mocno kokosowe w smaku. Stąd olej czy mleko kokosowe świetnie nadają się do przeróżnych kombinacji smakowych. W tym przypadku mamy do czynienia z kokosem w kilku wersjach. W samym cieście występuje on w postaci mąki kokosowej , oleju kokosowego , musu kokosowego oraz wody kokosowej . Krem zaś zawiera zarówno olej kokosowy , jak i jogurty z mleka kokosowego. Pamiętajcie tylko, żeby do ciasta(...)Cudowne połączenie kokosa i migdałów. Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword rafaello , tort Porcje 12 porcji Czas przygotowania 40 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Ciasto 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki musu kokosowego 4 łyżki wody kokosowej 4 jajka 1/2 szklanki erytrytolu lub innego niskowęglowodanowego słodzidła 1/2 szklanki oleju koksowego 1/4 szklanki wiórków kokosowych
Modern Cave Girlzielonego tygodnia. Ledwo co mieliśmy bowiem dzień św. Patryka, a jutro już pierwszy dzień kalendarzowej wiosny! Same okazje kojarzone z kolorem zielonym. W związku z nadejściem wiosny postanowiłam upiec ciasto na jej powitanie. Jakie? Ano zielone! Jest to zielona keto babka szpinakowo- kokosowa. Równie smaczna co intensywna w kolorze. 🙂 I zapewniam, że nie trzeba się bać udziału szpinaku w słodkim(...)cieście- nie jest on bowiem wyczuwalny. Szpinak w roli głównej Oczywiście świeżego szpinaku o tej porze roku się nie uświadczy, stąd ponowny udział mrożonek w przepisie. Przy okazji przepisu na bajgle z brokułów wspominałam o tym, że na przedwiośniu często korzystam z mrożonek. Jest to bowiem najgorszy w roku moment dla świeżych warzyw i owoców zarówno pod względem jakości
Modern Cave GirlIdealnym pomysłem na świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować(...)dodatkiem cukru i zostawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, wodę, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do misy wysmarowanej oliwą, misę owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie. Rano
Kocham..lubię..gotuję..wcześniej przechowując w lodówce. Natomiast całość składać i nadziewać najlepiej jest maksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny. Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka 200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej(...)mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżka masła Karmel do sklejania piramidy: 200 g cukru 80 ml wody Karmel do dekoracji: 100 g cukru 40 ml wody Przygotowanie: Ciasto parzone: w garnuszku umieścić mleko, masło i szczyptę soli. Garnuszek wstawić na palnik i zagotować całość. Garnuszek z zagotowanym mlekiem odstawić na chwilę z palnika, dodać przesianą mąkę, wymieszać i wstawić
Kocham..lubię..gotuję..delikatne i puszyste bułeczki jogurtowe z pieczarkami i serem to świetna propozycja na ciepłą kolację, ponieważ jedzone na ciepło smakują najbardziej :) Równie dobrze sprawdzą się zapakowane na drugie śniadanie. Ciasto jogurtowe już znane na blogu, piekłam z tego przepisu bułeczki zwykłe oraz kwiat drożdżowy z serem camembert . Serdecznie Wam teraz polecam taką odsłonę jogurtowego ciasta drożdżowego :) Składniki (7-8 bułeczek(...)Ciasto: 225 g mąki pszennej (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe jajo Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: ser żółty do posypania (około
Kocham..lubię..gotuję..przyrządzajcie :P Świeże mają smak i zapach wyjątkowy, szkoda, że tylko sezonowy. Chociaż w tym roku mało ich znajduję, to zawsze coś z nich wykombinuję. Tym razem babeczki z ciasta francuskiego przygotowałam, do których nadzienie z grzybów leśnych i cukinii schowałam. Farsz na ostro doprawiłam, a dno ciasta serem żółtym wyłożyłam. Składniki na ok. 12 babeczek: ok. 2 szt. gotowego(...)ciasta francuskiego, 350 oczyszczonych leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki), 1 niewielka cukinia ok. 350 g, 1 kopiasta łyżka masła klarowanego, 1 duża biała cebula, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, kilka plasterków żółtego sera, pęczek zielonej pietruszki, 1 jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Przygotowujemy silikonowe foremki do pieczenia babeczek. Grzyby kroimy na mniejsze
Moniki Smakołykibyło upalne i ja osobiście nie lubiłam spędzać zbyt dużo czasu w przysłowiowych garach. Teraz temperatura nieco odpuściła, można więc odpalić piekarniki. Dziś zapraszam Was na pizzę na domowym cieście, która jeszcze pozostaje w letnich klimatach, w końcu wrzesień to jeszcze lato. Pizza z burakami i cukinią i dodatkiem mozzarelli jest lekka, łatwa do zrobienia i bardzo apetyczna. Wielbiciele(...)pizze Pizza hawajska Pizza Margherita Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 650 150 g maki żytniej 650 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy
Kulinarne przygody GatityDziś polecam pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc wypadałoby je wykorzystać w cieście. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i chwila relaksu gwarantowana. Ciasto to piekę co roku, uwielbiam śliwki i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Szkoda, że to owoce sezonowe a nie całoroczne, bo mogłabym je jeść codziennie ;) Składniki na blachę(...)budynie śmietankowe * 4 łyżki cukru * 3 szklanki mleka Wykonanie: W misce umieścić mąkę, jajka, pokrojone w mniejszą kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć
Zrób to smaczniepuchaty , z użyciem samych białek. Hmm –pewnie powstałaby kolejna szarlotka na kruchym, gdyby nie brak żółtek- ale- pora była niedziela i późna pora… Słuchajcie – spróbujcie to najbardziej puchate ciasto z jabłkiem jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego bardzo eko ( swoje „papierówki”), aromatyczne (cynamon) i słodziuchne. No bo wiecie zbliża się jesień- więc jabłeczniki: czas -start! Składniki na ciasto: 7 białek, odrobina(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na ciasto wykładamy pokrojone w cząstki papierówki i posypujemy cynamonem. Pieczemy 55 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Domowe ciastaRogaliki serowe z czekoladą Kruche i przepyszne rogaliki z ciasta twarogowego, którego struktura bardzo przypomina francuskie. Są łatwe i szybki do zrobienia, a w smaku…niebo w ustach! Polecam. Składniki: 250g mielonego twarogu ok. 250g mąki pszennej 250g masła 1 jajko czekolada lub krem czekoladowy do nadziania rogalików opcjonalnie: cukier puder do posypania rogalików *** Do mąki(...)dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie *** *** Ciasto dzielimy na cztery części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła. Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kostkę czekolady lub łyżeczkę kremu czekoladowego
Blog z ApetytemCiasto Łaciatek czyli piernik z serem. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Łaciatek – piernik z serem. Połączenie, które wymyśliłam specjalnie dla mojej siostry. Pyszna piernikowa warstwa na maślance z dodatkiem dżemu truskawkowego i serowe łaty, to strzał w przysłowiową 10. Ciasto znikło w mgnieniu oka. Zostały po nim dosłownie słodkie okruszki. A skąd taka nazwa? Jej autorem jest mój(...)kochany siostrzeniec. On jako pierwszy sięgnął po kawałek łaciatka. Bardzo mu smakował, podobnie jak reszcie rodziny. Dlatego polecam i Wam to pyszne ciasto. Bo choć, to nie święta, to osobiście uwielbiam zapach piernika. A w połączeniu z serem… Dla mnie małe niebo na talerzu Spróbujcie i Wy. W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan , który słodzony jest fruktozą. Jest
Słodkie okruszkirodzaj placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka
Proste-przepisy.plwynos, genialny pomysł na Food Truck, a także na drugie śniadanie do szkoły i pracy – Calzone, po pokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka
Proste-przepisy.plLetnie wypieki kojarzą się głównie z owocami. Tak też pod koniec lata nie mogło zabraknąć u mnie ciasta ze śliwkami. Moim zdaniem do śliwek pasuje najlepiej ciasto ucierane, drożdżowe lub kruche. A jak kruche to wiadomo najlepsze na maśle i z dodatkiem mąki krupczatki. Składniki: 200 g maki pszennej 180 g mąki krupczatki 5 żółtek 200 g masła(...)puder do prószenia Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąki dodać zimne pokrojone masło, żółtka, cukry, proszek do pieczenia i na wolnych obrotach zmiksować do połączenia się składników. Z ciasta uformować wałek 2/3 ciasta wyłożyć równomiernie na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33*23 cm. Piekarnik nagrzać góra-dół na 180 stopni i podpiec ciasto na złoto
Ala piecze i gotujeZnalazłam ostatnio doskonały przepis na szybkie i smaczne ciasto do przygotowania bez pomocy miksera. Wystarczy duża miska i łyżka:) Ciasto jest wilgotne, lekko maziste, i, co cieszy mnie w nim najbardziej, jego słodycz przełamują kwaśne owoce. Bardzo lubię takie połączenia. Jeśli Wy również, zachęcam do pieczenia. Ciasto jest tak proste, że wydaje się, iż niczego nie można w nim zepsuć(...)dodajemy rozbełtane jajka, mleko oraz maślankę (w pokojowej temperaturze) oraz olej. Cały czas mieszamy łyżką. Na samym końcu dodajemy wiśnie (mrożone należy najpierw rozmrozić i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto można przyozdobić polewą z roztopionej
Smaki Na Talerzu