ziemia długa i szeroka, tak często cupcake -i i muffiny są ze sobą mylone. W naszym rodzimym języku, często nazywamy wszelkie małe, jednoosobowe ciasta po prostu babeczkami . Jednak różnice pomiędzy cupcake-ami i muffin-ami jest znacząca. Aby raz na zawsze rozwiać wasze wątpliwości , poniżej przedstawiłam definicję i krótki rys historyczny każdej z omawianych pyszności: Cupcake, czyli babeczka(...)Przywędrowała do nas z Ameryki Północnej . Początkowo kojarzona była z małym ciastkiem pieczonym w filiżance , stąd wzięła się angielska nazwa tego przysmaku, czyli cup -filiżanka i cake -ciasto. Babeczki dyniowe z kremem MilkyWay Dyniowe cupcake Obecnie nazwą tą nazywamy małe , miękkie ciasteczko/tort, który przeznaczony jest dla jednej osoby , jako jedna porcja. Najczęściej pieczona jest w papierowych papilotkach , w blaszce
SmartBake.plCiasto czekoladowe z jabłkami / Chocolate Apple Cake Dziś zapraszam na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z jabłkami . Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, upieczecie je wprost błyskawicznie. Przepis nie wymaga bowiem użycia miksera. Wszystko wystarczy tylko wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto długo pozostaje świeże, dzięki dodatkowi owoców. To świetny wypiek dla początkujących. Do mojego czekoladowego ciasta użyłam ciemnej czekolady(...)mlecznej lub białej - warto jednak wtedy zredukować trochę ilość cukru. Do wypieku świetnie sprawdzą się również orzechy, rodzynki czy suszona żurawina. Z czekoladą wspaniale smakuje również skórka z pomarańczy. Ciasto nie jest wysokie, ale jeśli wolicie, by było trochę wyższe, możecie upiec je w mniejszej blaszce. Duża blacha ciasta czekoladowego z jabłkami to idealny początek weekendu. Polecam, smacznego:) Polecam
Lekcje w kuchniłyżeczką miodu, dodać 100 ml wody i 100 ml jogurtu oraz 1 łyżkę mąki, wszystko wymieszać i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Następnie wszystkie składniki na ciasto wymieszać (czyli jeśli zrobiliście zaczyn ze świeżych drożdży, to należy dodać pozostałe 100 ml jogurtu oraz zaczynem), zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić(...)minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C. Blat posmarować olejem, wyjąć ciasto i przerobić chwilę, a następnie uformować długi wałek o wymiarach 60 cm na 8 cm. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Utworzony wałek z ciasta mocno posypać mąką, ostrym nożem odcinać bułeczki ( wielkość zależy do Was ), ja przygotowałem 10 sztuk. Bułeczki układać na blaszce
KUCHNIA POLSKAPowstanie tego chlebka to doza eksperymentów, zamiany, obserwacji ciasta i jest. To jeden z moich ulubionych chlebków na zakwasie, z dużą ilością mąki żytniej, ale nie jest klejący dzięki dodatkowy mąki pszennej pełnoziarnistej. Pyszny, zdrowy, łatwy. Jeśli masz dużą ilość gotowego zakwasu to możesz pominąć pierwszy etap i zrobić chlebek tak naprawdę przez kilka godzin. Jeśli nie masz aż tyle(...)zakwasu to wieczorem wyjmij zakwas z lodówki, po 3 h dokarm go tworząc zaczyn a następnego dnia rano zrób właściwe ciasto. Możesz je zostawić nawet na 8 h, tak aby po powrocie z pracy wstawić chlebek do piekarnika. To lubię, wszystko zaplanowane i gotowe wtedy kiedy potrzebujemy. W najbliższych tygodniach przygotuję Wam jeszcze więcej przepisów chlebowych i bułkowych dostosowanych
nietylkopasta.plposzukiwaniach, udało mi się dostać w sklepie drożdże, to nadrabiam ostatnio przepisy z drożdżami w roli głównej. Tym razem powstała pyszna pizza z patelni z parówkami zatopionymi w brzegach ciasta. Zrobiłam ją na patelni, żeby nie odpalać piekarnika w te ciepłe i słoneczne dni i nie nagrzewać dodatkowo mieszkania. Jeśli ktoś jednak woli, to można ją oczywiście przygotować w piekarniku(...)miseczki. Dodałam cukier, łyżeczkę mąki i letnie mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na kilkanaście minut. Resztę mąki i sól wsypałam do miski. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniotłam jednolite ciasto i odstawiłam je do wyrośnięcia. Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroiłam. Razem z pieczarkami przesmażyłam ją na niedużej ilości oleju. Usmażone przyprawiłam solą
Waniliowe Improwizacjejeden z najbardziej znanych przepisów Jeffreya Hamelmana, największego na świecie autorytetu w dziedzinie pieczenia chleba. Jest to chleb na zakwasie, więc wymaga przygotowania zaczynu dzień wcześniej. Ciasto na chleb będzie wymagało poświęcenia mu nieco uwagi, mam tu na myśli konieczność składania go trzykrotnie w trakcie wyrastania. Składanie ciasta polega na rozciągnięciu go na płasko i złożeniu czterech boków do środka(...)kopertę. Proces ten ma na celu usunięcie nadmiaru dwutlenku węgla, wyrównanie temperatury w cieście (zagniata się cieplejsze brzegi do środka) oraz wzmocnienie struktury, co ma znaczenie podczas pieczenia. Tak dopieszczone ciasto odwdzięczy się w postaci chleba o grubej chrupiącej skórce i puszystym i miękkim wnętrzu. Ja piekę ten chleb w garnku żeliwnym i bardzo polecam ten sposób. Ale można też
Smakowity Blog Kulinarnyosoby na diecie bezlaktozowej. Mimo tego że są na zakwasie, da się je zrobić w kilka godzin. Wystarczy kilka sztuczek, które zdradzam w przepisie niżej. Składniki (na 8 sztuk): Ciasto 350 g mąki typu 650 100 g aktywnego zakwasu 8 g soli 120-150 g ciepłej wody (zależy od ilości wody w zakwasie, wilgotności mąki i otoczenia) Dodatki 2 cebule(...)Dolać 100 g ciepłej wody i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Odstawić na kwadrans pod przykrycie do autolizy, żeby białko mąki zaczęło pracować. Dolać 20 g ciepłej wody i wyrobić ciasto ręcznie. Powinno być gładkie, więc jeśli zachodzi taka potrzeba, trzeba dolać więcej wody. Odstawić ciasto, by zakwas zaczął pracować. Przykryć je wilgotną ściereczką. Po godzinie zwilżyć ręce w ciepłej wodzie
Weekendy w domu i ogrodzieprzepis na pyszny domowy chleb. Chrupiąca skórka i miękki środek. Dla mnie coś cudownego. Taki pszenny chleb przygotowuje się naprawdę prosto i wyjątkowo szybko – nie licząc czasu wyrastania ciasta, ale to nie ominiecie Osobiście uwielbiam ten chlebek. Udaje się zawsze. Pamiętajcie tylko by dobrze wyrobić ciasto i poczekać aż urośnie. Nie skracajcie tych czasów, bo od tego zależy późniejszy(...)cukru i mieszamy. Odstawiamy na 3-4 minuty. Po tym czasie całą zawartość szklanki dodajemy do reszty składników. Wstępnie mieszamy składniki drewnianą łyżką, a następnie przez kilka minut wyrabiamy ciasto ręką (w razie potrzeby rękę podsypujemy delikatnie mąką). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je do miski. Przykrywamy np. ściereczką lub zakrywamy folią spożywczą
Słodkie okruszkipełnoziarnistą. Ja lubię wszelkiego rodzaju ziarenka w chlebie, dlatego teraz sypnęłam siemię lniane. Możecie dodać dowolne ulubione ziarna. To co ważne przy robieniu tego chleba, to konieczność dwukrotnego składania ciasta w pierwszych 40 minutach wyrastania. Wystarczy brzegi ciasta składać do środka misy – coś jakbyśmy składali kartkę w kopertę. Dzięki temu, mamy ładnie wyrośnięty miąższ. Skórka jest chrupiąca, co zawdzięczamy(...)szklanki ciepłej wody wraz z łyżeczką cukru. Odstawiamy aż drożdże ruszą na ok 20 min. Do miski wsypujemy mąki, drożdże, oliwę i sól. Wlewamy 100 ml wody. Wyrabiamy ciasto ok 5 min. Ja robię to robotem. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy wody. Ciasto ma być lepkie. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2h. W ciągu pierwszych 40 min, pamiętamy
Mieszam w GarnkuPyszna i najlepsza domowa pizza krok po kroku. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Ciasto jest miękkie, elastyczne i łatwe do wyrobienia. Przepis na ciasto z którego wyjdą nam 2 pizze o średnicy 32 cm. Możemy również zrobić jedną o średnicy 50 cm wtedy ciasto wyjdzie nam grube jak w pizzy pan. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji(...)osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 760 g mąki 450 ml ciepłej wody 25 świeżych drożdży (7 g suchych) 1½ łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju SKŁADNIKI SOSY: 200 ml passaty pomidorowej 200 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii
karolgotujecukrem, wymieszać i odstawić aż się rozpuszczą Do miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę składników wraz z drożdżami Składniki wymieszać łyżką Następnie wszystko przełożyć na blat i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy przez minimum 5 minut. Można lekko podsypywać mąką (jak najmniejszą ilością) ciasto jest elastyczne i miękkie ale nie powinno się mocno kleić do blatu. Następnie ciasto przełożyć(...)ponownie do miski , przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. ( ok 30 minut) Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy ponownie na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy go na 8-9 części. z każdego kawałka uformować kulkę. Aby uzyskać mniej-więcej równej wielkości zajączki można kawałki ciasta odważyć( u mnie każdy kawałek miał
Andzia PichciUwielbiam ciasta czekoladowe. Niedawno uświadomiłem sobie, że jeszcze robiłem brownie z ciecierzycy, postanowiłem więc to naprawić. Efekt wyszedł wyśmienity! Brownie (ciasto czekoladowe) z ciecierzycy – paleo, bez glutenu (bez zbóż), bez nabiału (laktozy i kazeiny) – przepis: ciecierzyca – 2 szklanki (konserwowej albo gotowanej) kakao – ½ szklanki miód – ½ szklanki jajka – 4 (zobacz też: Zamiast jajek ) mąka kasztanowa(...)namoczyć i dzień później ugotować na parze. Samodzielnie ugotowana ciecierzyca (szczególnie gotowana na parze ) jest zdecydowanie bardziej sucha niż ta z puszek, dlatego może się okazać pomocne dodać do ciasta nieco mleka (zwykłego albo roślinnego) albo samej wody – zależnie od tego, jakie jedzenie tolerujesz. Najprościej wszystkie składniki poza sodą zblendować razem. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstego kremu
PaleoSMAKWymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować(...)więc lepiej użyć większego słoika, resztę ciasta rozłożyć do keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Keksówki przykryć ściereczką, położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 5-8 godzin. Chleb powinien trochę urosnąć. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika. ustawić 175 st. C z termoobiegiem na 50 -60 min (zależy od piekarnika). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wyjąć z keksówek
moj przepis napozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy partiami dodawać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Uwaga nie można w tym celu użyć miksera, ponieważ ciasto straci pęcherzyki powietrza, nie urośnie i nie będzie puszyste. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania
moj przepis na