mielone - 47549 przepisów (strona:1293/3170)

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką. 172

pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 3 duże jabłka sok z cytryny 1 cukier waniliowy cynamon mielony według uznania Pianka: 2 białka pół szklanki cukru 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta kruchego z jabłkami: 1. Ciasto

Izabelawkuchni
Chłodnik rzodkiewkowy z melonem i kalarepą 151

szklanka pokrojonego w kostkę lub kulki 1 pęczek rzodkiewek, ok. 200 g 1 średnia kalarepa, ok. 120 g 1-2 dymki ze szczypiorkiem 400 g kefiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól i pieprz do smaku Warzywa oczyszczamy, kroimy na mniejsze części. Białą część dymki wraz z melonem, kalarepą, rzodkiewkami i kefirem przekładamy do blendera kielichowego

Kucharzyca
Zupa krem z czerwonej soczewicy na mleku kokosowym 142

wody 1 listek laurowy  1 ziele angielskie 1 puszka mleka kokosowego  przyprawy utłuczone w moździerzu:  1 płaska łyżeczka nasion kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku  szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą na sicie kilkukrotnie, aż woda przestanie mieć mleczny kolor. Następnie szklankę sypkiej

Życie zaczyna się w kuchni
Tzatziki z chrzanem 135

minut. Po tym czasie odciskamy je z wody i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich jogurt, chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki

Kardamonovy
Sos pieczarkowy ze śmietaną 187

minut. Mieszamy i smażymy bez pokrywki, aby płyn odparował. Wlewamy śmietankę, od czasu do czasu mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Mieszamy z natką pietruszki, oraz doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Próbujemy czy nam smakuje i podajemy z tym co lubimy. Dobre rady: – jeśli chcemy podsmażyć pieczarki zawsze smażymy je na dużej patelni, gdyż potrzebują dużo miejsca, żeby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z cukinii i serka wiejskiego 194

Składniki (na 7 kotletów): 0,5 kg cukinii serek wiejski (200 g) 2 jajka 3 łyżki mąki orkiszowej pół łyżeczki soli pół łyżeczki ostrej papryki w proszku pół łyżeczki mielonej kozieradki kilka liści bazylii olej do smażenia Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieścić w durszlaku, posypać solą, wymieszać i odstawić na kwadrans. Do miski dodać serek wiejski

Weekendy w domu i ogrodzie
Łosoś z grilla – pyszny 176

każdy po ok. 350-400g) 2 łyżki ostrej musztardy 1 cytryna 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz W słoiczku umieszczamy: musztardę, sok wyciśnięty z cytryny, sos teriyaki, olej sezamowy oraz roztopione, przestudzone masło. Słoik zakręcamy i potrząsamy dokładnie do połączenia składników i utworzenia sosu

Smaki Na Talerzu
Sałatka z makreli pikantna 147

sałatkę z makreli pikantną: pół małej makreli wędzonej 1 cebula 2 marchewki 2 łyżka masła 2 łyżki oleju 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz ziołowy pieprz czarny świeżo mielony Jak zrobić sałatkę z makreli pikantną: Cebule siekamy drobno i szklimy na maśle z olejem. Marchew ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dusimy aż marchewka zmięknie. Dodajemy koncentrat

Dorota Smakuje
Sałatka włoska 370

marchwi 1 kg cebuli 1kg papryki (może być kolorowa lub tylko czerwona) 3 łyżki soli Zalewa: 3 szklanki octu 10% 2 szklanki cukru 3 liście laurowe 1 łyżka mielonego pieprzu 2 płaskie łyżki gorczycy 1 płaska łyżka kolendry – całej       *** Wszystkie warzywa dokładnie myjemy *** *** Ogórki kroimy w niezbyt cienkie plasterki *** *** Selera naciowego kroimy w kostkę *** *** Cukinię

Blog z Apetytem
Kurczak z włoskiej wyspy Salina 214

będzie piękna podróż pełna głębokich smaków! Kurczak z włoskiej wyspy Salina  Potrzebujesz: 4 udka z kurczaka 1 duży bakłażan sól 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu / 1 laska cynamonu  2 łyżki kaparów 1 duża cebula 2 pomidory malinowe 4 gałązki świeżego tymianku + 2 gałązki świeżego rozmarynu + 1 suszony listek laurowy 1/2 cytryny garść

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szakszuka 199

orientalne przyprawy nadającej jej cudowny smak. Dla mnie to idealna propozycja na śniadanie – sycąca, aromatyczna. Składniki: 3 pomidory 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na oleju podsmażamy posiekany czosnek. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Pomidory dusimy

Życie zaczyna się w kuchni
Kaszotto z kurczakiem i fasolką 161

Warzywa dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować jeszcze przez ok. 7 minut pod przykryciem, do miękkości kaszy i warzyw, raz po raz mieszając. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryka i cynamonem. Na koniec gotowania dodać pomidorki koktajlowe i podgrzewać aż zaczną się marszczyć i zmiękną (około 3 minuty). Serwować na ciepło. Czas przygotowania

Pyry na Gaz
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami (Cheesecake fredda con cioccolato bianco e lamponi) 179

sernika,  tworząc harmonię smaku i aromatu.  Smacznego!  SKŁADNIKI Spód ciasteczkowy 200 g ciasteczek typu digestive 80 g masła Masa sernikowa 650 g ricotty (lub mielonego sera) 250 g mascarpone 125 ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru 100 g bia ł ej czekolady 25 g żelatyny w listkach 1 laska wanilii Dekoracja

La grande e la piccola cuoca
Aromatyczne kotlety schabowe z salsą ananasową 243

Aromatyczne kotlety schabowe z salsą ananasową Składniki:  4 plastry schabu z kością Na marynatę: 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonej kolendry 0,25 łyżeczki cynamonu 2 łyżki octy z czerwonego wina 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Na salsę: pół świeżego ananasa 1 czerwone chilli (łagodne

Codzienne Gotowanie
SAŁATKA ZE SZPINAKU I TRUSKAWEK #talerzdiabetyka 185

porcje : 200g truskawek 200g szpinaku 100g koziego sera 50g orzechów włoskich Dressing: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki płynnego miodu mała szczypta soli (opcjonalnie) odrobina świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie) Szpinak dokładnie umyć i osuszyć, oberwać twarde łodyżki. Same listki delikatnego, młodego szpinaku przełożyć do miski. Truskawki umyć i oberwać szypułki, pokroić w ćwiartki i dodać do szpinaku

Dietolog