osób) 2 czubate szklanki ugotowanego wcześniej ryżu (tyle mi zostało z innego dania, możecie dać mniej, wówczas starczą 2 większe jabłka) 3 większe jabłka cynamon mielony – u mnie od Skworcu około 2 łyżek cukru (można dać więcej lub mniej w zależności od słodkości jabłek) 2 łyżki masła sok z cytryny Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy obrane
Słodkie okruszkiłyżki tahini 2 garście szpinaku ok 100 g 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki curry 1/3 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz do smaku Instructions Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać, czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na kilka kawałków (grubych). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć
Cooking for Emilydodatkami, dobre na wiele okazji. -- Skład: płaty śledziowe, śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-zielona , czerwona cebula 1/2, korniszony 3 średnie, pieprz czarny mielony. trochę koperku i pietruszki. Zalewa: 4 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu, duża cebula -- -- Śledzie odcedzamy
chleba naszegosmaku. Nakrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu, do czasu aż warzywa całkowicie zmiękną. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji, przyprawiając pieprzem, najlepiej świeżo mielonym Serwujemy na gorąco z kaszą lub z serowymi ziemniakami. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wegetariański gulasz a’la mięsny z boczniaków pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyszynki, 3 łyżki oleju z pomidorami i bazylią, łyżka suszonych pomidorów *np. z oliwkami, łyżeczka słodkiej wędzonej papryczki w proszku, łyżka majeranku, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego Przygotowanie: Przyprawy mieszamy z olejem. Z szynki wykrawamy nadmiar tłuszczu. Wiążemy sznurkiem, aby była bardziej zwięzła. Wcieramy przyprawy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na noc. Pieczemy
Lena Gotujekakao ⅓ szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 7 jajek + białko pozostałe z ciasta kruchego 1½kg sera białego trzykrotnie mielonego 1½ szklanki cukru kryształu 1½ szklanki mleka w proszku 1½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 2 budynie waniliowe 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka wanilii w żelu Polewa
Kuchnia w czekoladzieświeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego 2 jajka szczypta soli Nadzienie : 250 g mielonego twarogu (użyłam półtłustego) Cukier wanilinowy Cukier do smaku (Spróbujcie i dajcie tyle ile uważacie za słuszne) ✅ W garnku podgrzej mleko i roztop masło, lekko ostudź
Niezły Młynekmałe słoiczki Potrzebujesz: 1kg gruszek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie aromat) otarta skórka i sok z 1/2 cytryny 3cm świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki agaru (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Gruszki umyj, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. 2. Umieść owoce w garnku z grubym dnem, zasyp cukrem i podgrzewaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszkl. mleka, 2 jajka, 100 ml oleju, szczypta soli, 2 łyżki kawy Inka Krem: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej, 3 łyżki likieru kawowego WYKONANIE Babeczki : Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki, mieszamy łyżką lub widelcem. Wypełniamy papilotki ciastem do wysokości ¾ , na wierzchu. Pieczemy
słodki bratekSkładniki: 200 g brązowego ryżu 400 g ciecierzycy z zalewy 1 mała cukinia 3 łodygi selera naciowego 1 marchewka 150 g zielonego groszku mrożonego mielony kminek korma curry jarzynka 1 … Czytaj dalej Warzywny pilaw z brązowym ryżem
czarrna od kuchnicebula 1 ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 100g korzenia selera 2 papryki czerwone 1 puszka pomidorów siekanych 1/2 papryczki chili świeżej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka czubricy zielonej sól pieprz 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 3 łyżki oleju Jak zrobić zupę ziemniaczaną po bułgarsku: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy olej
Dorota Smakujedodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak 2 większe pomidory (najlepiej malinówki) 160 g tuńczyka w kawałkach około 1 łyżki oleju do podsmażenia składników 1 duży ząbek czosnku mielony czarny pieprz i sól do smaku garść posiekanego szczypiorku opcjonalnie 1-2 łyżki naturalnego jogurtu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory kroimy w większą a la kostkę
Słodkie okruszkiłyżka oliwy 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego Sos: 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 cebula 1 łyżka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonego chili szczypta cynamonu 1/4 szklanki orzechów nerkowca 400 g pomidorów (świeże/z puszki/passaty pomidorowej) 1/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% procent
Kocham..lubię..gotuję..ogórki konserwowe 10 dag sera żółtego edamski lub gouda 1 papryka czerwona 1 mała cebula 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż basmati ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu -uważać aby go nie przegotować , odcedzić, przesypać do miski i wystudzić. Pierś z kurczaka ugotować
Wanilia i KardamonKolejna propozycja na pyszne śledzie. Składniki: 3 filety śledziowe w oleju 1 czerwona papryka 1 pęczek natki pietruszki 50 ml octu ryżowego olej z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchen