ciasto - 162155 przepisów (strona:1263/10811)

Ciasto z makiem, wilgotne i pyszne 170

Bardzo dobre ciasto, nic suche. Bardzo długo zachowuje świeżość. Polecam bardzo. Jeśli chcecie zrobić w większej blaszce to składniki należy podwoić. To ciasto jest na blaszkę o wymiarach 26-20 cm. Ciasto wszystkim bardzo smakowało. Masło z cukrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, za każdym razem wymieszać masę. Jeśli nie macie musu z jabłek, to musiie obrać(...)mieszać. Dodać proszek, do pieczenia, aromat migdałowy i bakalie, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 50-60 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Jak po wyjęciu jest suchy to ciasto gotowe. Zostawić w blaszce 10 minut, następnie

Kuchnia Pokoleń
Chlebek turecki żulik 119

kuchennym blacie do chwili, aż będzie letnie. Mąkę przesiewam przez sitko. Do mąki dodaję rozczyn drożdżowy lub suche drożdże, mleko z melasą, sól, kawę zbożową i wyrabiam miękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze(...)około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciast przekładam na oprószoną mąką stolnicę, formuję podłużny bochenek i przekładam go do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką foremki o wymiarach 12x24 cm. Pozostawiam chlebek do wyrośnięci na około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami 124

kapustą i grzybami. Uwielbiamy je! Tak przygotowane pierogi możecie podać zarówno na Święta, jak i na każde przyjęcie – ja na pewno przygotuje je również na Sylwestra. Pyszne drożdżowe ciasto i szybki, dobrze doprawiony farsz, to podstawa tych pieczonych pierogów. Tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby . Coś cudownego! Idealne rozwiązanie(...)zapomnijcie dać znać jak Wam smakowały drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami z mojego przepisu. Składniki: (na około 80-90 sztuk, w zależności od wielkości pierogów) Na ciasto: 1000 g mąki pszennej + do podsypania 50 g świeżych drożdży duża szczypta cukru szczypta soli 80 g masła lub margaryny 1 i 4/5 szklanki mleka (dwie niepełne szklanki) 2 jajka klasy

Słodkie okruszki
Piernik z masą jabłkowo-kakaową 117

potem nawet porządki przedświąteczne idą niezwykle gładko). Co więcej: ten piernik wcale nie musi dojrzewać- jest idealny niebawem po przełożeniu- więc gdy zjawi Wam się niespodziewany przedświąteczny Gość- ciasto będzie jak znalazł ; ))  A więc: działamy!  Eksperymentem dla mnie było stworzenie nadzienia ( coś a’la czekodżem) i był to eksperyment udany- super skomponował się z korzennymi nutami ciasta. Całość(...)Wlewamy mleko oraz dodajemy kakao, mąke wymieszaną z proszkiem i przyprawę.  Mieszamy, dokładając powidła. Masa powinna być w miarę gładka.  Stopniowo dolewamy ostudzone masło i mieszamy dokładnie. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.  Kroimy na 3 blaty. Składniki na nasączenie ( opcjonalnie) 150 ml whisky 150 ml zaparzonej

Domowe ciasta
MIĘKKIE PIERNIKI NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI (Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI) 107

Przepis na ciasto na piernik staropolski dojrzewający podałam Wam już jakiś czas temu w osobnym poście ( przepis tutaj ). Dziś już najwyższa pora była upiec blaty na tenże piernik, a z pozostałego ciasta upiekłam pierniczki, które uprzednio nadziewałam powidłami śliwkowymi. Wyszły obłędne, pulchne, miękkie. A jeśli nie przygotowaliście wcześniej ciasta na piernik, to nic straconego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić(...)ciasto na całą noc do lodówki i kolejnego dnia zabrać się za pieczenie pierników. Polecam :) Jeśli nie planujecie piec piernika, tylko same pierniki, to proponuję przygotować ciasta z połowy porcji, ponieważ z całości pierników wyjdzie naprawdę sporo. Składniki: * 500 g miodu naturalnego płynnego (użyłam miód nektarowy wielokwiatowy  Huzar ) * 1 i 1/3 szklanki cukru * 250 g masła * 1 kg mąki

Zrób to smacznie
TARTA Z MAKRELĄ 113

Tarta z makrelą to pyszne danie na ciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1  łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 1 sztuka makreli wędzonej 4 ogórki konserwowe 1 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1 pęczek  posiekanego koperku sól(...)pieprz ok. 50 g ser żółtego typu gouda Przygotowanie: Ciasto - mąkę z solą przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm i delikatnie wyłożyć formę

Ciastka - domowe słodkości
PIERNIK PRZEKŁADANY Z MASĄ I KONFITURĄ + FILMIK 164

Piernik przekładany to pyszne ciasto na święta i nie tylko. Najsmaczniejszy po dwóch dniach, kiedy to całkowicie zmięknie. Jest wyjątkowo smaczny z tą masą i dżemem. Można go długo przechowywać lub nawet zamrozić.  Ciasto świetnie się przechowuje, długo jest świeże i pysznie smakuje.  SKŁADNIKI :   3 szklanki mąki  4 jajka 150 g rozpuszczonego masła  3/4 szklanki(...)DODATKOWO :  2 słoiczki dżemu wiśniowego  2 czekolady mleczne lub deserowej  wiórki do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Ciasto - białka ubijamy i odkładamy. Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka i miód oraz śmietanę, ucieramy. Następnie wsypujemy kakao, mąkę, proszek, sodkę i przyprawę do piernika, miksujemy. Na koniec partiami dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 105

smaków, mnie zamarzyło się coś zupełnie innego. Zima jeszcze na dobre się nie zaczęła, a ja zatęskniłam na moment za lekkimi, letnimi smakami. Wiedziałam, że nadszedł czas, by przygotować ciasto, które „chodziło” za mną już od dawna. Spód mocno czekoladowy, ciężki, a przy tym przyjemnie wilgotny, a na wierzchu leciutka, różowa pianka o smaku truskawek. Mus przygotowałam(...)się mocny blender polskiego producenta KERNAU. Truskawki przed miksowaniem rozmroziłam, ale blender jest mocny, o mocy aż 800 W, więc myślę, że i z takimi by sobie poradził. Całościowo ciasto wyszło bardzo smaczne i gorąco je polecam. Ciasto czekoladowe: 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml wody 2 łyżki likieru amaretto 5 jajek

Smaki Na Talerzu
Szybkie ciasto z pomarańczową nutą 128

Szybkie ciasto z pomarańczową nutą Idealne ciasto do kawy czy herbaty. Wyjątkowo proste w przygotowaniu. Szybki i naprawdę pyszny wypiek do przygotowania, którego potrzebujecie kilku podstawowych składników i … łyżki. Tego ciasta nie trzeba miksować. Wystarczy składniki wymieszać łyżką. Przelać do foremki i upiec. Szybkie ciasto z pomarańczową nutą, to mój sprawdzony sposób na coś słodkiego do kawy. Często jest(...)prostu nie mam na nic czasu, a goście są już tuż tuż lub my sami mamy ochotę na coś słodkiego. Wówczas takie szybkie ciasto jest przysłowiowym strzałem w 10. Spróbujcie i Wy. Pozdrawiam i życzę Wam miłego dnia. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 450 TOTA 1 szklanka cukru (można dać ciut mniej) 1,5 łyżeczki proszku

Słodkie okruszki
Idealnie kruche wegańskie rogaliki 129

moim wyobrażeniu idealne rogaliki są wielkości „na dwa gryzy”, kruche i rozpływające się w ustach. Od zawsze powtarzam Wam, że nie lubię wałkować ciasta, a przy cieście kruchym to już w ogóle dramat. Udało mi się i naprawdę jest to najlepsze kruche ciasto jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić i jeść. Daje się bardzo cieńko rozwałkować, nie kruszy(...)się podczas zawijania, a ze ścinków można bez problemu uformować kulkę i ponownie rozwałkować, co pozwala wykorzystać każdy gram ciasta. Z pomocą przyszła mi ukochana Pani Krysia (po raz kolejny zresztą), od której dostałam przepis. Zadaję sobię sprawę, że nie wszyscy są weganami, dlatego podam Wam też przepis orginalny na około 30 sztuk: 3 szklanki mąki kostka masła 2 żółtka

greenscarf
Prosty Świąteczny Piernik z Miodem 118

pudrem. Przepis powstał przy współpracy z marką Diamant. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Świąteczny Piernik z Miodem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 5 dużych jajek 300g płynnego, naturalnego miodu 220g masła – roztopionego i ostygniętego 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka(...)200g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 64% Dodatkowo: około 160g powideł śliwkowych lub konfitury malinowej lub pomarańczowej draże i ciasteczka gwiazdki do ozdoby cukier puder Diamant do posypania Ciasto: 1. Do mąki dodać kakao, przyprawy, proszek od pieczenia, sodę, wymieszać łyżką. 2. Jajka wbić do czystej, suchej miski, dodać cukier puder i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około

Mała Cukierenka
Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta 120

Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta Delikatne, maślane i niezwykle kruche paszteciki z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska i jako dodatek do zup: barszczu, grzybowej, cebulowej, rybnej itp.     Składniki: Ciasto: 350g mąki 200g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 100g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików Farsz(...)ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy *** *** Farsz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i drobno kroimy lub mielimy w malakserze. Odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje

Blog z Apetytem
makowiec na biszkopcie 176

Głosów:5    Średnia:5/5] składniki na ciasto makowe: 1 puszka masy makowej Helio 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki kaszy manny 1 szczypta soli wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz miód. Do puszystej masy dodajemy gotową masę(...)Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka oraz olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy na upieczone ciasto makowe. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
Mini pierogi ruskie z masłem palonym 150

podsmażane, dzieci szczególnie je uwielbiają  i zawsze najszybciej z talerzy znikają. Moje pierożki są mini, na raz, w smaku pycha i doprawione pieprzem kolorowym w sam raz. W cieście delikatnym, które cieniutko rozwałkowałam, farsz z ziemniaków, złocistej cebulki i sera schowałam. Ale to nie ser biały twarogowy, tylko śmietankowo kanapkowy - ser solankowy, który sprawia, że farsz jest wyjątkowy(...)przecież wszyscy je uwielbiają, ale szczególnie dzieci słabość do nich mają. Duże pierogi szybciej ulepimy, ale rozmiarem i tak pysznego smaku nie zmienimy, nie kształt tu decyduje, bo t ciasto w połączeniu z farszem  i masłem czaruje. Talerze zielone  pięknie wyglądają , kolorem przyciągają, na nich jeszcze lepiej wszystko smakuje, a takie i wiele innych

Moniki Smakołyki
Prześniak - ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 151

jest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki pszennej(...)jajka rozm. L * 3/4 szkl. wody ciepłej * 1/4 szklanki maku * 1 łyżka cukru do zaczynu Do posmarowania ciasta: * 1 jajko * 1/4 szklanki mąki Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru. Obrałam i starłam buraka na tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam

Pieprzyć z Fantazją