mnie włoskie, ale laskowe czy pekan też będą dobre) 100 g ciemnego cukru trzcinowego (muscowado lub melasowy) czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli łyżka mielonego imbiru łyżka cynamonu łyżeczka startej gałki muszkatowołej (1 gałka) około 150 płynnego słodu może to być syrop klonowy, ryżowy, z agawy, w wersji wegetariańskiej miód) Przygotowanie: Banana zblenduj
greenscarfolejem. Przepis jest dobry, polecam. SKŁADNIKI : Zioła tylko suszone - 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka słodkiej papryki i odrobina ostrej 1 łyżka gorczycy kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego 4 liście laurowe 0,5 l oleju sok z 2 cytryn
Kulinarne Fantazje Marioliminut. Po tym czasie wsypujemy makaron łazanki i gotujemy do momentu, aż zrobi się miękki, czyli około 15 minut może krócej, zależy od makaronu. Na koniec zabielamy śmietanką, doprawiamy mielonym, najlepiej świeżo, czarnym pieprzem i natką pietruszki. Serwujemy na gorąco, jeśli na Wigilię to koniecznie w wazie Smacznego ! Artykuł Świąteczna zupa grzybowa pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżysuszonych 50g śliwek suszonych wędzonych 50g suszonych gruszek 2 cebule 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 10szt ziela angielskiego 3 szt owoców jałowca 150ml czerwonego wina pół łyżeczki cynamonu mielonego 2 goździki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz czarny Jak zrobić smaczny bigos wegetariański: Zaczynamy od cebuli. Obieramy ją, kroimy w kostkę. Następnie rozgrzewamy duży garnek z olejem, wrzucamy
Dorota Smakujezalanych ciepłą wodą dzień wcześniej) 500 g kapusty kiszonej (najlepiej domowej roboty) 1 cebula 1 liść laurowy 2-4 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżka smalcu (lub masła) pieprz mielony 1 - 2 łyżeczki suszonego majeranku ewentualnie kminek (ale my nie lubimy) Jak przygotować ciasto? Mleko podgrzewam, aby było letnie. Dodaję drożdże i cukier, mieszam i odstawiam na 10 minut
W kuchni Karmel-itkiŚwięta jak najbardziej pasuje :). Wymiary formy 25x25cm SKŁADNIKI biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 500g sera białego mielonego 330 ml śmietanki 30% 300ml wrzątku 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru pudru dodatkowo dżem brzoskwiniowy 80g wiórków kokosowych łyżka masła WYKONANIE Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy
Mała w garnku mieszaoleju łyżeczka maku do posypania – opcjonalnie Farsz: 250g kiszonej kapusty 1 średnia cebula 25g namoczonych w zimnej wodzie suszonych grzybów łyżeczka suszonego majeranku 2 liście laurowe 1/3 łyżeczka mielonego ziela sól i pieprz do smaku łyżka oleju Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłego mleka wykruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru oraz około 3 łyżki
Smaczna StronaSkładniki: 150 g ciecierzycy z puszki 60 g wymieszanych śliwek i moreli suszonych 70 g słonecznika łuskanego 2 łyżki tahini 15 g kakao 15 g otrębów 15 g migdałów mielonych … Czytaj dalej Fit batoniki bakaliowe
czarrna od kuchnimożemy wykorzystać jako drobiową wędlinę na kanapki. Jeśli zmielimy lub drobno posiekamy możemy wykorzystać jako farsz do innych dań, czy składnik sałatki. Moim zdaniem warto zrobić;) 1 pierś indyka mielona słodka papryka zioła prowansalskie około 3/4 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym pierś indyczą zwijamy i związujemy kuchennym
Smaki Na Talerzuwiórkami kokosowymi Cytrusowe ciasteczka gwiazdki Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: starta skórka z jednej cytryna 300 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1 jajko 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli 200 g zimnego masła Polewa: 100g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka 20 g masła Wykonanie: Zimne masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto
Kulinarne przygody Gatitypanierujemy po rozmrożeniu. Do przygotowania tego dania użyłam grzybowego farszu Leśnie Skarby. Składniki na naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 szklanka mąki sól, pieprz zioła prowansalskie słodka mielona papryka 50 ml oleju Składniki na farsz: 1 puszka farszu Leśne Skarby 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 500 gram kiszonej kapusty tymianek suszony ok. ½ łyżeczki 3 liście laurowe
Życie zaczyna się w kuchnikapustą. A najlepiej jeśli jest to domowa kiszona kapusta i zbierane własnoręcznie grzyby. Ale nie zawsze można mieć wszystko, ważne że są domowe uszka. Tym razem farsz jest mielony, dzięki czemu łatwiej się go pakuje do ciasta. I mimo, że to praca długa i misterna, ale wcale nie taka trudna jakby się wydawało. Trochę wprawy i gotowe, a barszcz
Bernika - moj kulinarny pamietnikmaślana 110 g miękkiego masła 25 g maki pszennej 15 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mulonego kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Wszystkie składniki miksujemy w misie robota na niskiej prędkości do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do lodówki. Przyprawy można zastąpić dodając 1 łyżeczkę przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata