kostki masła 1 łyżka śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 7 dag orzechów włoskich Dodatkowo: bakalie nasączone alkoholem Ciasto makowe: Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy(...)ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 min w temp 180°C. Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie. Masa : Orzechy mielimy. Masło ucieramy. Następnie dokładamy do niego śmietanę, cukier i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe. Dodatkowo
Pyszności Słodkościjajek 5 czubatych łyżek cukru 4 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody SER: 25 dag masła lub margaryny 1 kg sera mielonego (użyłam Vitello z Biedronki) szklanka cukru 6 żółtek 2 budynie śmietankowe (na 0,5 l mleka) 0,5 szklanki mleka łyżka żelatyny kilka kropli olejku cytrynowego ORAZ
Pani na deserładniki umieścić każdy oddzielnie w pucharkach p, a wierzch polać doprawionym majonezem. 2. 'Sernik' z makaronem i dżemem brzoskwiniowym, blaszka 20x20 250 g makaronu Kokardki Lubella 125 g twarogu mielonego na sernik 80 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 1 łyżeczka masła 1 słoik dżemu brzoskwiniowego Łowicz cukier puder do posypania Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu
Kraina Miodem Płynącawody Dodatkowo: · majeranek · czosnek · sól, czarny pieprz świeżo mielony Sposób przygotowania: Przygotuj wywar warzywny. Seler, marchew, pietruszkę i buraka umyj, obierz i pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj pora, dosmacz solą, pieprzem, zielem
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: kawałek surowego boczku, ok 3/4 kg, u mnie bez skóry marynata: 1 łyżka pikantnego ketchupu 1 łyżeczka miodu 3 ząbki czosnku mielony kminek pieprz, sól papryka wędzona świeży majeranek … Czytaj dalej Boczek pieczony
czarrna od kuchnimatjas należy je najpierw wymoczyć w wodzie przez 2-3 godziny, wodę zmieniamy w trakcie moczenia. Do składników dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone śliwki i śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dodajemy śmietany. Tak przygotowaną sałatkę można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkisiebie od rana po wieczór. )zapraszam” Uwaga! Wysyłka nagród nastąpi po 2 stycznia! Zwycięzców proszę również o przesłanie informacji jaką kawę chcą otrzymać – ziarnistą czy mieloną. Po ogłoszeniu wyników każdy zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody (imię, nazwisko, adres i telefon dla kuriera) oraz oświadczenia (zgodnego
Słodkie okruszkiPOMOCNICZE -sól warzona 12-13 g/ kg -cebula suszona 3,5 g/ kg lub świeża tarta w ilości 4 razy więcej -pieprz czarny 1 g/ kg -liść laurowy mielony 0,3 g/kg lub cały w ilości 4 razy więcej -smalec -słoiki WYKONANIE Mięso kroimy w kawałki 2-4 cm następnie solimy .Na dużej patelni lub garnku rozgrzewamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.nasion kminku 3 - 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 g suszonej mięty pieprzowej 0,5 g anyżu 0,5 g suszonego majeranku 0,5 g szafranu lub kurkumy mielonej 6 pestek z jabłek 1 l czystej wódki 50 % 30 dkg miodu np. wielokwiatowego Sposób wykonania : A nyż, czarnuszkę , kolendrę , jałowiec, goździk, pieprz i kminek utłuc
Przepisy i porady kulinarnewody (250 g) 125 g masła (ewentualnie margaryny) szklanka mąki pszennej Dodatkowo: około 270 g serka śmietankowego duży pęczek koperku 200 – 250 g wędzonego łososia (na zimno) świeżo mielony pieprz sól Najpierw w garnku podgrzewamy wodę i masło, aż woda się zagotuje, a masło rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i do gotującej się wody wsypujemy mąkę. Odrazu energicznie
PatiGotujenamoczonej na noc i ugotowanej do miękkości w lekko osolonej wodzie *** wody po ciecierzycy nie wylewaj, przyda się jeszcze 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki zataru 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny lub 1 limonki 1 ząbek czosnku 4 łyżki tahini (ok. 50 g) *** tahini możesz przygotować samodzielnie. Ziarna sezamu upraż na suchej patelni
Kucharzycaprzygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem, np. pomidorowym, czosnkowym. 2. Rolada serowa nadziana piersią z kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. 3. Paszteciki z ciasta francuskiego nadziane mielonym mięsem są łatwe i szybkie do przygotowania. 4. Tatar z surowego łososia to świetna przekąska na zimno. Idealnie zastąpi tradycyjny tatar wołowy. 5. Pieczarki zapiekane z warzywami to pomysł
UgotowaćSkładniki: 1 puszka białej fasoli 100 g orzeszków ziemnych 70 g moreli suszonych 20 g kakao 30 g żurawiny 10 g jagód goji 30 g mielonych migdałów Przygotowanie: Morele i … Czytaj dalej Kulki fasolowe
czarrna od kuchniwygląda ta forma :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny niepełna szklanka cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego
Izabelawkuchnibiałego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych * cebulka podsmażona na smalcu * sól, pieprz ziołowy i czarny Wszystko prócz przypraw przepuściłam przez maszynkę. Doprawiłam na końcu. Cebulkę też mielę. Czasami jednak jak zapomni mi się to dodaję cebulkę do farszu jak już maszynka do mielenia jest wyszorowana. Zrobiłam ciasto: Na 2 kg farszu wystarczy 1 kg mąki + do podsypania
Pieprzyć z Fantazją