sprawdzi się w sałatkach. Składniki 200 gram makaronu orzo 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa w zalewie 200 gram żółtego sera w kawałku 200 gram mielonej wołowiny, kupuję taką porcjowaną na tatar tłuszcz do podsmażenia wołowiny ząbek czosnku kawałek pora ok 5 cm szczypiorek sól, pieprz majonez 2 łyżki ostrego ketchupu z papryczką habanero Przygotowanie
Życie zaczyna się w kuchnipęczek koperku 1/2 małego pęczka natki pietruszki malutki pęczek świeżego majeranku 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego pieprzu sól do smaku Ziemniaki gotujemy w łupinkach do miękkości . Zostawiamy do ostygnięcia , a następnie obieramy , delikatnie ściągając skórkę , która sama schodzi z młodych ziemniaków . Każdego ziemniaczka przekrawamy na pół
Ogrodnik w podróżyszklanka oleju+ 0,5 szklanki gorącej wody 600g marchewki 2 szt. średniej wielkości cebule 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego 5 łyżek cukru 2 płaskie łyżki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Przygotowanie: Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na około 4cm kawałki i gotować 20 minut w lekko osolonej wodzie. Fasolka musi pozostać al dente. Po ugotowaniu odcedzić. Oczyszczoną marchewkę
W garach u GosiPolędwiczka duszona w sosie własnym jest doskonałą propozycją na drugie danie i odmianą od standardowych kotletów schabowych czy kotletów mielonych . Polędwica jest jedną ze smaczniejszych części wieprzowiny. Osobiście, bardzo lubię polędwicę wieprzową podaną z ziemniaczkami lub plackami ziemniaczanymi – na zdjęciu jest podana z kopytkami ze szpinakiem . Aby polędwica była smaczna, należy pamiętać o jednej zasadzie – przed smażeniem
Kuchnia Bazyliiłyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Do podania: pikantny koreański sos ssamjang koreański sos na zimno Wykonanie: Najpierw dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Cukinie i grzyby kroimy w grube plastry, a paprykę i brokuła w większe
Lamarida.plczosnkowy „nabierze mocy”, gdy dłużej postoi w lodówce. Składniki: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu (u mnie typu greckiego) 1 ząbek czosnku (można dodać więcej) czarny mielony pieprz – u mnie z Organic Fabryka Smaku sól do smaku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Do miseczki przekładamy majonez. Dodajemy jogurt oraz obrany i starty
Słodkie okruszkiłyżki ziaren słonecznika uprażonych – zobacz jak uprażyć słonecznik 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry dynia marynowana – opcjonalnie sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Jak zrobić sałatkę meksykańską: Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydze i fasolę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce
Dorota Smakujemnie parmezan) – zostawić garstkę do dekoracji 50 g boczku pokrojonego w drobną kostkę pęczek szczypiorku lub dymki – drobno posiekany 8 listków bazylii do dekoracji sól i pieprz (świeżo mielony) Pełny przepis tutaj Nie lubicie sera? Możecie przygotować lżejszą wersję bez sera i dodatków. Focaccia to pyszny klasyk. Do tego wegański! FOCACCIA Z SOLĄ MORSKĄ I ROZMARYNEM Składniki
Ugotowane pozamiataneszklanki ketchupu łagodnego lub pikantnego 1/3 szklanki majonezu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy większa szczypta przyprawy curry szczypta chili sól do smaku do dekoracji płatki migdałowe, mielona przyprawa chili PRZYGOTOWANIE: W miseczce mieszam wszystkie składniki, posypuję migdałami. Dip orientalny gotowy
Zasmakuj Kuchnikostkę lub cienkie paseczki posiekana feta 1 czerwona cebula pokrojona na półksiężyce garść czarnych oliwek koperek i szczypiorek posiekany do posypania świeżo zmielony pieprz słodka i ostra papryka mielona, kolendra, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk sok z cytryny i olej sos jogurtowo-czosnkowy z ziołami (przepis poniżej) lub winegret do polania PRZYGOTOWANIE: Piersi kurczaka umyj, osusz, posiekaj w niewielkie paski
Zasmakuj Kuchniużywam specjalnej butelki i pomimo, że nie jest to konieczna konieczność, to naprawdę ułatwia życie, a już na pewno macerowanie. Reszta, czyli cały proces obsługi jest niezwykle prosty. Świeżo mieloną kawę, wsypują do specjalnego filtra, zalewam zimną wodą i odstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmuję filtr z kawą, dodaje kostki lodu, plastry pomarańczy i gotowe. Później
Fitsweet.memłodej marchewki, 450 g groszku z marchewką, włoszczyzna, śmietana 12% lub 18 % - 330 g, 3 litry zimnej wody, sól i pieprz. ziele, liść. 2. Klops- 500 g mielonej szynki, jajko, przyprawy, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/3 kost. smalcu. -- -- -- Wszystkie składniki oprócz śmietany wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu ~20 min. -- Z mięsa robimy solidne klopsy
chleba naszegopapryki zielonej 1/2 papryki żółtej 5 łyżek sosu sojowego lub teriyaki 2 łyżki sezamu jasnego 1/2 limonki 1 pęczek świeżej kolendry Przyprawy: pieprz, papryka słodka, papryka ostra, imbir mielony Makaron włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw. Fileta z kurczaka umyj i pokrój na cienkie kawałki. Włóż na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię. Następnie dodaj 3 łyżki sosu sojowego
Przepisy na widelcuszczypiorkiem spora szczypta soli szczypta pieprzu ok. 150 g tuńczyka w oliwie (używam ze słoiczka) łyżka oliwy (może być ze słoiczka z tuńczykiem) ok. 2 łyżki świeżego pesto mielony pieprz (używam voatsiperifery, ale może być zwykły czarny lub kolorowy) odrobina świeżej natki pietruszki Ogórki kroimy w plasterki, mieszamy z oliwą, śmietaną, posiekaną dymką oraz pieprzem i solą. Makaron
Mienta blogskóra zacznie się kruszyć. Po usunięciu skóry miąższ kroimy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, octem winnym i drobno pokrojonymi pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarny