mielone - 47549 przepisów (strona:1266/3170)

Sałatka z pieczonym burakiem 87

porcje 400g młodego szpinaku 2 duże buraki 4 łyżki pestek słonecznika 1 papryka żółta 100 g sera feta lub koziego pęczek natki pietruszki szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka miodu łyżka oliwy Pieczone buraki z miodem - sposób przygotowania: Rozgrzej piec do 200°C. Blachę wyłóż folią aluminiową. Buraki obierz ze skóry i opłucz. Pokrój w plastry grubości

Gary Bez dna
Zupa krem z pasternaku i gruszek 77

Zupa krem z pasternaku i gruszek Składniki: na ok 6 porcji 2 litry bulionu warzywnego 1-1,5 kg pasternaku łyżka oleju rzepakowego 0,5 kg kwaskowych gruszek świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku sól do smaku Do podania: natka pietruszki grzanki lub pieczone talarki gruszkowe Zupa krem z pasternaku i gruszek - przygotowanie: Umyj gruszki - usuń gniazda nasienne, jeśli

Gary Bez dna
Pasta dyniowa - przepis na zdrowy półprodukt! 80

tylko na jeden sposób? W kuchni niewiele jest rzeczy "tylko na jeden sposób" - i chwała jej za to! Zależnie od przeznaczenia pasty - do pieczenia można dodać odrobinę oliwy, świeżo mielony pieprz, rozmaryn, miód, suszoną paprykę, czosnek.... w zasadzie - czego tylko dusza zapragnie! :) Nie ograniczaj się i poszukaj niecodziennych połączeń - zaufaj swojemu nosowi i kubkom smakowym! One świetnie podpowiadają

Gary Bez dna
Wiosenne (spiżarniane) porządki, czyli zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem 104

ziemniaków i pora z lubczykiem Składniki: 0,5 litra wywaru rybnego (lub innego, który lubisz) 1 kg ziemniaków 1 duży seler 1 duży por ziele lubczyku szczypta soli świeżo mielony pieprz posiekana natka pietruszki do podania Krem z ziemniaków i pora na wywarze rybnym - przygotowanie: Do wywaru dodaj drobno pokrojone ziemniaki i selera, gotuj do czasu, aż delikatnie zmiękną

Gary Bez dna
Zupa krem z białych szparagów 83

dammm... Zupa krem z białych szparagów z sokiem z cytryny Składniki: 500 g białych szparagów 2 duże ziemniaki kawałek selera średnia cebula łyżka masła litr bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa sól morska do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do podania Zupa krem ze szparagów - przygotowanie: Szparagi umyj, usuń zdrewniałe części oraz twarde włókna. Do bulionu

Gary Bez dna
Zdrowa przekąska na wiosnę, czyli chrupiące warzywa z sosem 103

koperkowy: Składniki dla 1-2 osób: 4 łyżki jogurtu greckiego pęk posiekanego kopru Żeby odmienić swój sos , dodatkowo możesz dodać: zmiażdżony czosnek mieloną paprykę słodką sok z cytryny pieprz ... w zasadzie... czego dusza zapragnie! Zwyczajnie wymieszaj wszystkie składniki i zjadaj używając pokrojonych w słupki warzyw :) Nie ma nic prostszego! A jakie są Twoje ulubione warzywa do chrupania? Z jakim

Gary Bez dna
Truskawkowy sos sałatkowy 81

utracił cennych składników. Temperatura lodówkowa uchroni również cukry zawarte w owocach przed... fermentacją :) Sałatkowy sos truskawkowy z octem balsamicznym Składniki: garść truskawek 2-3 łyżki octu balsamicznego szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżeczka miodu Sos truskawkowy do sałatek - sposób przygotowania: Truskawki dokładnie umyj i oderwij szypułki. Umieść w wysokim naczyniu, dodaj miód, ocet i pieprz. Zmiksuj za pomocą blendera

Gary Bez dna
Pasta fasolowa z paloną papryką czerwoną 90

białej) papryka czerwona łyżka masła 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki papryki chilli (ilość według uznania) szczypta słodkiej suszonej papryki szczypta kurkumy pęczek natki pietruszki sok wyciśnięty z cytryny grubo mielony pieprz sól morska do smaku Pasta fasolowa - sposób przygotowania: Paprykę umyj, pokrój w dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni. Tu UWAGA - żeby najlepiej rozwinąć aromat, początkowo nie używaj

Gary Bez dna
Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem 90

tarta serowa ze śliwkami Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem Składniki: 3 garści dojrzałych śliwek (ja użyłam węgierek) 1 świeża ostra papryczka 2 cm korzenia imbiru szczypta mielonego cynamonu pół szklanki wody łyżka octu ryżowego lub jabłkowego Sos śliwkowy - sposób przygotowania: Śliwki umyj, powyjmuj z nich pestki i przełóż do garnka. Dodaj wodę i cynamon, a następnie zagotuj

Gary Bez dna
Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem 94

figi 100g koziego sera (ja użyłam twarogowego) 2-3 garści pestek dyni kilka gałązek świeżych ziół np. natki pietruszki lub kopru 2 łyżki oliwy szczypta soli pieprz czarny świeżo mielony Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do  180°C. Dynię wyszoruj, wydrąż i odkrawaj podłużne kawałki o grubości około

Gary Bez dna
Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku 121

rosołu (przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj , przepis na rosół znajdziesz tutaj ) szklanka mleka 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka startego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu sól do smaku (zależy szczególnie od tego, jak słony jest bulion) 100g surowego wędzonego boczku w cienkich plasterkach Oliwa pietruszkowa listki z pęczka natki pietruszki 1/4 szklanki

Gary Bez dna
Zupa meksykańska 117

naciowego, pół strączka papryczki chilli, małą czerwoną cebulę, 2 ząbki czosnku, puszkę pomidorów pelati, pół puszki kukurydzy, 1,5l bulionu, 1,5 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz, słodką paprykę, mieloną kolendrę, natkę pietruszki, 2 tortille pełnoziarniste. 1. Warzywa umyj, papryki i seler pokrój w kostkę, a papryczkę chilli, czosnek i cebulę posiekaj. Czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, żeby

Z notatnika dietetyka
Sok marchwiowy z imbirem i kurkumą 123

imbiru, gdyż może on nasilać działanie leków. O kurkumie możecie przeczytać tutaj . Sok marchwiowy z imbirem i kurkumą - przepis Do przygotowania soku będziesz potrzebować: 8 marchewek, kawałka imbiru, mieloną kurkumę. Marchew i imbir wyciśnij w wyciskarce wolnooborotwej. Na koniec dodaj do smaku odrobinę kurkumy i wypij. Nie przesadź z ilością przypraw - są one bardzo intensywne w smaku. Najlepiej zacząć

Z notatnika dietetyka
Dodatki do żywności - z czym to się je? 80

użycia nieodpowiednich surowców w procesie produkcji czy stosowania nieprawidłowych praktyk produkcyjnych. Do żywności nieprzetworzonej, czyli takiej, która nie została poddana żadnej obróbce  (nie zalicza się tutaj porcjowania i mielenia mięsa, obierania, rozdrabniania, krojenia, czyszczenia, mrożenia, mielenia, łuskania i pakowania) nie mogą być dodawane żadne substancje dodatkowe poza wyjątkami wymienionymi we wspomnianym wyżej rozporządzeniu. Podział substancji dodatkowych Rozporządzenie dzieli substancje

Z notatnika dietetyka
Domowy bulion warzywny 116

bulionu będziesz potrzebować: 5 marchewek, 3 pietruszki, pół selera, 2 pory, 2 cebule, 5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, pęczek natki pietruszki, sól i pieprz mielony do smaku. 1. Cebule obierz, przekrój na pół i opal nad palnikiem - dzięki temu rosół będzie miał piękną, złotą barwę i nabierze głębszego aromatu. 2. Resztę warzyw umyj, obierz

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania