szarpak -karkówka 5 kg / 13 mm -boczek (bardziej tłusty) 3 kg / 10 mm -podgardle 2 kg / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-19 g /kg -pieprz syczuański mielony 2 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 3 g/kg -pomidor suszony płatek 7 g /kg -pomidor z czosnkiem i bazylią
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Słodkie ziemniaczki deser z czasów PRL-u, gdy nie było wyboru czekoladek, pralinek w sklepach. Produkty potrzebne do przygotowania ziemniaczków były dostępne. 2 szklanki mielonych lub zmiksowanych orzechów włoskich, 1,5 szklanki startych/pokruszonych herbatników, 1 szklanka cukru pudru, skórka otarta z 1 cytryny, sok wyciśnięty z jednej cytryny*, 1 łyżeczka kakao, 1 pełna łyżeczka żelatyny, 2 łyżki spirytusu
królestwo garówszczypta soli Składniki na kruszonkę 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki schłodzonego masła Owoce 1 kg mączystych, słodkich jabłek 2 łyżeczki cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Składniki na lukier 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Jak przygotować? Drożdże rozcieram z cukrem, dodaję ciepłe
W kuchni Karmel-itkisprawdziła się idealnie) 3 łyżki oleju – użyłam ryżowego z Kuchnie Świata Na zestaw surówek: Fasolka: 1 puszka zielonej ciętej fasolki szparagowej 1/4 cebuli niewielka ilość oleju pierz czarny mielony do smaku sól do smaku Buraczki: z tego przepisu – buraczki do obiadu Sałata na słodko: kilka liści sałaty jogurt naturalny lub śmietana cukier lub miód do smaku Dodatkowo
Słodkie okruszkizyskuje na smaku i na barwie, a czekoladowy krem nadaje mu słodyczy. Zapraszam na kawałek! Składniki na ciasto o śr. 23cm: – 6 jajek – 100g cukru – 100g mielonych orzechów włoskich – 70g mąki owsianej (bezglutenowej) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na krem: – 250g mascarpone – 200g śmietanki 30% – 100g czekolady
Be Fit Be Strongziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, z pieczywem..... Jak, kto chce. Klopsy z mielonej wieprzowiny, w sosie z pieczarkami i brokułami. 1 kg karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku pół opakowania serka Almette ze szczypiorkiem i cebulką Vegeta, sól, pieprz 2 kostki rosołowe drobiowe np. KNORR lub KUCHAREK 30 dag pieczarek pół główki niewielkiego brokuła
Praktyczna plcukinia 1 sztuka większa, cebula 5 sztuk mniejsze ryż 2 szklanki ogórki zielone 2 sztuki większe, jogurt gęsty 400 ml, cukier 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka koperek 1 pęczek Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę 2,5 cm, olej wymieszać z przyprawą karkówka grill, włożyć kostki piersi
W Mojej Kuchni Lubięolej kokosowy i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać paprykę i cukinię. Doprawić delikatnie solą i pieprzem, dodać też papryczkę chilii. Ja miałam papryczkę suszoną ale można dodać także paprykę mieloną ostrą, ilość wedle uznania w zależności jak lubimy ostre. Warzywa chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Całość razem dusić aż mięso zmieni kolor. Potem wszystko zalać mleczkiem
Monia miesza i gotujeduża marchewka 2 średnie ziemniaki 2-3 szklanki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych świeża natka pietruszki do podania olej roślinny sól i pieprz czarny mielony Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Umytego kalafiora kroimy na koszyczki, wkładamy do większego naczynia, polewamy kilkoma łyżkami oleju, pieprzymy i solimy i mieszamy. Kalafior przekładamy
Lamarida.plDawno, dawno temu w Europie, w tym w Polsce, istniał dość specyficzny system społeczny oparty na hierarchii. Polegało to w skrócie na tym, że jedni mieli więcej praw od innych, co zaowocowało tym, że jedni twierdzili, że drudzy są ich własnością. Kiedy ci drudzy protestowali, pierwsi skutecznie ich do tego przymuszali. Przymuszanie kończyło się często śmiercią, zwłaszcza, że do XVIII(...)temat nawyków żywieniowych w XIX wieku - Zbiór Wiadomości do Antropologii Krajowej Tom VIII. W publikacji dotyczącej jednej wsi na Mazowszu możemy przeczytać. Dawniej jak była pańszczyzna i mieli większą biedę aniżeli teraz, to drobną marchew, pasternak, ćwikłę i rzepę suszyli na zimę. Marchew dzieci gryzły i miały uciechę, ćwikłę kwasili na barszcz, albo tak na ocet napić się, pasternak
Kryzysowa Książka Kucharskaszklanki gęstego jogurtu kokosowego 20 g pecorino (lub więcej - według uznania) 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 0,25 łyżeczki czosnku suszonego 2 szczypty pieprzu świeżo mielonego (do smaku) Sposób przygotowania Boczek i chorizo pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć. W międzyczasie rozbełtać jajko z jogurtem kokosowym i przyprawami. Pecorino zetrzeć na tarce lub pokroić w bardzo
Modern Cave Girlpracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! Gołąbki bez zawijania 400 g kapusty białej 400 g mięsa mielonego 100 g ryżu białego 500 g przecieru pomidorowego 300 ml bulionu warzywnego ((można zastąpić gorącą wodą)) 2 jajka 1 duża cebula przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka, zioła
Przepisy na widelcurozjaśni listopadowe szarugi :) Jesienna zupa krem z brukwi Potrzebujesz: 2 średnie ziemniaki 700g obranej brukwi 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1l bulionu warzywnego 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili pieprz i sól do smaku Do tego: 1 gruszka kwaśna śmietana 2-3 kromki razowego chleba natka pietruszki olej rzepakowy Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie warzywa
Kuchnia w Słońcu Skąpanapotrawę. Dzisiaj proponuję pyszne karasie w zalewie octowej. Jest bardzo delikatny rozpływa się w ustach. 1kg karasi (ok. 4 szt) 1 średnia cebula sok z cytryny sól, pieprz mielony pieprz ziarnisty kolorowy, liść laurowy, ziele angielskie 0.5 szkl octu 10% 0,5 szkl cukru bułka tarta olej mleko Ryby wypatroszyłam i oczyściłam z łusek. Odcięłam
Co w garnkach piszczymasła Muffinki 1 i 3/4 szklanki mąki u mnie orkiszowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego imbiru 1 szklanka pure z dyni 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka Instructions Przygotować kruszonkę: Palcami wymieszać wszystkie składniki. Można zostawić w postaci grudek (i schlodzić
Cooking for Emily