam Wam pyszną owsiankę z kurkumą oraz sok marchwiowy z imbirem i kurkumą
Z notatnika dietetykaniestety nie miałem czasu na prowadzenie bloga. Niedługo dowiecie się więcej, a tymczasem przejdźmy do przepisu! :D Tym razem zaprezentuję Wam tartę na mocno kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów, aromatycznego curdu limonkowego oraz puszystej i delikatnej bezy szwajcarskiej... Pycha! Tarta limonkowa z bezą szwajcarską -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikhansi-theme-font:minor-latin;} 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg białej kapusty 2 cebule 40 dag parzonego wędzonego boczku 20 dag cienkiej kiełbasy sól, pieprz mielony, maggi 1 op. makaronu łazanki olej Kapustę białą kroimy w niezbyt dużą kostkę.Kapustę kiszoną odciskamy drobno kroimy. Obie kapusty gotujemy oddzielnie.Białą w osolonej wodzie. Boczek kroimy
Co w garnkach piszczyfarszu: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej 200 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g chudego wędzonego boczku sól, pieprz czarny mielony, sos sojowy, majeranek - do smaku olej do smażenia Składniki ciasta na pierogi: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki gryczanej 1 i 1/3 szkl. gorącej wody (wrzątek
Codziennik Kuchennycukinia 200 g -olej rzepakowy 10 g -przecier pomidorowy własny 500 ml lub 2 puszki pomidorów bez skórki -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek
Kulinarne przemysleniajego zapachu. Można je również obtoczyć w cieście ryżowym i dopiero usmażyć, ja zrobiłam podstawową wersję. Zapraszam :) Składniki: Papier ryżowy ( mój ma średnicę 20 cm ) 400 g mięsa mielonego z szynki 1 słoik pędów bambusa około 200 g makaronu ryżowego 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej z grzybami ( mun, shiitake) 1 łyżka sosu sojowego chili, pieprz i sól do smaku
Sama słodycz i szczypta chiliDosładzamy miodem, ale nie gdy jest jest jeszcze wrzątek, a dopiero jak trochę przestygnie. HERBATKA Z CYNAMONEM I POMARAŃCZĄ Składniki: 2 ulubione herbaty łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 2 goździki całe, średnie jabłko 1 pomarańcza obrana ze skórki. miód do dosłodzenia Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko
Zdrowie i pysznie na talerzuDosładzamy miodem, ale nie gdy jest jest jeszcze wrzątek, a dopiero jak trochę przestygnie. HERBATKA Z CYNAMONEM I POMARAŃCZĄ Składniki: 2 ulubione herbaty łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 2 goździki całe, średnie jabłko 1 pomarańcza obrana ze skórki. miód do dosłodzenia Do filiżanek włożyć: pokrojone w kostkę jabłko i pomarańcze, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko
zdrowo i aktywnienieduży batat 1/2 avocado kilka oliwek pół pomidora plaster fety świeży pieprz oliwa ( u mnie truflowa – ulubiona ) sos miodowy łyżeczka miodu od UleUli łyżeczka oliwy pieprz świeżo mielony łyżeczka ciepłej wody Zaczynamy od batata, obieramy go, kroimy w kawałki wedle uznania. Przekładamy na patelnię, dodajemy 1/3 szklanki wody i na mały ogniu gotujemy aż batat będzie
Kuchnia na wzgórzuObiad dla wszystkich, którym brakuje czasu. Składniki: -40 dkg gnocchi -30 dkg mięsa mielonego -500 ml przecieru pomidorowego -2 ząbki czosnku -łyżka posiekanej bazylii -łyżeczka oregano przyprawa harissa lub pieprz i płatki chili -sól, cukier -olej -tarty żółty ser Czosnek kroimy na drobno. Bazylię siekamy na drobno. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso. Dodajemy czosnek, bazylię
Maminek kulinarnysama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :) Składniki: * około 700 g żeberek wieprzowych * pół szklanki oleju * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam Skworcu ) * 3 łyżeczki miodu * pół łyżeczki soli Wykonanie: Żeberka podzielić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać olej
Zrób to smacznieKruchy spód: 2 pełne szklanki mąki krupczatki 15 dag masła ½ szklanki cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg tłustego mielonego twarogu np. Piątnica 1/2 szklanki gęstej pulpy z marakui-bez pestek 2 budynie śmietankowe po 40g 16 g cukru waniliowego 20 dag masła 25 dag cukru 6 jajek 1 białko
Wanilia i KardamonChleb pełnoziarnisty orkiszowy na zakwasie, tym razem bez dodatku ziaren, za to na pysznej grubo mielonej mące Wirtas typ3000. Tę mąkę odkryłam już kilka lat temu, byłam nią zauroczona, ale jak to w życiu bywa człowiek pragnie zmian. Taka zmiana nastąpiła i tym razem, wróciłam do starej dobrej mąki, chlebek wyszedł na niej przepyszny. Zamieniając ten typ mąki
Smaczne Zdroweprzed złożeniem możemy dorzucić dodatki jeśli chcemy). Smażymy go kilka sekund i ściągamy na talerz. Na koniec omlet smarujemy pozostałym masłem i posypujemy natką pietruszki oraz ewentualnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy go w towarzystwie ulubionych dodatków. Ja proponuję dobrej jakości szynkę i ser pleśniowy. Smacznego Artykuł Klasyczny omlet francuski pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje