pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 łyżki posiekanych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek itp. 50 ml bulionu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli, zioła prowansalskie olej do smażenia opcjonalnie: 1 łyżka mąki *** Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy *** *** Każdy kawałek nacieramy przyprawami i całość odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Cebulę
Blog z Apetytemzmarnuje! Kurczak w sosie cheddar 4 porcje Składniki: 1 kurczak, około 1 ,4 kg 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki masła 2 łyżeczki soli lub wedle smaku 150 g sera cheddar 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 250 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki
codojedzeniakuchni i już nie potrzebuję innego sprzętu. 1 kg żeberek wieprzowych 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 3 łyżki oleju sól,grubo zmielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liście laurowe, ziele angielskie 450-600 ml lekko słonego bulionu, np. warzywnego majeranek susz warzywny 1 łyżka mąki pszennej Żeberka podzielić na kawałki po 2 kostki. Umieścić
Moje domowe kucharzenieząbki czosnku 1 litr gorącego słonego bulionu warzywnego 4 małe cykorie 2 garści nerkowców kilka gałązek natki pietruszki 1 mała cukinia 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki grubo mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Orzechy nerkowca posiekaj i upraż na suchej patelni. Soczewicę opłucz w zimnej wodzie i odsącz. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy
Delicious Placeżywność, masa promocji :) Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 25 dag margaryny Kasia 5 żółtek z dużych jaj Łyżeczka proszku do pieczenia Ser: Kg sera mielonego 15 dag Kasi lub masła 1 jajko 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru Łyżeczka cukru z wanilią Pianka: ¾ szklanki cukru 5 białek ( pozostałe z ciasta kruchego) Szczypta soli
Takie tam pichcenieprzyprawy gyros 2 łyżki oleju do podsmażenia Sól himalajska do smaku Szczypta pieprzu do smaku Przygotowanie: Plastry pokrojonej karkówki nacieramy z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami-mieloną papryką, przyprawą gyros, tymiankiem solą oraz pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby plastry nachodziły lekko na siebie. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy
Wanilia i Kardamonczosnkowa żółta papryka zielona papryka czerwona papryka żółta cukinia 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonego pesto pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki spora szczypta soli spora szczypta pieprzu łyżeczka wędzonej mielonej papryki (łagodnej lub ostrej wg uznania) Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz wytopi się z mięsa. Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerzyk
Mienta blogprzepyszne rogaliki z ciasta twarogowego, którego struktura bardzo przypomina francuskie. Są łatwe i szybki do zrobienia, a w smaku…niebo w ustach! Polecam. Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików *** Do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz
Blog z Apetytemkurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka) Marynata: 5 łyżek ketchupu (płaskich) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (można użyć klasycznej) 1 łyżeczka majeranku 1 szczypta mielonych liści laurowych (solidna) sól, pieprz 4 ząbki czosnku (średnie lub większe) Czosnek należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie pokryć
Di gotujedania główne oraz przepisy na przystawki . Składniki: 10 dużych pieczarek 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku 50 g boczku w plastrach 1 ser typu mozzarella Sól, świeżo mielony pieprz Natka pietruszki Skórka z połowy cytryny Oliwa z oliwek Koperek Sposób przygotowania: Na początku obieramy pieczarki. Od kapelusza odcinamy ogonki, ale ich nie wyrzucamy. Następnie wewnętrzną stronę kapelusza lekko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis Ciasto orzechowe : Ciasto orzechowe to rodzaj klasycznej babki tylko, że z dodatkiem orzechów. Babka z mielonymi orzechami włoskimi, posypana cukrem pudrem. Ostatnio w niedzielę miałam niespodziewanych gości. Chciałam więc upiec coś na szybko, ale niezbyt klasycznego. Postanowiłam więc do klasycznej babki dodać orzechy włoskie, które już kiedyś otrzymałam od mamy. Takim sposobem w moim domu pojawiło się ciasto
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzepisy na makarony . Składniki: 250 g krewetek 350 g makaronu spaghetti 250 g małży 4 ząbki czosnku 100 ml białego wina (wytrawne) natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz 1 ostra papryczka chili 1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oregano Sposób przygotowania: Na początku gotujemy makaron al dente, zgodnie z zaleceniem na opakowaniu. Następnie w czasie kiedy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekurczaka 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką i kukurydzą ( lub mała puszka groszku i kukurydzy , 2 pokrojone gotowane marchewki ) 2 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietany 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku mąka pszenna , rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu 1 szklanka wody Filety kroimy na plasterki
Ogrodnik w podróżyweekend, więc zdecydowałam się na najprostszą opcję, ciasto ucierane. Potrzebujemy: * 200g masła * 200g cukru drobnego * 4 jajka * 200g mąki * 16g proszku do pieczenia * 100g mąki migdałowej lub mielonych innych orzechów * 50g migdałów w płatkach lub siekanych * brzoskwinie - ja użyłam 14 owoców świeżych, mogą być też z puszki * garść malin (nie są niezbędne) * garść płatków migdałów * cukier puder Wszystkie składniki
I tu będę miała takie teporcje): 20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba (u mnie – mój
Moja pasja smaku