mielone - 47549 przepisów (strona:1282/3170)

Jak sprawić, by ulubiona kawa smakowała jeszcze lepiej? 139

między innymi: - odpowiedni gatunek ziaren (robusta jest bardziej gorzka, arabica zaś to delikatna odmiana dla entuzjastów kawy z lekko słodką pianką pojawiającą się na powierzchni po jej zaparzeniu), - proces mielenia ziaren (od tego, jaki młynek wybieramy i jak drobno mielimy nasze ziarna, zależy bardzo wiele w kwestii smaku kawy, nie mówiąc już o tym, że niektóre ziarna są przystosowane

Gotujemy i jemy
Sałatka zimowa z ogórków w zalewie octowej 174

zalewie octowej!  Składniki na zimową sałatkę z ogórków gruntowych w zalewie octowej 2 kg ogórków gruntowych 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Mielony pieprz do smaku garść posiekanej natki pietruszki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju Ogórki dokładnie myjemy i według uznania obieramy lub zostawiamy w ze skórką. Następnie kroimy

Gotujemy i jemy
Surówka z pora i marchewki. 156

Składniki : 2 pory 2 średnie marchewki 1/2 pęczka rzodkiewki 3-4 łyżki śmietany 18 % zielona natka pietruszki 1 gałązka selera 1 liść jarmuzu szczypiorek sól  pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   P ory oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w drobną kostkę. Marchewkę myjemy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy ogonki i zieloną nać, ścieramy

Przepisy i porady kulinarne
Fit ciasto dyniowe z ziarnami 201

papierem i wysmarowana olejem I. 1/2 szklanki płatków owsianych 5 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych 50 gram orzechów pekan lub włoskich 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki rodzynek (jeśli lubisz) garść suszonej żurawiny 2-3 łyżki pestek dyni II. 3 jaja L (temperatura pokojowa) 3 łyżki miodu 1,5 szklanki tartej na dużych oczkach

AZgotuj!
SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA 166

słodko-kwaśny, tylko że z dodatkiem sałaty i ogórki zamiast pokrojone w plasterki, starte są na tarce o grubych oczkach. Całość smakuje znakomicie! Świetnie pasuje do kotletów schabowych lub mielonych z ziemniakami lub po prostu z samymi gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 długie ogórki 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka koperku 2 łyżki śmietany

Kuchnia MagdaLeny
SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA 166

słodko-kwaśny, tylko że z dodatkiem sałaty i ogórki zamiast pokrojone w plasterki, starte są na tarce o grubych oczkach. Całość smakuje znakomicie! Świetnie pasuje do kotletów schabowych lub mielonych z ziemniakami lub po prostu z samymi gotowanymi, młodymi ziemniaczkami. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 długie ogórki 1 pęczek szczypiorku 1/2 pęczka koperku 2 łyżki śmietany

Kuchnia MagdaLeny
Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną 113

wrzućcie kostki lodu. Polecam! Składniki: 3 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mleka 1 szklanka przegotowanej wody 2 – 3 łyżki cukru lody śmietankowe lub waniliowe bita śmietana odrobina mielonej kawy do posypania Przygotowanie: Kawę zalewamy wodą, słodzimy, mieszamy i dolewamy mleko. Do szklanek wkładamy po 2 – 3 gałki lodów i zalewamy przygotowaną kawą. Dekorujemy bitą śmietaną

Oryginalny smak
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 153

letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 2-3 łyżki płatków migdałowych 2 -3 łyżki orzechów włoskich Cynamon mielony wg uznania 2 łyżki brązowego cukru 50 g masła Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i wyrabiamy ciasto. Powinno

Kate's Kitchen
Risotto z grzybami leśnymi 134

ryżu Arborio 1 cebula (drobniutko posiekana) 30 g masła 2 szklanki białego wina (użyłam tym razem niebeczowanego chardonnay) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ryż prażymy na suchej patelni tak, by stał się lekko szklisty i zaczął wydzielać delikatnie orzechowy

Kate's Kitchen
Gulasz wołowy z dynią i chilli 135

Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 25 dkg dyni  * 1 papryczka chilli * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 3 łyżki śmietanki 30% * 1 cebula  * 2 ząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * 2  łyżki oleju * natka pietruszki Wołowinę pokroiłam w kawałki

Pieprzyć z Fantazją
Kurczak w musztardzie pieczony z warzywami 163

ziemniaków 2 marchwie pół cukinii pół czerwonej papryki 2 łyżki oleju 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra, majeranek       *** Do miseczki przekładamy musztardę, jogurt, miód oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Tak powstałą marynatą nacieramy mięso z kurczaka i odkładamy na minimum 1 godzinę

Blog z Apetytem
Makaron razowy z cukinią i kurczakiem 258

Makaron razowy z cukinią i kurczakiem to szybki, zdrowe i smaczne danie obiadowe. Taki makaron jest idealny dla wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają. Posiłek ten świetnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli 177

bakłażan: 2 małe bakłażany pół małej makreli wędzonej 1 cebula 2 marchewki 2 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz ziołowy pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić grillowany bakłażan: Cebule siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dusimy aż marchewka zmięknie. Dodajemy koncentrat pomidorowy – miksujemy

Dorota Smakuje
Gołąbki grzybowe w czerwonej kapuście 170

hansi-theme-font:minor-latin;} główka czerwonej kapusty pół szklanki kaszy gryczanej palonej 300 g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz 250 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietanki 1 łyżka mąki Grzyby suszone kilka godzin wcześniej dobrze wypłukać i zalać wodą. Po tym czasie odcedzić a wodę po moczeniu

Kolorowa kuchnia Elki
Przepisy na zdrowe burgery 219

kawał dobrego hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Przepis na zdrowe burgery z pęczaku i indyka Pyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Przepis na zdrowe burgery z soczewicy i grzybów Piętnaście

Niedzielny kucharz