szklanki rodzynek średnia cebula 1 marchewka 1 papryka czerwona 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 4 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek ząbek czosnku łyżeczka kminu łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Kuskus razem z rodzynkami zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i paprykę siekamy
Cynamonowe szczęściemacie w lodówce i to co lubicie najbardziej Zimowy budyń z tapioki przepis na jedną porcję Składniki: 250 ml mleka kokosowego lub migdałowego 45 g tapioki laska cynamonu szczypta mielonego imbiru łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu + ulubiony owoc + sok malinowy + orzechy Sposób przygotowania: Do rondla z grubym dnem wlej 50 ml wody oraz mleko. Dodaj laskę cynamon, szczyptę imbiru
365 dni dookoła kuchniczarnych oliwek – 1/4 pęczka natki pietruszki – 100 ml śmietany 18% – łyżka oliwy z oliwek – 6-8 plasterków szynki parmeńskiej – pieprz, najlepiej świeżo mielony – świeżo starty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przygotuj wszystkie skłądniki. Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki, to muszą być plasterki a nie przeciśnięcie przez praskę, chodzi
nietylkopasta.plPRZEPIS NA KAPUSTA SMAŻONA Składniki na kapusta smażona: ok 300g dobrej kiełbasy wędzonej 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego np rzepakowego lub kokosowego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki majeranku Jak zrobić kapusta smażona: Zaczynamy od przygotowania dużej patelni lub woka (najlepiej z powłoką nieprzywierającą), na którym rozgrzewamy olej. W dalszej kolejności zajmujemy się kiełbasą. Kroimy
Dorota Smakujeziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szczypta suszonego koperku 1 szczypta mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie: Marynata :W misce wymieszałem olej, miód, musztardę. Dodałem przeciśnięty czosnek, odrobinę pieprzu i zioła. Ponownie dokładnie wymieszałem. Marynatą natarłem jagnięcinę. Odstawiłem do lodówki, na 3 godziny
R'n'G Kitchensałat 500 g bardzo małych pieczarek 200 g naturalnego tofu 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w piórka. Tofu kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy kostki
My Chcemy Jeśćrzepakowego 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów krojonych 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka białej fasoli 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy sól, świeżo mielony pieprz, chili, majeranek WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kostkę i przełożyć wraz z cebulą do głębokiej patelni. Dodać olej rzepakowy i smażyć. Kiełbasy
Passions hobbies lifezeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę razem, do momentu aż czosnek straci ostry surowy zapach. Dodajemy na patelnię odcedzoną i wypłukaną fasolę oraz mielony kumin. Wsypujemy sól, wędzoną paprykę i dodajemy 3-4 łyżki wody. Całość dokładnie mieszamy do mocnego podgrzania i skrapiamy sporą ilością soku z cytryny lub limonki – on jeszcze bardziej podbije
Karo in the Kitchensriracha. Wyszło pysznie. Polecam Składniki: – 1kg schabu w kawałku – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki sosu sriracha – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka miodu – świeżo mielony pieprz i sól wg smaku Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie ponakłuwać. Majonez wymieszać z sosem sriracha, miodem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Schab włożyć
Smaki Armineproblemu będą stały na talerzu. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 4 dojrzałe pomidory 100 g sera mozzarella w kulce 1 ząbek czosnku Sól Świeżo mielony pieprz Świeży rozmaryn Opis przygotowania: Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Delikatnie ścinamy z nich górę. Jeżeli posiadają “ogonki” zostawiamy je. Następnie delikatnie i starannie wydrążamy środki pomidorów. Następnie oprószamy je solą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegrzybów farsz : 1 szklanka , pokrojonych , usmażonych na maśle grzybów leśnych ( pisze tak dziwacznie , bo ja swoje zblanszowałam na maśle i zamroziłam , takie pół gotowce ) 2 szalotki 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku masło do smażenia dodatkowo : świeży tymianek do dekoracji i dla zapachu Na patelni , na maśle podsmażamy , posiekane szalotki , jak zmiękną dodajemy do nich
Ogrodnik w podróżywykorzystaniem warzyw z rosołu jest jednak zdecydowanie mniej pracochłonna, szybsza i bardziej ekonomiczna. Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z ugotowanych już warzyw i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało z obiadu, albo generalnie z ugotowanych ziemniaków. W tej roli świetnie sprawdzi się też gotowany kalafior (to nasz hit podpatrzony
Niedzielny kucharzSUROWIEC: -boczek bez skóry najlepiej tłusty, im tłuściejszy tym lepiej PRZYPRAWY: -peklosól 22 g/kg -kozieradka 1 g/kg -jałowiec mielony 1 g/kg -czosnek świeży w plasterkach ilość według uznania WYKONANIE Boczek nacieramy wszystkimi przyprawami kroimy czosnek w cieniutkie plasterki i układamy na boczku. Pakujemy próżniowo. Czas 5 miesięcy w temperaturze 4-6 stopni po 1-2 tygodniach w zależności
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kremówkę, obie
Izabelawkuchni