ciasto - 162155 przepisów (strona:1252/10811)

Drożdżówki truskawkowe 78

Czas czytania: 2 min Miały być jagodzianki, ale okazało się, że jagody zniknęły! Ciasto już pięknie wyrosło… i co tu włożyć do środka, czy może zrobić tylko z kruszonką?! Truskawki na szczęście nie zniknęły powstały więc pyszne drożdżówki truskawkowe. Przygotowując ciasto, nie przeraźcie się, będzie ono dość klejące, ale takie powinno być, nie dosypujcie więcej mąki, nadmiar mąki sprawi(...)borówkami, szaleństwo dozwolone, wreszcie lato!!! Smacznego! Print Drożdżówki truskawkowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne drożdżówki z truskawkami. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, truskawki Prep Time 40 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 10 Author Anna Ingredients 130 ml mleka 50 g masła 2 duże jajka

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb wiejski 72

różnica, ten przygotujecie w ciągu kilku godzin i to bez potrzeby nastawiania zaczynu. Bardzo wygodne jest to, że wszystkie składniki umieszczamy od razu w misce miksera, a następnie zgniatamy ciasto. Później pozostaje wyrastanie i pieczenie. Po upieczeniu i wystudzeniu można rozkoszować się jego smakiem. Pyszna dość gruba chrupiąca skórka i wspaniały środek z mnóstwem nasionek słonecznika i siemienia lnianego. Pieczywo(...)słonecznika Dodatkowo olej do wysmarowania formy otręby do wysypania formy szklanka kostek lodu Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, zacząć od wody, zakwasu, a następnie pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać końcówką typu hak przez 5 minut na średnich obrotach, następni miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, można dłużej. Formę o wymiarach

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb błyskawiczny 81

potrzeba ich aż tyle zmniejszyłam wiec ich ilość o połowę. Chleb piekłam już kilka razy i za każdym razem coś dodawałam lub zamieniałam i tak: Można dodać do ciasta jagody goji, lub rodzynki. Panuje również dowolność w zmianie mąk (propozycje podałam w przepisie) chleb w każdej wersji wychodzi fantastyczny! Miąższ jest mięciutki i długo pozostaje świeży, a to dzięki dodatkowi(...)tartce 25 g miękkiego masła lub olej roślinny 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 2 łyżki octu balsamicznego lub słodowego 2 łyżeczki soli morskiej (płaskie) Opcjonalnie Do ciasta chlebowego można dodać 2 łyżki jagód goji lub rodzynek Instructions Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o bardzo drobnych oczkach - takich jak na placki ziemniaczane. Do miski odmierzyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb codzienny 82

Zaletą tego przepisu jest przede wszystkim smak chleba, który na pewno Was zachwyci. Miąższ chleba jest obłędnie sprężysty i bardzo smaczny, a skórka tak chrupiąca, jak żadna inna. Przygotowanie ciasta trwa pięć minut i co ważne w tym przepisie nie musicie przygotowywać rozczynu, a później ciasta właściwego podwójnego wyrastania itd. Tutaj wystarczy wymieszać składniki i przełożyć je od razu(...)drożdże wymieszać, następnie dodać sól i cukier oraz mąkę żytnią, wymieszać najlepiej łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę pszenną i ponownie wymieszać tak, aby w cieście nie było grudek mąki. Przygotować formę o wymiarach około 24 x 13 cm, wysmarować olejem i obsypać jej wnętrze otrębami. Do foremki przełożyć ciasto, wyrównać wierzch przy pomocy łyżki namoczonej

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietka orkiszowa 99

szybko we własnym piekarniku. Przepis na bagietkę powstał właśnie w takich okolicznościach. W poniższym przepisie podaję dwa sposoby na jej wykonanie pierwszy to klasyczny z czasem potrzebnym na wyrośnięcie ciasta. Drugi jest błyskawiczny. W błyskawicznej wersji po wymieszaniu ciasta od razu formujemy bagietki, a następnie garujemy. Garujemy w lekko nagrzanym piekarniku, a po 20 minutach bagietki powinny być wyrośnięte. Teraz(...)dodatkiem miodu i łyżki mąki (z przygotowanej mieszanki) odstawić na 5-10 minut, aby drożdże się spieniły. Następnie całość wlać do miski z mieszanką mąk, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w mikserze trwa to około 5-7 minut), ciasto wyrabiamy przy pomocy końcówki typu hak. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny szybki 85

szybki to przepis, który powinien spodobać się wszystkim miłośnikom domowego pieczywa. Przepis jest naprawdę bardzo szybki do przygotowania i nie wymaga użycia miksera, wystarczy łyżka do mieszania 🙂 Do przygotowania ciasta użyłam mąki pszennej typu 650, ale oczywiście możecie również użyć mąki typu 450 lub 500. Wyjątkowego smaku dodaje zakwas żytni, który dodajemy do ciasta. Jeśli macie w lodówce zakwas regularnie(...)dokarmiany to można użyć go bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Jeśli jednak zakwas dłuższy czas nie był dokarmiany, to zanim zabierzecie się za przygotowanie ciasta, koniecznie zasilcie go solidnie. Sprawdzicie też, czy zakwas żyje. O dokarmianiu i przygotowaniu zakwasu żytniego możecie przeczytać w tym przepisie . Chleb zasiliłam niewielką ilością drożdży , które przyspieszają wyrastanie chleba. W czym piec chleb? Mój upiekłam

SprawdzonaKuchnia.pl
Bajgle 83

zjeść jeszcze ciepłego bajgla zupełnie bez niczego i cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Pracę nad bajglami można rozłożyć na dwa dni, a wtedy pracy nie będzie wiele. Po wyrobieniu ciasta i godzinnym wyrastaniu przystępujemy do dzielenia i formowania bajgli, następnie układamy je na blaszce i wstawiamy do lodówki, a po minimum 6 godzinach można przystąpić do obwarzania i pieczenia. Gorąco(...)miękkim wnętrzem, pycha! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword bułki Prep Time 45 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 32 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 8 g soli morskiej 4 g drożdży instant lub 10 g świeżych 265 g wody Składniki dodatkowe 30 g miodu na każdy l wody dowolne nasiona

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z Malinami i Kremem Mascarpone 72

400g malin (mogą być mrożone), 2 galaretki malinowe. Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz cukier. Wbić całe jajko i zagnieść na ciasto. Gładką kulkę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Formę na tartę 24 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać na 190 stopni, ciasto rozwałkować na grubość(...)Można to zrobić na papierze do pieczenia, a następnie ciasto z papierem przenieść do formy. Odwracamy papierem do góry i wykładamy nim spód oraz boki formy, odklejamy papier. Ciasto w formie należy delikatnie obciążyć, aby nie podniosło się podczas pieczenia. Może to być folia aluminiowa lub papier do pieczenia z soczewicą, lub grochem łuskanym. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika

Przepiski.pl
148. Różowe szaleństwo, czyli ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem waniliowym pod owsiano-razową kruszonką 148

którzy go nie lubią. Wspaniałe jest w nim to, że nawet z jego obierek można wyczarować przepyszny kompot i zrobić mały kroczek w kierunku zero waste💔.  Robiąc te ciasto nie żałowałam ani masła, ani cukru ani zwykłej mąki pszennej, jednak połasiłam się na element lekko zdrowszy i swój wypiek posypałam kruszonką z mąki razowej, płatków owsianych i oleju kokosowego(...)finalnie muszę powiedzieć, że zrobiło to pyszną robotę. Ja w moim cieście się wprost zakochałam, ile kawałków zjadłam od wczoraj nie zliczę (i nie chcę zliczać) dlatego z całego serca polecam go Wam - z reguły, że sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Proste i szybkie ciasto, które skradnie Wasze serca i podniebienia.. zapraszam :) Julia Składniki:  (na prostokątną blachę

Symfonia Smaków
Sernik z rabarbarem 99

Sezonowy lekki sernik z rabarbarem i truskawkami . Ciasto kruche : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, nadzienie rabarbarowe : 800 g rabarbaru, 2 – 3 łyżki cukru, 1 cytryna, masa serowa : 600 g twarogu półtłustego, 3 jajka, 3 łyżki (40 g) cukru pudru, 500 ml śmietany kremówki 30%, 3 łyżki mąki ziemniaczanej (35 g), galaretka(...)truskawek, galaretka truskawkowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ciasto kruche : m ąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Rabarbar : rabarbar obrać i pokroić w kawałki o długości ok. 2 cm. Do garnka

królestwo garów
Bubliczki – kuchnia kresowa 150

wody, soli i cukru. Na niepowtarzalny smak bubliczków wpływa sposób ich przygotowania. I chodzi tu nie tylko o gotowanie w wodzie, poprzedzające proces pieczenia, ale również o procedurę przygotowania ciasta i wyrabiania bułeczek. Nie napiszę historii bubliczków, obwarzanków i bajgli. Temat jest przepastny i pełen pułapek. Nie odważę się wejść w spór co było pierwsze, a tym bardziej co jest(...)odnaleźć właściwe rozwiązanie tej zagadki. Ja mogę jedynie powiedzieć, jakie moim zdaniem są różnice w smaku i wyglądzie między obwarzankami a bubliczkami. Przede wszystkim obwarzanki wyrabia się z pasma ciasta, które lekko obraca się wzdłuż własnej osi, po czym łączy się końce, by powstał okrąg. W efekcie otrzymujemy bułeczkę w kształcie okręgu, który ma niezbyt gruby, skręcony splot i zazwyczaj

Trzeci talerz
Szparagi w cieście francuskim 102

Szparagi w cieście francuskim to połączenie idealne! Dzisiejsza propozycja z serkiem oraz szynką parmeńską lub boczkiem. Świetnie smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub ziołowego. Rewelacyjnie sprawdzą się na imprezy i spotkania w większym gronie . Drukuj Szparagi w cieście francuskim Przygotowanie: 45 min. Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 247 kcal Składniki 300 g ciasta francuskiego (1 opakowanie) 25 szt szparagów(...)zegnij szparagi około 2-3 cm od końca i same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie (około 4 minut) i odstaw do ostygnięcia. Ciasto francuskie pokrój na 8 kwadratów. Każdy kawałek posmaruj serkiem śmietankowym i posyp przyprawami. Szparagi pogrupuj po 3-4 sztuki na jeden kawałek ciasta francuskiego. 3-4 sztuki szparagów owiń szynką

Przepisy na widelcu
Babka z masą serniczkową 5297

upieczenia tego ciasta skusiła mnie Ania z Jaśminowej kuchni :)  U niej wyglądało tak apetycznie, że nie mogłam się oprzeć.  Przepis pochodzi z bloga Danusi Co mi w duszy gra . Wiem, że u Danusi,  zawsze jest pysznie, bo korzystałam już z jej przepisów. Z przepisów Ani,  też nie raz korzystałam. Dlatego nie miałam wątpliwości, że to będzie(...)żeby było Wam łatwiej. Także gramatura jest trochę inna,  dostosowałam inne składniki, żeby pasowało. Dodałam też więcej sera.  Powiem Wam jeszcze, że pierwsze co pomyślałam widząc to ciasto... to Izaura.  Myślę.... ciasto Izaura, tylko w formie babki, ale po przeczytaniu przepisu,  zobaczyłam, że to jednak coś innego. Przede wszystkim, zaciekawiła mnie  masa serowa, którą trzeba

Agusiowe smakołyki
Ciasto Malinowa Chmurka 95

Malinowa chmurka to pyszne ciasto, na które składa się połączenie kruchego spodu, bezy, malin, galaretki i kremu. Czas przygotowania:    2.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO: 200 g mąki tortowej (1,5 szklanki) 100 g masła lub margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)śmietanki 30% 130 g cukru pudru (3/4 szklanki) 1,5 łyżki żelatyny 125 ml wody 1. Blachę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto łączymy i ugniatamy na jednolitą masę. Wykładamy równomiernie na dno blachy i pieczemy w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy spód

karolgotuje
Ciasto ambasador 139

Ciasto ambasador to typowy przekładaniec, czyli ciasto, które składa się z kilku warstw. Przyznaję, że nie chciało mi się go robić, bo pomimo, że jest proste to trochę trwa zanim całość będzie złożona. Skusiłam się jednak, bo zostało mi trochę brzoskwiń w puszcze. Jak się łatwo można domyśleć, decyzja była trafiona w dziesiątkę. Jednak te ciasta przekładane mają coś(...)warstw, każda inna smakowo, każda inna pod względem konsystencji. No wyszło naprawdę pysznie. Do tego stopnia, że już planuję rafaello na krakersach , którego dawno nie jadłam, a też uwielbiam :- ) Ciasto ambasador składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt genueński: 2 jajka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka roztopionego masła szczypta soli Blaszkę wykładamy papierem

Relaxtime